Piwonia symbol lata

Nabrzmiałe, kuliste pączki zdradzające kolor odmiany, wyniesione na smukłej łodydze porośniętej efektownymi liśćmi, to preludium oczekiwanego lata.
Większość spośród ok. 40 gatunków piwonii (Paeonia) jest bylinami, pozostałe to niewysokie krzewy. Wszystkie należą do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae); dawniej zaliczano je do jaskrowatych (Ranunculaceae). Piwonia ma kwiat zbudowany z 8 płatków korony (czasem bywa ich więcej); słupków jest od 3 do 5, z zagiętymi, spiczastymi wierzchołkami; pylniki są żółte.

Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) to jeden z ważniejszych gatunków występujących w polskich ogrodach, który ma również zastosowanie we florystyce. Obecnie uprawiane odmiany nie pochodzą wprost od tego gatunku, lecz od chińskich form ogrodowych sprowadzonych w XIX wieku do Europy.Podzielono je na cztery grupy:

**pojedyncze - o kwiatach z jednym okółkiem płatków, pręcikami i słupkami całkowicie wykształconymi;

**japońskie - z jednym okółkiem płatków i pręcikami zredukowanymi do nitek;

**anemonowe - z jednym okółkiem płatków i pręcikami przekształconymi w małe, szerokie, płaskie płatki;

**pełne - o kwiatach, w których pręciki i słupki przekształcone są w płatki wielkości prawie płatków właściwych.

Innym równie popularnym gatunkiem jest piwonia lekarska (Paeonia officinalis). Ma kwiaty o średnicy 15 cm, osadzone pojedynczo, najczęściej czerwone, rozwijające się w maju i czerwcu. Słupki są 2, czasem 3, filcowate, pylniki żółte, nitki pylnikowe zaś czerwone. Jeden z trwalszych gatunków.

Zbiór kwiatów

Kwiaty ścina się w fazie wybarwionych pąków lub gdy pierwsze płatki zaczynają się rozchylać. Przy zbyt wczesnym zbiorze trwałość kwiatów jest znacznie skrócona, a pąki mogą się całkowicie nie rozwinąć, nawet po zastosowaniu pożywki. Najlepiej zbierać je późnym wieczorem i natychmiast wstawić do zimnej wody. Zbiór ranny jest niewskazanyz powodu wrażliwości na chorobę grzybową tzw. szarą pleśń. Zastosowanie standardowej pożywki i temperatury 21OC skraca okres rozwoju pąków i wydłuża trwałość w wazonie.

Przechowywanie

Peonia może być przechowywana na sucho w ciemności w temperaturze 0OC w szczelnie zamkniętych pudłach lub w foliowych workach przez 4 do 6 tygodni.

W kwiaciarni

Końce pędów należy ponownie przyciąć i wstawić do roztworu pożywki Chrysal Professional 2 lub Floralife, następnie usunąć wszystkie dolne i niepotrzebne liście. Używając wody wodociągowej, należy obniżyć jej pH do 3-4, dodając kwasku cytrynowego. Świeże kwiaty najlepiej trzymać w roztworze pożywki lub w czystej wodzie o temperaturze 3-5OC.

Zastosowanie

Peonie dostępne są na giełdach od maja do lipca. Ich okazałe i pachnące kwiaty wyglądają bardzo dekoracyjnie, dlatego chętnie są wykorzystywane w bukietach okolicznościowych, aranżacjach w naczyniu i w wiązankach ślubnych. Dobrze wyglądają zestawione z gatunkami o odmiennych kształtach kwiatów, jak również w zestawach jednolitych - wówczas warto połączyć piwonie w pełni rozwinięte z tymi w pąkach. Ich skórzaste liście obficie porastające łodygę również są efektowne i trwałe. Pozbywając się ich nadmiaru, warto wykorzystać je jako zieleń ciętą. Są doskonałym dopełnieniem kompozycji, zwłaszcza jesienią, kiedy przebarwiają się na kolor czerwony, bordowy i brązowy. Jeśli chcemy zatrzymać urodę peonii na dłużej, możemy je suszyć, wieszając w pęczkach główkami do dołu, a także w kuchence mikrofalowej lub w żelu silikonowym.



Więcej o: