Patisony. Jak uprawiać patiosony w ogrodzie. Ciekawe przepisy

'Disco' i 'Polo' to odmiany patisona. W smaku przypominają kabaczki. Ich wielkim atutem jest efektowny wygląd.
Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej, podobnie jak kabaczek i cukinia. Ma krzaczasty pokrój i duże liście na długich ogonkach, pod którymi rozwijają się żółte kwiaty, męskie i żeńskie na jednej roślinie. Owoce zwykle są spłaszczone, mają kolisty zarys, falisty brzeg i białawą, zieloną lub żółtą skórkę. Najwcześniejsze odmiany, np. 'Sunny Delight F1', zbiera się już po 45 dniach od siewu. Rośliny mogą owocować aż do przymrozków.

CO PATISONOWI SŁUŻY

Żyzna ziemia. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, szybko się nagrzewająca i nieco wilgotna, zasilona obornikiem lub kompostem (4-5 kg/m2), o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie.

Ciepło. Do gruntu nasiona wysiewamy dopiero wtedy, gdy ziemia dobrze się nagrzeje, czyli pod koniec kwietnia lub później. Także z rozsadą trzeba poczekać na niemal letnią aurę. W chłodzie rośliny nie rosną, chyba że okrywa się je agrowłókniną. W temperaturze ponad 20°C szybko nadrabiają późny siew lub sadzenie.

Duża rozstawa. Dla jednej rośliny trzeba przeznaczyć niemal 1 m˛ powierzchni. W zagęszczeniu patisony słabo owocują i znacznie częściej chorują.

Umiarkowana wilgotność. W czasie bezdeszczowej pogody ziemię wokół roślin należy podlewać, najlepiej letnią wodą, starając się nie moczyć liści.

Częsty zbiór. Młode owoce, o średnicy 4-6 cm, mają cienką skórkę i delikatny smak. W miarę wzrostu twardnieją. Pozostawienie ich na krzaku hamuje dalsze kwitnienie, przez co rośliny słabiej plonują.

Patisony przepisy

Młode patisony je się na surowo, smaży z nich frytki lub po zmiksowaniu z dodatkiem czosnku używa jako pastę. Nadają się też do kwaszenia i konserwowania tak jak ogórki. Większe, o średnicy do 15 cm, są świetne do zapiekania z mięsnym albo warzywnym farszem.

Czy wiesz, że...

Owoce patisona są lekko- strawne i niskokaloryczne. Dostarczają sporo witaminy C, a także magnezu i żelaza. Nie kumulują szkodliwych azotanów.

PATISONA POZNASZ PO KOLORZE

Odmiany różnią się kolorem owoców. Dodatkowo w trakcie dojrzewania ich skórka zmienia swoje zabarwienie:

'Polo F1' - z lekko zielonkawego, na kremowe, 'Disco' - z kremowego, na białawe, 'Gagat' - z jasnozielonego na ciemnozielone, 'Dark Green Scallopini F1' - z ciemnozielonego na ciemnofioletowe; 'Sunny Delight F1' - z jasnożółtego na intensywnie żółte, 'Yellow Scallopini F1' - z jasnożółtego z zielonym krążkiem przy ogonku, na żółtopomarańczowe.

DZIWNE PATISNONY DO DEKORACJI

Owoce patisona są bardzo urodziwe, niekiedy mają wyszukane kształty i oryginalne zabarwienie. Zbierane po osiągnięciu pełnej dojrzałości w kuchni nie znajdują zastosowania, ale jako tzw. dynie ozdobne wykorzystywane są do tworzenia trwałych owocowych dekoracji. Ponieważ ich skórka jest bardzo twarda, a miąższ zawiera niewiele wody, w domowych warunkach mogą przetrwać nawet kilka lat.





Więcej o: