Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Orzechy włoskie

red.

Odmiana szlachetna orzecha woskiego w pełni dojrzałości do zbioru. Łupiny otwieraja się ,a z nich wypada nasiono - orzech w twardej skorupie
Orzech włoski odmiana 'Buccaneer'
Wikimedia Commons
Smaczne i zdrowe

Jądro orzecha zawiera głównie tłuszcze (50-60%) z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowe białka (blisko 20%) i węglowodany (ok. 10%). Bogate jest też w fosfor, wapń, niektóre mikroelementy oraz witaminy. Spożywanie orzechów korzystnie wpływa na trawienie i samopoczucie, przyspiesza regenerację organizmu po chorobie lub przemęczeniu.

Specjały z orzecha

Lecznicza nalewka (pomaga przy niestrawności) Niedojrzałe orzechy, które nie mają już mlecznego jądra, drobno kroimy razem ze skorupami i zielonymi okrywami. Wsypujemy do butelki i zalewamy 45-% czystą wódką. Po 6-8 tygodniach ciemnobrązowy płyn zlewamy znad owoców. Tort Ubijamy na parze przez

15 min 12 jaj z 20 dag cukru pudru. Dodajemy 20 dag wyłuskanych orzechów zmielonych w specjalnej maszynce oraz 6 herbatników petitków zgniecionych wałkiem. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę. Pieczemy 40 min w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na trzy krążki i przekładamy masą czekoladową.

    Więcej o:

Skomentuj:

Orzechy włoskie