Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Warzywnik dla początkujących

Tekst: Alicja Gawryś

Jeśli zostałeś właśnie właścicielem własnego ogrodu i marzą Ci się świeżutkie warzywa z własnej grządki, zacznij od tych najprostszych w uprawie, a w miarę zdobywania praktyki ogrodniczej, spróbujesz i bardziej wymagających - z sukcesem.

Na tym zagonie uprawia się równolegle cebule i marchew. Cebula chroni marchwekę przed szkodnikiem - połyśnicą marchwianką.
Na tym zagonie uprawia się równolegle cebule i marchew. Cebula chroni marchwekę przed szkodnikiem - połyśnicą marchwianką.
Wikimedia Commons/Don Manfredo

Początkujący ogrodnik powinien wiedzieć, które gatunki wysiewa się wprost do gruntu, a które najpierw do skrzynek pod dachem, by w ten sposób uzyskać rozsadę. Powinien też wykalkulować, czy bardziej opłaci mu się uprawiać te rozsadę w domu (jeśli panuje w nim zbyt słabe oświetlenie, siewki wyciągną się i nie będą rokować dobrych plonów), czy też w porze sadzenia konkretnego gatunku, kupić zdrowe, zwarte i dobrze rozrośnięte młode rośliny, które wyrosły w dobrych warunkach w szklarni.



Zacznij od przygotowania miejsca

Warto wiedzieć, jaką glebę mamy w ogrodzie i przygotowania jej pod uprawę wybranych warzyw.

Najlepiej najpierw zbadać jej odczyn za pomocą prostego kwasomierz glebowego (dostępnego w każdym sklepie ogrodniczym). Badanie wykazało, że gleba ma pH ok. 6? To świetnie, bo taki odczyn (pH od 5,5 do 6,5 oznacza odczyn lekko kwaśny) odpowiada wielu gatunkom, na przykład pomidorom i ziemniakom.

Jeśli pH ziemi w twym ogródku wynosi ponad 6,5 do 7, 2 - jej odczyn jest obojętny, a powyżej 6,2 - zasadowy). Przy takim odczynie możemy uprawiać: cebulę (pH 6,0-7,0) , fasolę (6,5 - 7,5) , groszek (6,0 - 7,5) , kalafior (6,0 - 7,5) ,marchew (6,0 - 7,0) , ogórek (5,5 - 7,0) ,por (7,0 - 8,0) , sałatę (6,0 - 7,0) seler (6,0 - 7,0), szpinak (6,5 - 7,5).

Gdy pH wynosi 4,5-5,5 - mamy do czynienia z gleba kwaśną. Taką glebę przed uprawą warzyw trzeba najpierw odkwasić. Najlepiej to zrobić jesienią, na półmroku przed wysiewem czy posadzeniem gatunków warzywnych.

Gleba pod tę grupę roślin powinna być żyzna, ale też przepuszczalna i dobrze utrzymująca wilgoć. Wybieramy stanowisko dobrze nasłonecznione, najlepiej tak oddalone o domu, by nie rzucał na nie cienia. Warto, by ogród warzywny był osłonięty od wiatru, np. gęstym żywopłotem.

Kalendarz prac w warzywniku



Prace w warzywnikuFot. Wikimedia Commons/



Właściwie co roku powinniśmy oddawać próbki gleby do rejonowej stacji chemiczno-rolniczej dla zbadania jej zasobności w poszczególne składniki mineralne i zamówienie wskazówek nawozowych dla poszczególnych grup warzyw. Mało kto jednak korzysta z takiej usługi.

Jeśli chcemy, by gleba była bogata w składniki pokarmowe, zmieszajmy jej górną warstwę z kompostem, albo nawozem wieloskładnikowym o przedłużonym działaniu dla warzyw. Taki zabieg wykonujemy przed siewem bądź sadzeniem rozsady warzyw.

sałata, warzywnikWikimedia Commons/Hose Cruz



Na zdjęciu powyżej: Uprawę sałaty warto prowadzić na czarnej folii- - wtedy nie rosną chwasty, a liście nie gniją od wilgotnej ziemi



Warzywa z własnego warzywnika, czy z skrzynki na parapecie. Czemu nie! Oto najlepsze odmiany pomidorów, cebuli, rzodkiewki czy czosnku do uprawy na balkonie.

ogórek pomidor cebula do samodzielnej uprawy

Fot. Wikimedia Commons

    Więcej o:

Skomentuj:

Warzywnik dla początkujących