Jakie odmiany gruszy wybrać

Bonkreta Williamsa

Owoce duże (120-200 g), zielonkawożółte, czasami z niewielkim rumieńcem. Mają soczysty, lekko aromatyczny miąższ. Do zbioru nadają się w końcu sierpnia lub na początku września. Dobrze smakują suszone, w kompotach i prosto z drzewa. Odmiana wcześnie zaczyna owocować, daje obfity plon, ale nie zawsze corocznie. Średnio podatna na parcha.

Chojuro

Odmiana japońska. Owoce średnie (120-150 g), kuliste jak jabłka, usiane jasnobrązowymi przetchlinkami, soczyste. Dojrzewają w pierwszej dekadzie września. Drzewo wcześnie zaczyna owocować, co roku daje obfity plon. Nie wymaga przerywania zawiązków. Jest mało wrażliwe na choroby.

Cytrynówka

Stara odmiana. Ma małe (około 90 g), bardzo kształtne cytrynowożółte owoce. Niezbyt soczysty, lekko aromatyczny miąższ. Dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Dobrze smakują prosto z drzewa, po ususzeniu i w kompotach. Odmiana bardzo wcześnie zaczyna wydawać owoce. Jest ich dużo, ale co jakiś czas drzewo owocuje przemiennie. Jest mało wrażliwa na parcha.

Faworytka

czyli popularna klapsa -duże (160-200 g) zielonkawożółte owoce z czerwonym rumieńcem o soczystym miąższu. Dojrzewają nierównomiernie, od połowy sierpnia. Nadają się do suszenia i na kompoty. Wspaniale smakują świeżo zerwane. Odmiana późno rozpoczyna owocowanie (w piątym, szóstym roku po posadzeniu). Daje obfity plon, niestety często co drugi rok. Jest dość wrażliwa na parcha.

Generał Leclerc

Owoce bardzo duże (220-320 g), zielonożółte, często ordzawione, o soczystym miąższu. Zbiór owoców w trzeciej dekadzie września. Nadają się na przetwory i do jedzenia na świeżo. Odmiana owocuje wcześnie, plonuje niezbyt obficie, ale dość regularnie. Jest dość odporna na parcha.

Guyota

Stara odmiana. Ma duże (160-240 g), zielonkawożółte owoce, czasami czerwonawo zabarwione z jednej strony. Miąższ niezbyt soczysty. Do zbioru nadają się w końcu sierpnia. Szczególnie dobre na kompoty, ale dobrze smakują także prosto z drzewa. Drzewo zaczyna owocować bardzo wcześnie, niemal co roku daje dużo owoców. Jest dość odporne na parcha.

Hosui

Odmiana japońska. Owoce średnie (130-150 g), kuliste, złotobrązowe, ordzawione, pokryte mnóstwem wyraźnych, piaskowych przetchlinek. Słodkie, soczyste. Do zbioru nadają się w pierwszej lub drugiej dekadzie września. Odmiana wcześnie zaczyna owocować, daje co roku bogaty zbiór. Nie wymaga przerzedzania zawiązków. Jest mało podatna na choroby.

Kosui -

Japońska odmiana o owocach niezbyt dużych (90-120 g), jasnożółtych, ordzawionych o słodkim, soczystym miąższu. Kształtem przypominają jabłka. Do zbioru nadają się już w drugiej lub trzeciej dekadzie sierpnia, ale mogą być także zrywane nieco później. Odmiana zaczyna owocować już drugim roku po posadzeniu. Co roku daje dużo owoców. Zwykle wymaga przerzedzenia zawiązków. Jest mało wrażliwa na parcha.

Patten -

Bardzo duże (260-320 g), zielonkawożółte owoce z niewielkim jasnoczerwonym rumieńcem. Słodki, mało soczysty miąższ. Dojrzewają w drugiej połowie września, ale mogą dłuższy czas pozostać na drzewie. Są smaczne i na surowo, i w przetworach. Odmiana dość wcześnie zaczyna owocować, jest wyjątkowo płodna, choć owoce daje zwykle przemiennie. Dość odporna na parcha. Stara odmiana.

Pstrągówka -

Niezbyt duże (90-140 g), zielonkawożółte owoce ze sporym czerwonym rumieńcem. Na tym samym drzewie mogą rosnąć owoce o kształcie wydłużonym i zwarte, niemal kuliste. Miąższ soczysty. Owoce nadają się do zbioru w pierwszej dekadzie października, ale do zjedzenia dopiero dwa tygodnie później. Owocowanie rozpoczyna stosunkowo wcześnie, plon jest obfity, choć nie zawsze co rok. Odmiana średnio podatna na parcha. Jedna ze starych odmian.

Triumf Packhama -

Owoce duże (160-240 g), zielonożółte, zwykle pozbawione rumieńca. Miąższ soczysty. Dojrzewają w końcu września lub na początku października. Nadają się do jedzenia dopiero po kilkunastu dniach od zerwania. Drzewo zaczyna owocować wcześnie, niezbyt obficie, ale zwykle każdego roku. Odmiana odporna na choroby

Więcej o: