Zimowanie cebul

W lodówce

Jeśli nie chcemy bawić się w zimowanie cebul w donicy, jest inny sposób. Cebule kupujemy jesienią i trzymamy w temp. ok. 4oC (np. wkładamy do papierowej torebki i umieszczamy na dolnej półce w lodówce). Na początku marca sadzimy do donicy z ziemią i wynosimy na zewnątrz (jeśli nadejdzie mróz, rośliny trzeba okryć).

Przechowywanie zimą

Żeby rośliny cebulowe zakwitły wiosną, wymagają długotrwałego przechłodzenia, jednak jesienią trzeba je zabezpieczyć przed silnymi mrozami.

  • dołowanie w ziemi

    Cebule sadzimy w pojemniku i zakopujemy w ogrodzie lub przed blokiem (patrz zdjęcia), wiosną przenosimy na balkon tub taras.

  • otulanie na balkonie

    Wrogu balkonu stawiamy duże pudło, izolujemy je od podłogi np. styropianem. Wstawiamy do niego skrzynki i doniczki, w których posadziliśmy cebule (pudło powinno być o 10 cm wyższe i szersze od pojemników). Po pierwszych przymrozkach pojemniki zasypujemy grubą warstwą suchych liści, kory lub torfu i całość okrywamy agrowłókniną. Wiosną stopniowo zdejmujemy okrycie.

    Jak to zrobić

    Na dnie obszernej donicy z otworem odpływowym układamy drenaż

    1). Sypiemy warstwę żyznej ziemi. Układamy na niej duże cebule, np. narcyzów

    2), i przysypujemy cienką warstwą podłoża. Na niej układamy średniej wielkości cebule - np. tulipanów

    3), znów przysypujemy ziemią i sadzimy np. drobne szafirki

    4). Donicę wkładamy do worka foliowego z otworami w dnie - dzięki temu się nie pobrudzi - dołujemy i zasypujemy ziemią

    5). W grudniu, gdy ziemia lekko zamarznie, ściółkujemy ją korą (10 cm).

    Wiosną korę stopniowo usuwamy i wyjmujemy donice z ziemi.

  • Więcej o: