Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie

29.05.2012 14:03
W skrzynina balkonie utworzonoe kompozycję ze szczypiorku, kwitnącej macierzanki i szałwii lekarskiej o barwnych liściach

W skrzynina balkonie utworzonoe kompozycję ze szczypiorku, kwitnącej macierzanki i szałwii lekarskiej o barwnych liściach (Fot. Flora Press/The Garden Collectio Flora Press)

Brak ogrodu nie musi być przeszkodą dla tych, którzy lubią jeść warzywa uprawiane samodzielnie. Nawet na małym balkonie urośnie pomidor w donicy, a w niewielkiej skrzynce bazylia, mięta i inne zioła. Na dużym balkonie lub tarasie można zaszaleć - zmieści się tu cała kompozycja z warzyw, ziół i kwiatów. Będzie z niej i pożytek, i ozdoba.
Ważne miejsce i otoczenie

Jeśli balkon znajduje się w bliskim sąsiedztwie ruchliwej, pełnej kurzu i spalin ulicy, nie warto na nim uprawiać warzyw, ani ziół, bo wchłoną wszystkie szkodliwe substancje. Ale w głębi osiedla mieszkaniowego - jak najbardziej, możemy posadzić na balkonie rośliny jadalne.

Warzywa, truskawki i większość ziół wymaga słońca, jeśli więc stanowisko jest trochę zacienione, pozostaje nam uprawa niektórych ziół o mniejszych wymaganiach co do światła: mięty (zniesie także głębszy cień), estragonu, pietruszki (także naciowej), melisy i rzeżuchy.

W jakich pojemnikach

Warzywa potrzebują dużo składników mineralnych, aby mogły wytworzyć części jadalne. Tylko sałata liściasta i niewysokie zioła będą się dobrze czuły w standartowych skrzynkach balkonowych. Inne warzywa wymagają dużego pojemnika, w którym zmieści się dostateczna ilość podłoża. W doniczkach 30 x 30 cm można uprawiać sałatę , szczypiorek, cebulę, kalarepę i zioła, w większych - inne warzywa.

Skrzynki i donice najpierw wysypujemy warstwą drenażu, a następnie wypełniamy żyzną przepuszczalną ziemią. Warto od razu zmieszać ją z granulowanym nawozem o spowolnionym działaniu (np. Osmocote lub Planton C), który stopniowo będzie uwalniał substancje odżywcze, pobierane przez korzenie.

Z siewu i rozsady

O tej porze roku niewiele już wysiewamy, bo na to trochę za późno. Wysiać możemy jeszcze fasolką szparagową (uwaga: ozdobna fasola, kwitnąca na czerwono, ma także jadalne strączki), pamiętając, że wijącym się pędom potrzebna jest podpora, np. krata balkonowa. Pod jesień można zasiać rzodkiewkę (teraz latem jest na to zbyt gorąco).

Pod koniec maja raczej rzadko występują już przymrozki, możemy więc śmiało posadzić rozsadę pozostałych warzyw i ziół. Najlepiej kupić zdrową, silną rozsadę w sklepie ogrodniczym lub na targowisku. Można też posadzić swoją własną, która wyrosła z nasion, wysianych wcześniej w skrzynce na parapecie, chociaż taka bywa trochę wyciągnięta.

Warzywa, które urosną na balkonie

Do pojemników polecam odmiany koktajlowe pomidorów, takie jak np. 'Maskota' lub 'Koralik'. Obok krzaczka wbijamy w podłoże solidny palik, do którego przywiązujemy pędy rośliny.

Na ciepłym, bardzo nasłonecznionym balkonie możemy posadzić kilka donic z papryką. Z roślin dyniowatych udadzą się tu ogórki, kabaczki, cukinia i patisony.

Z roślin kapustnych polecam kalarepkę. Z korzeniowych: seler i pietruszkę naciową - obie te rośliny uprawiamy tu raczej dla zielonych części, które stopniowo pozyskujemy do zupy, bo części podziemne nie będą okazałe.

Na wysianie groszku zielonego jest już za późno, koper też się na balkonie rzadko udaje.

Zresztą, pewnie każdy balkon ma swoje specyficzne warunki i trzeba poeksperymentować, aby sprawdzić, co u nas urośnie.

Balkon w ziołach

W skrzynkach i donicach na balkonie, bądź tarasie możemy uprawiać zarówno zioła jednoroczne (bazylię, czy majeranek), jak i gatunki wieloletnie - macierzankę, tymianek, szałwię lekarską, różne mięty, lebiodkę i melisę.

Ich rozsadę kupujemy u ogrodników lub... w markecie, w postaci kuchennych ziół w doniczkach i zaraz przesadzamy do podłoża uniwersalnego, do którego dodajemy granulowany nawóz wolnodziałający.

Wiele ziół występuje w różnych odmianach o barwnych liściach. Można więc z nich tworzyć różnokolorowe kompozycje we wspólnym pojemniku. Będą zdobić balkon przez cały sezon, a nawet zimą, jeśli posadzimy zimozielone gatunki (takie, jak macierzanka, tymianek czy lawenda). Nieocenioną zaletą ziół jest zapach, jaki roztaczają, zwłaszcza podczas ciepłych dni. Niektóre z nich także ładnie kwitną.

Pamiętajmy, że wieloletnie gatunki wymagają zabezpieczenia przed mrozem i podlewania, gdy nadejdzie odwilż.

Aby było ładnie

Szalenie modne są kompozycje, w których łączy się gatunki użytkowe z ozdobnymi, ważne tylko, by dopasować je pod względem wymagań i dać im odpowiednio duży pojemnik. Metrowej wysokości pomidor z gronami drobnych owoców świetnie komponuje się z pomarańczowymi aksamitkami i burakami o ozdobnych liściach. Nasturcja może rosnąć obok fasolki, a purpurowa bazylia obok żółtej papryki. Nie bójmy się różnych oryginalnych połączeń. Plony z balkonowego ogródka nie będą wielkie, ale świadomość, że bez wychodzenia z domu mamy świeży szczypiorek do jajecznicy, bazylię do pomidorów (oczywiście też własnych), czy melisę do zaparzenia przed snem, jest bardzo przyjemna.









e-ogrody na wideo

Zobacz także
  • Stokrotki i niezapominajki to gatunki dwuletnie. Ich nasiona wysiewamy w czerwcu. Często rozsiewają się także same. Wysiewamy byliny i gatunki dwuletnie
Komentarze (1)
Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie
Zaloguj się
  • avatar

    adriannawu

    0

    Jest całkiem spory wybór warzyw, które urosną na balkonie, ale trzeba im też zapewnić odpowiednie warunki. Na pewno nie może być za mała doniczka, trzeba dopasować też poziom nasłonecznienia do potrzeb danej roślinki. No i podlewanie - to już osobna historia, choć jeśli ktoś nie ma żyłki ogrodniczej to najlepiej jak sobie kupi system Blumat - będzie miał pewność, że nawodnienie będzie na odpowiednim poziomie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE