Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Jaki wybrać grill?

Red.

Otwarcie sezonu na grillowanie już za nami. Wielu z nas zastanawia się, jak dobrze się do niego przygotować i w jaki sprzęt zainwestować. Dostępne na rynku grille różnią się materiałami, z których zostały wykonane, rozmiarami rusztu oraz ceną. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni sprzęt.

Karkówka z grilla
Karkówka z grilla
Fot. Weber

Grill na miarę potrzeb i portfela

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów grilli - elektryczne, gazowe, węglowe, wahadłowe. Najtańsze modele możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych, najdroższe to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Nie warto ulegać pokusom promocji, ale wybrać sprzęt dostosowany do naszych potrzeb. Sklep internetowy Agito.pl podpowiada, jak więc wybrać odpowiedni grill.

 

Grillowanie w gronie przyjaciół

Jeśli lubisz grillować w gronie przyjaciół, zastanów się nad zakupem grilla o dużej średnicy. Warto pomyśleć o nabyciu grilla gazowego, który pomieściłby jednorazowo wiele porcji przygotowywanych przekąsek. Grille gazowe dzielą się na dwa typy - zasilane gazem ziemnym lub gazem propan butanem z butli. Dużą zaletą grilli gazowych jest prostota obsługi, łatwość rozpalenia i kontroli temperatury. Warto jednak przy decydowaniu się na tego, wybrać taki, który posiada regulowaną siłę płomienia. Użytkowanie tego rodzaju grilla jest czystsze niż w przypadku węglowego.

 

Gdy grillujesz w kameralnym gronie

Największą popularnością wśród kupujących cieszą się grille węglowe. Nie dziwi więc to, że na rynku znajdziemy ich największy wybór, w różnych cenach i wymiarach. Niepodważalną zaletą tego typu urządzeń jest całkowita niezależność od sieciowych źródeł energii. Nie trzeba mieć sieci elektrycznej czy butli z gazem, gdyż wystarczy jedynie worek z węglem i podpałka. Grille węglowe to idealne rozwiązanie dla osób, które grillują sporadycznie i w kameralnym gronie. Są lekkie i mają niewielkie wymiary, można je zabrać nad jezioro, czy na wycieczkę. Zaletą jest także ich cena, znajdziemy podstawowe modele za kilkadziesiąt złotych. Jeśli jednak bardziej niż na cenie i wygodzie użytkowania, zależy ci na jakości, do wyboru jest także wiele zaawansowanych modeli. Są bardziej profesjonalne i droższe, ale za to są wyposażone w żeliwne kraty skrzydłowe z funkcją pieczenia na trzech wysokościach z możliwością korekt. Ich ceny zaczynają się od 1 tys. zł.

 

Grillowanie w bloku? To jest możliwe!

Mieszkanie w bloku nie musi być przeszkodą w grillowaniu. Wszystkim osobom, które chcą i lubią grillować, ale nie mają ogrodu, z pomocą przyjdą grille elektryczne. Upieczemy na nich mięso, i warzywa bez ognia i dymu. Sąsiedzi z całą pewnością nie będą się skarżyć na dym, a nas ominie mandat. Kolejnymi plusami są z pewnością łatwość kontroli temperatury grillowania oraz to, że grillowanie przy ich użyciu jest zdrowsze od wszystkich pozostałych. Unikamy niebezpiecznych związków, które mogłyby osadzić się na jedzeniu w wyniku reakcji tłuszczu z rozżarzonym węglem.

 

Prawie jak na obozowym ognisku

Ciekawym rozwiązaniem są też grille wahadłowe. Dzięki regulacji wielkości rusztu w łatwy sposób możesz kontrolować temperaturę grillowania całej potrawy i przygotować ją w zależności od swoich smakowych preferencji. Jeśli jesteś fanem ognisk za miastem, możesz wykorzystać taki grill i zawiesić ruszt nad ogniskiem. Wystarczy wbić sztycę w ziemię.

    Więcej o:

Skomentuj:

Jaki wybrać grill?