Najdroższa przyprawa świata
Szafran to długie słupki gatunku Crocus sativus, uprawianego na rozległych plantacjach głównie w krajach basenu morza Śródziemnego. Zbiór jest wyjątkowo czasochłonny, a praca żmudna. Aby uzyskać 1 kg szafranu, trzeba zebrać słupki ze 170 tys. roślin! Nic dziwnego, że jest to przyprawa tak bardzo kosztowna.
Hiszpańscy naukowcy wciąż poszukują genu, który jest odpowiedzialny za wzrost słupka szafranu. Produkcja zmodyfikowanych genetycznie krokusów byłaby o wiele bardziej wydajna.
- Więcej o:
Krokusami wiosna się zaczyna ...
Skalnica Arendsa (Saxifraga × arendsii) - roślina wieloletnia na skalniak
Kolorowe azalie japońskie
Sedum morganianum 'Burrito': uroczy sukulent do domu i ogrodu
Bagno zwyczajne (Ledum palustre): Właściwości i zastosowanie dzikiego rozmarynu
Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus). Uprawa i pielęgnacja wiśni laurowej
Kocanka włochata (Helichrysum petiolare) - srebrzysty klejnot ogrodu
12 roślin kwitnących całe lato. Kwiaty wieloletnie do ogrodu długo kwitnące: kocimiętka, trytoma groniasta, trzykrotka...