Biokompostownik - warto go mieć

Magda Narkiewicz

W każdym ogrodzie przyda się mała fabryka kompostu - estetycznie wyglądający pojemnik w którym ogrodowe i kuchenne odpadki zmieniają się w "czarne złoto ogrodnika"

Biokompostownik rozwiązuje problem pozbywania się stert opadłych liści i zaschniętych bylin, a także ścinków trawy, usuniętych z rabat chwastów i większości kuchennych resztek. W krótkim czasie uzyskujemy z nich próchniczne podłoże, za które niezmiernie wdzięczne będą nasze rośliny. Pozwala efektywnie dbać o środowisko.

Funkcjonalny i trwały

Przetwarzanie ogrodowych reszek na próchniczny nawóz nie wymaga już układania mało schludnej kompostowej pryzmy i pracowitego jej przerzucania. To zadanie zdecydowanie ułatwia biokompostownik nazywany też kompostownikiem termicznym czyli plastikowy pojemnik o podwójnych ścianach z otworami po bokach. Jego konstrukcja zapewnia utrzymanie odpowiedniej wilgotności (ale od czasu do czasu warto sprawdzić, czy nie jest w nim za sucho i ewentualnie podlać), temperatury i stałego dopływu powietrza, czyli warunków sprzyjających rozwojowi mikroorganizmów wyspecjalizowanych w rozkładaniu materii organicznej. Nie musimy więc obawiać się gnicia odpadków i powstawania nieprzyjemnego zapachu, do czego czasami dochodzi w źle założonych tradycyjnych pryzmach. Dzięki dobrej izolacji termicznej w biokompostowniku znacznie skraca się czas powstawania próchnicy, a procesy jej tworzenia mogą przebiegać nawet zimą. Zajmuje on stosunkowo mało miejsca, odpadki są niewidoczne dla oczu i niedostępne dla zwierząt, lubiących roznosić je po ogrodzie. Czyli same zalety.

Prosty w obsłudze

Nasza rola ogranicza się do podniesienia górnej klapy pojemnika, wrzucenia odpadków i zamknięcia otworu wsypowego. Do pierwszej porcji, a potem tylko od czasu do czasu do dorzucanych resztek warto dodawać tzw. startera. Jest to preparat zawierający użyteczne mikroorganizmy i odżywkę, na której szybko się mnożą. Już po kilku miesiącach można przez dolny otwór wybierać świeży kompost.

Na miarę potrzeb

W niewielkich przydomowych ogródkach i działkach rekreacyjnych (do 400 m2) wystarcza pojemnik o pojemności około 400 l, do większego ogrodu (400-800 m2 ) potrzebny jest 600-cio, a nawet 800 litrowy. Zwykle możemy wybrać model czarny, zielony lub brązowy. Będzie nam służyć co najmniej kilkanaście lat.

Łatwy do montażu

Biokompostownik możemy kupić w dużych marketach ogrodniczych. Ze złożeniem gotowych elementów każdy poradzi sobie bez trudu. Ważne, by ustawić je na gołej ziemi (a nie np. na betonowej posadzce) w zacienionym i przewiewnym miejscu. Jeśli nie ma w pobliżu drzew ani krzewów, pojemnik warto osłonić pergolą obrośniętą pnączami. To nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim ochrona naszej "fabryki kompostu" przed palącym słońcem i silnym wiatrem.

Uwaga! Wybierając kompostownik wato zwrócić uwagę na konstrukcję narożników - powinny mieć zawiasy lub solidne zatrzaski stabilnie trzymające ścianki, bo pryzma odpadów rozpycha pojemnik na boki i gorszej jakości kompostowniki mogą tego nie wytrzymać i się rozsypać.



    Więcej o:

Skomentuj:

Biokompostownik - warto go mieć