Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Co zrobić z popiołem z grilla

Alicja Gawryś

Przez całe lato sporo grillowałem, a powstały popiół wyrzucałem do pojemnika na śmieci. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej byłoby go kompostować. Wiktor Grabiec

Drewno spopielone podczas grillowania zawiera sporo minerałów cennych dla roślin. Warto więc je kompostować.
Drewno spopielone podczas grillowania zawiera sporo minerałów cennych dla roślin. Warto więc je kompostować.
Fot. Shutterstock
Spopielałe drewno (przypuszczam, że do grillowania używa Pan węgla drzewnego lub suchych szczapek drzewnych) można spokojnie przeznaczyć na kompost. Trzeba tylko pamiętać o tym, by nie rozkładać go w kompostowniku grubą warstwą, lecz wymieszać z innymi resztkami organicznymi. Dzięki dodatkowi popiołu zmieni się odczyn kompostu (pH wzrośnie), poza tym stanie się on zasobniejszy w potas. Zamiast kompostowania popiół z grilla można rozsypać pod rośliny, które potrzebują potasu w dużych ilościach. Należą do nich jabłonie, krzewy agrestowe oraz pomidory. Następnie popiół trzeba przemieszać z górną warstwą ziemi za pomocą pazurków lub gracy (unikamy przy tym wdychania pyłu). Sporo potasu potrzebują także dalie. W tym roku wprawdzie kończą już wegetację i niebawem trzeba je będzie wykopać, ale w następnym sezonie popiół warto rozsypywać właśnie pod te rośliny, bo dzięki temu będą obficiej kwitły.

    Więcej o:

Skomentuj:

Co zrobić z popiołem z grilla