Maj w ogrodzie [Kalendarz prac]

red.

Sezon ogórkowy w pełni, jeden z najpiękniejszych miesięcy przed nami. Zanim oddamy się urokom leżenia na trawie zadbajmy by nasz ogród był piękny.

Z grządek możemy już zbierać wczesne odmiany rzodkiewki i sałatę (w miejsce po nich wysadzamy rozsadę pomidorów, ogórków lub ziół). Rosną też szczypiorek, rabarbar, szczaw i pietruszka pozostawiona w ziemi jesienią. Na surówki warto zbierać również młodą pokrzywę
Fot. Shutterstock/Alison Hancock
Drzewa i krzewy ozdobne

Przycinamy przekwitłe gałęzie. Dzięki temu wytworzą więcej pędów, na których zawiążą się pąki na przyszły sezon.

Rozgarniamy kopczyki ziemi usypane wokół róż i budlei. Rozsypujemy nawóz wieloskładnikowy i płytko mieszamy go z ziemią. Usuwamy odrosty wybijające od korzeni szczepionych róż. Odcinamy je u nasady, by nie mogły odrosnąć.

Rabaty

Obrywamy kwiaty przekwitających roślin cebulowych, aby nie wysilały się na tworzenie nasion. Ich liście i pędy, zanim zaschną, powinny jeszcze miesiąc odżywiać części podziemne. Rozsadzamy zagęszczone kępy szafirków i cebulic. Rozmnażamy przez podział byliny kwitnące latem i jesienią. Najlepiej robić to w pochmurny dzień. Przy słonecznej pogodzie świeżo przesadzone kępy trzeba cieniować i często podlewać. Wysadzamy do gruntu karpy dalii, kłącza pacioreczników i bulwy mieczyków. Ich liście pojawią się za około 2 tygodnie, gdy miną ostatnie przymrozki. Wysiewamy do gruntu kwiaty jednoroczne, którym nie służy przesadzanie, np. groszek pachnący, słonecznik, nasturcję. Siew maciejki i nagietków warto do lata powtarzać co 3 tygodnie.

W sadzie

Ponownie zasilamy drzewa i krzewy owocowe. Okazom posadzonym w tym roku serwujemy dawki mniejsze niż starszym albo wcale ich nie nawozimy. Odchwaszczamy glebę wokół truskawek, a także pod drzewami i krzewami. Usuwamy zbędne odrosty korzeniowe malin i porzeczek.

Warzywnik

Dokarmiamy późne odmiany warzyw zalecaną dla nich dawką nawozu o podwyższonej zawartości azotu lub gnojówką z pokrzyw. Dużo tego pierwiastka potrzebują dynia, cukinia i ogórek. Podlewamy grządki. W suchej ziemi warzywa słabo rosną i łykowacieją. Przerywamy rzędy buraków, marchwi i pietruszki. Buraki możemy przepikować na inne miejsce.

Usuwamy chwasty, które teraz rosną bardzo szybko. W upalny dzień wystarczy ziemię wzruszyć i odkryć ich siewkom korzenie, a zwiędną i już nie odżyją. Siejemy na późny zbiór jesienny marchew, pietruszkę i buraki. Wysadzamy rozsadę selerów i warzyw kapustnych, a w drugiej połowie miesiąca - pomidorów, papryki, bakłażanów i roślin dyniowatych. Siejemy fasolkę szparagową i koper co 2 tygodnie aż do lipca, aby zapewnić sobie długie ich zbiory. Przygotowujemy osłony na wypadek przymrozków: agrowłókninę lub plastikowe butelki. Zabezpieczamy nimi rośliny, gdy nadchodzi mocne ochłodzenie.

Oczko wodne

W czasie gorących dni, zwłaszcza gdy w zbiorniku jest mało roślin, a dużo ryb, szybko rozrastają się glony, głównie nitkowate. Usuwamy je siatką albo zwalczamy specjalnymi preparatami.

Trawnik

Kosimy trawniki - stare co tydzień, a nowo założone wtedy, gdy trawa podrośnie do 10 cm. Raz na miesiąc stosujemy nawóz, najlepiej taki, który jednocześnie zwalcza chwasty.

Skomentuj:

Maj w ogrodzie [Kalendarz prac]