Zabójcze mity o grzybach

Eliza Dolecka, Krzysztof Hautz, czyta: Błażej Grygiel
11.09.2017 10:41
Co roku śmiertelne ofiary i co roku te same 'mądrości'. Gotowane grzyby nie zabiją... Najbardziej trujące są gorzkie... Wystarczy wrzucić grzyby do mleka, by znaleźć te groźne... Znacie? Wierzycie? To obejrzyjcie.

Jesteście przekonani, że bez trudu odróżnicie kanię czy gąskę od muchomora. Żaden grzyb nie ma dla was tajemnic? Grzybiarz jest czasem jak saper - myli się raz. Ci, którzy wiedzą, że nie znają się na grzybach, nie zbierają 'blaszkowych'.

Sprawcy zatruć pokarmowych, prowadzących do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci, to przede wszystkim ci, co uważają się za 'znawców'. Niejednokrotnie robią krzywdę nie tylko sobie, ale także dzieciom (mniej odpornym na toksyny), a nawet obcym ludziom, kupującym grzyby od przypadkowych sprzedawców. Poznaj mity, zapamiętaj.

Dla tych, co wolą czytać, wersja artykułowa W niej także o zasadach bezpiecznych zbiorów. Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Za udostępnienie zdjęć dziękujemy grzyboznawcy Wiesławowi Kamińskiemu, autorowi portalu NaGrzyby.pl.
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX