Zakładamy kobierzec z żurawiny

Aby uprawiać żurawinę, nie trzeba mieć bagna. Krzewinka ta lubi wilgoć, ale bez przesady. Obdarowując nas zdrowymi owocami, jednocześnie może służyć jako zimozielona roślina okrywowa.
Żurawina (Vaccinum) jest zimozieloną krzewinką rosnącą na kwaśnych, wilgotnych glebach. Tworzy płożące i łatwo zakorzeniające się metrowe pędy, z których wyrastają ku górze krótkie pędy boczne. W czerwcu i lipcu pojawiają się na nich różowawe drobne kwiaty przypominające głowę żurawia (stąd nazwa rośliny). Jagody dojrzewają mniej więcej po stu dniach. Długo się nie psują dzięki wysokiej zawartości kwasu benzoesowego, który działa konserwująco. Robi się z nich soki, konfitury, sosy, koktajle, nalewki, surowe dodaje się do sałatek. Słodzone i wysuszone zastępują rodzynki. Zawierają substancje chroniące m.in. przed chorobami serca, infekcjami gardła i układu moczowego.

EKSPERT RADZI

JAKUB TOTA, szkółkarz, www.zurawina.net

ŻURAWINA TWORZY GĘSTE ŁANY - od wiosny do jesieni są zielone, a zimą czerwonawe. Odmiany uprawne wywodzą się od północnoamerykańskiej żurawiny wielkoowocowej (V. macrocarpon).

Sadzonki żurawiny w pojemniku kosztują ok. 7 zł. Można je sadzić, dopóki ziemia nie jest zamarznięta. Najwcześniejsza, dojrzewająca we wrześniu 'Ben Lear', ma nieco drobniejsze owoce. Odmiany późne, np. 'Howes' i 'Pilgrim', zbiera się w październiku.

Żeby żurawina szybko zakryła ziemię i nie zarastała chwastami, sadzi się 9-12 roślin na 1 m2. Gdy kilkuletnie pędy zaczną zamierać, zastąpią je nowe. Taki kobierzec może przetrwać długie lata.

Wczesną wiosną skróćmy zbyt wyrośnięte pędy. To sprzyja tworzeniu się pędów owoconośnych.

Z 1 m2 uzyskamy ok. 2 kg owoców. Owoce można obrywać ręcznie lub wyczesywać specjalnym grzebieniem.

Zbiory powinniśmy zakończyć przed przymrozkami. Pod śniegiem jagody mogą doczekać wiosny, ale nie jest prawdziwa opinia, że przemrożone stają się smaczniejsze.

ZAKŁADAMY POLETKO

W słonecznym zakątku ogrodu zdejmujemy warstwę ziemi na głębokość 15-20 cm.

Zagłębienie pokrywamy folią z otworami i wypełniamy mieszanką kwaśnego torfu (2 części) i piasku (1 część).

Sadzimy sadzonki żurawiny w rozstawie 20×20 cm.

Ściółkujemy uprawę 2-3-centymetrową warstwą kory lub piasku.

Wiosną zasilamy rośliny niewielką dawką nawozu do borówki wysokiej (uwaga, łatwo je przenawozić).

Poletko podlewamy, najlepiej deszczówką (woda wodociągowa odkwasza podłoże). Podłoże powinno być wilgotne, ale nie zalane.

W czasie mroźnej bezśnieżnej zimy rośliny okrywamy, np. gałęziami iglaków. Co 2-3 lata dosypujemy torf i ściółkę.

Na balkonie. Żurawinę można uprawiać w pojemniku o głębokości 20 cm. Przewieszające się pędy cały rok wyglądają bardzo malowniczo. Na zimę pojemnik okrywamy lub dołujemy w ogrodzie.

Więcej o:
Komentarze (1)
Zakładamy kobierzec z żurawiny
Zaloguj się
  • ortolan24

    0

    na podanej tu stronie www.zurawina.net jest naprawde sporo wiecej informacji o uprawie.
    ps. piszą żeby zamiast torfu po kilku latach dosypywać piasku

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX