Rozmaryn - uprawa w domu: zioła w doniczkach

?O mój rozmarynie, rozwijaj się...? Zioło to posłucha nas nawet wtedy, gdy cały rok rośnie na parapecie.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) należy do nielicznych ziół, które dobrze czują się pod dachem. W doniczkach uprawia się jego karłowe odmiany (w naturze rośnie jako niski krzew). Niektóre z nich, np. 'Severn Sea', mają wiotkie pędy. Ozdobą rośliny są igiełkowe liście o silnym aromacie. Jej rozkrzewione sadzonki kupimy w sklepach ogrodniczych i marketach nawet zimą za ok. 10 zł. Przeznaczmy dla nich miejsce na słonecznym parapecie (latem mogą stać na balkonie), ewentualnie w półcieniu. Podlewamy je oszczędnie, a dokarmiamy tylko od marca do lipca co dwa tygodnie nawozem organicznym. Dobrze przezimują w temperaturze od 4°C (prawie bez wody) do18°C.

Fot. Shutterstock

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Pół kilo obranych, pokrojonych na cząstki ziemniaków skrop oliwą zmieszaną z roztartym ząbkiem czosnku i wymieszaj z łyżeczką posiekanych liści rozmarynu, łyżką masła, pieprzem i szczyptą soli. Rozłożone na blasze piecz w temp. 200°C przez 30-45 min, czasem obracając, aż się zarumienią.

Więcej o: