Warzywa na leśnej działce

Rabarbar

Rabarbar (Fot. Shutterstock)

Mój ogród znajduje się tuż przy lesie i też ma leśny charakter. Ziemia jest tu dość piaszczysta. Oprócz roślin ozdobnych chciałabym uprawiać warzywa i krzewy owocowe. Czy to możliwe? Magdalena K.
Na leśnych działkach jest ograniczona możliwość uprawiania warzyw. Te, które ewentualnie poleciłabym do uprawy, to szczaw, chrzan i rabarbar. Stanowisko dla tych upraw musi być przynajmniej w półcieniu lub na słonecznych polanach. Warto też wzbogacić ziemię w próchnicę, np. przez dodanie kompostu.

Należy też sprawdzić, jaki odczyn ma gleba. Zwykle gleba piaszczysta jest kwaśna. Jeśli pH nie jest niższe, niż 5,5, to można tu także posadzić rabarbar, który wprawdzie lepiej się czuje na podłożu o odczynie obojętnym, ale zniesie też lekko kwaśne. (Odradzam wapnowanie, bo zabieg ten mógłby zaszkodzić gatunkom, które rosną tu w naturze). Rabarbar musi mieć stale wilgotną glebę, więc warto wokół niego regularnie rozsypywać kompost, który wzbogaci glebę w próchnicę i utrzyma wilgoć w podłożu.

Chrzan wymaga gleb piaszczystych o pH 5,5-7, a szczaw świetnie sobie poradzi na kwaśnej glebie. Na działce o charakterze leśnym radziłabym również uprawę poziomek, a także krzewów malin, jeżyn. One też udają się w półcieniu. Przed ich posadzeniem wzbogacamy glebę solidną dawką kompostu. Jeżeli podłoże jest zbyt kwaśne (poniżej pH 5,5), wapnujemy je. Dla czarnych jagód i borówek nie musimy odkwaszać ziemi.

RABARBAR można posadzić w ogrodzie o leśnym charakterze, trzeba tylko pamiętać o jego podlewaniu.

e-ogrody na wideo

Skomentuj:
Warzywa na leśnej działce
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX