Ogrodowy koper

Magdalena Narkiewicz

Koper, który jest stałym bywalcem w naszej kuchni, nie ma dużych wymagań uprawowych. Bardzo mu odpowiada towarzystwo kwiatów.

Koper nie ma dużych wymagań uprawowych
Koper nie ma dużych wymagań uprawowych
Fot. Shutterstock.com
Koper ogrodowy (Anethum graveolens), z racji delikatnych zielonych piórek powszechnie nazywany koperkiem, jest rośliną jednoroczną. Tworzy sztywne łodygi o wysokości do 120 cm z pierzastymi liśćmi i wierzchołkowym baldachem żółtawych kwiatów, które zamieniają się w lekko oskrzydlone nasiona. Na zieleninę używane są młode rośliny, starsze, kwitnące, dodaje się do kiszonych ogórków, a dojrzałymi nasionami doprawia potrawy, np. kapustę.

UPRAWA

Koper ogrodowy dobrze rośnie na słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowiskach, gdzie gleba jest lekko wilgotna, bogata w azot i ma obojętny odczyn. Na wczesny zbiór polecane są sprawdzone odmiany: 'Lukullus', 'Amat', 'Szmaragd' i 'Ambrozja', oraz nowości, np. 'Diana' i 'Hera' późno rozpoczynające kwitnienie.

Nasiona sieje się od końca marca wprost do gruntu na głębokość 1-2 cm, często między ogórkami lub cebulą. W miarę potrzeb można je dosiewać do początku sierpnia.

DLACZEGO LIŚCIE SIĘ SKRĘCAJĄ?

Na koprze żeruje mszyca, która zimuje na wierzbach, a w maju przelatuje na koper. Pędy opanowanych przez nią roślin skręcają się, liście żółkną, po czym rośliny zasychają. Gęste rzędy kopru wabią szkodniki, więc w "zamszyconych" okolicach lepiej rośnie on pojedynczo, np. wśród kwiatów. Aby móc go regularnie spożywać, trzeba wówczas zrezygnować z chemicznych środków ochrony roślin.

Czy wiesz, że... Zielony koper można zbierać wielokrotnie. Gdy ma około 20 cm wysokości, ścinamy go do połowy. Wtedy szybko odrasta i mocno się krzewi.





    Więcej o:

Skomentuj:

Ogrodowy koper