Kolorowe pomidory do samodzielnej uprawy

Nie ma to jak pomidory prosto z ogrodu. Z ich smakiem, aromatem, a także różnorodnością kształtów i kolorów owocom z supermarketów trudno jest konkurować.

Niebawem minie 500 lat od przywiezienia nasion pomidora z Ameryki do Europy (ok. 1520 r.). Jego owoc, "il pomo d'oro" - czyli po włosku "złote jabłko" - obecnie stał się na świecie warzywem numer jeden. W handlu dominują odmiany czerwone, które dają wysokie plony owoców o tzw. standardowej średniej wielkości oraz, co bardzo ważne, wytrzymujących długie przechowywanie i transport (mają bowiem gen hamujący procesy ich dojrzewania i rozkładania się miąższu). Zwykle zbiera się je, gdy są jeszcze zielone; dopiero gdy zostaną poddane działaniu etylenu, tworzą pomarańczowy barwnik. Wykładane na półki sklepowe są twarde, lecz nie tak smaczne i zdrowe jak owoce, które dojrzewają w słońcu na roślinach.

Warto więc docenić pomidory prosto z krzaka. Duży wybór nasion odmian amatorskich (ich uprawa na plantacjach się nie opłaca) jest dostępny zwłaszcza w sklepach internetowych. W tym sezonie na wysiew jest już za późno (nasiona sieje się w marcu), ale mamy jeszcze szansę na zakup rozsady i wysadzenie jej w ogrodzie lub w skrzynce na balkonie.

Warto wiedzieć

Już po 55 dniach od wysadzenia rozsady zbiera się pomidory z bardzo wczesnych, tzw. samokończących odmian karłowych (np. 'Betalux', 'Promyk'). Nie wymagają one uszczykiwania. Ich owoce są nieduże, ale zdrowe, bo grożące im choroby rozwijają się później. Odmiany o wiotkich łodygach nadają się do wiszących pojemników. Wyższe odmiany - wczesne, średnio wczesne i późne - są plenniejsze, ale wymagają solidnych podpór, obrywania zbyt licznych pędów (roślinom pozostawia się zwykle jeden lub dwa pędy), wierzchołka (tzw. ogławianie)?oraz zawiązków, które nie zdążą dojrzeć. Warto usuwać dolne liście, na których wcześnie pojawiają się chorobowe plamy - owoce będą zdrowsze. Nastała moda na pomidory w rozmaitych kolorach i kształtach. Dla ogrodników amatorów dostępne są ich odmiany otrzymane metodami tradycyjnymi. Natomiast uprawa odmian będących efektem inżynierii genetycznej, jak np. zielono-czekoladowej słodkiej 'Kumato F1', jest licencjonowana (nie da się też rozmnażać ich z nasion uzyskanych z owoców).



Fot. Shutterstock



Gazpacho - chłodnik hiszpański z pomidorów, ogórka i papryki Pokrojone na kawałki 4 duże, dojrzałe pomidory, obrany ze skórki ogórek gruntowy, oczyszczoną z nasion czerwoną paprykę, małą cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku zmiksuj z 1/3 szklanki oliwy, szklanką zimnej przegotowanej wody, 2 łyżkami octu i sokiem z cytryny. Dopraw sproszkowaną papryką, pieprzem i solą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.



Fot. Shutterstock



Suszone pomidory w zalewie z oliwy Mięsiste pomidory, które dojrzewały na słońcu (podłużne lub bawole serca), przetnij na połowy i wybierz z nich pestki. Połówki wyłóż na kratkę piekarnika rozgrzanego do 60°C, posól. Susz je powoli, z przerwami. Gdy się skurczą, ale pozostaną elastyczne, przełóż do słoików, zalej gorącą oliwą, ewentualnie dopraw czosnkiem lub papryką, zakręć i postaw do dołu dnem do zamknięcia.



Zobacz galerię kolorowych pomidorów



Kolorowe pomidoryFot. Shutterstock







Więcej o: