Kolorowe gołąbki z indyka
W dużym garnku gotujemy wodę. Myjemy kapustę, wycinamy głąby i delikatnie oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę, obgotowujemy i wyjmujemy na sito. W każdym liściu ścinamy nerw. Mięso indyka łączymy z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zaginamy dwa boki i zwijamy ciasno, owijając nicią lub szczypiorkiem. Na dno rondla kładziemy liście obgotowanej kapusty i na nich warstwami układamy gołąbki (maksymalnie trzy warstwy). Zalewamy bulionem z dwiema łyżkami oliwy. Gotujemy ok. 15 min. Podajemy z ryżem lub kartoflami. Posypujemy natką.
- Więcej o:
Skarb z warzywnika
Jakie krzewy i drzewa najpiękniej kwitną w kwietniu?
Najpiękniejsze kwiaty z ogrodów naszych babć. Podpowiadamy jakie wybrać
Skalnica Arendsa (Saxifraga × arendsii) - roślina wieloletnia na skalniak
Kolorowe azalie japońskie
Sedum morganianum 'Burrito': uroczy sukulent do domu i ogrodu
Bagno zwyczajne (Ledum palustre): Właściwości i zastosowanie dzikiego rozmarynu
Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus). Uprawa i pielęgnacja wiśni laurowej