Jak wyhodować własnego migdałowca w Polsce

Zamiast myśleć o niebieskich migdałach, warto migdały jeść - choćby dla zdrowia. W ciepłych rejonach kraju można spróbować ich uprawy w ogrodzie.
NA POŁUDNIU EUROPY MIGDAŁOWCE osiągają kilkanaście metrów wysokości. Ale już na północ od Alp rosną słabiej. Początkowo ich kwiaty są różowe, z czasem jaśnieją. NA POŁUDNIU EUROPY MIGDAŁOWCE osiągają kilkanaście metrów wysokości. Ale już na północ od Alp rosną słabiej. Początkowo ich kwiaty są różowe, z czasem jaśnieją. Fot. ANCH Shutterstock

Owoce migdałowców dojrzewają latem

Gdy w czasie karnawału zajadamy się chałwą, marcepanem czy innymi migdałowymi delicjami, na południu Europy drzewa migdałowców budzą się z zimowego spoczynku. Już w lutym ich różowe korony ubarwiają krajobraz. Jesienią gubią liście.

Owoce migdałowców dojrzewają latem. Są to osłonięte brązową łupiną pestki z jadalnymi nasionami. Inaczej niż u innych owoców pestkowych (np. moreli i śliwek) ich zewnętrzna część jest twarda, gęsto owłosiona i pęka po dojrzeniu. Nasiona najlepiej wyłuskiwać z pestek na krótko przed zjedzeniem, bo szybko jełczeją.

"MLECZKO MIGDAŁOWE" (bez laktozy) może zastąpić krowie mleko. Wyciska się je ze zmielonych nasion i rozcieńcza wodą. Fot. Ganihina Daria_Shutterstock

Migdały z własnego ogródka

Uprawa migdałowca w Polsce jest bardziej ryzykowna niż brzoskwini. Drzewka sadzimy w słonecznym miejscu. Przed nadejściem mrozów młode okazy całe okrywamy agrowłókniną, a pnie i gałęzie starszych okręcamy słomą. Ziemię wokół nich ściółkujemy przekompostowaną korą. Zakwitną później i mniej obficie niż na Południu, jednak owocować będą już w pierwszym roku po posadzeniu (zapylają się same lub pyłkiem brzoskwini).

Migdałowce mogą rosnąć w pojemnikach - w kwietniu ustawiamy je w słońcu, regularnie podlewamy i do lata zasilamy nawozem płynnym. Zimę powinny spędzać w temperaturze 0-5°C (nie muszą mieć światła).

PESTKI ZIELONYCH NIEDOJRZAŁYCH MIGDAŁÓW we Francji to przysmak dodawany latem do deserów. Olej migdałowy używany jest do pielęgnacji skóry. PESTKI ZIELONYCH NIEDOJRZAŁYCH MIGDAŁÓW we Francji to przysmak dodawany latem do deserów. Olej migdałowy używany jest do pielęgnacji skóry. Fot. ANCH Shutterstock

Jak zdobyć sadzonkę migdałowca

Szczepione na podkładce odmiany mogą być odporniejsze na mróz, ale trudno je kupić. Hobbyści uprawiają migdałowce z nasion - jadalnych migdałów z ostrym końcem (jest tu zarodek) - przez około 2 tygodnie trzymanych w lodówce.

Migdały ze śliwy Migdały ze śliwy Fot. ID1974 Shutterstock

Migdały ze śliwy

Migdałowiec właściwy, czyli, jak go nazywają botanicy, śliwa migdał (Prunus dulcis, P. communis, dawniej Amygdalus) pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Zwykle uprawiana jest jego forma o słodkich nasionach. Zawierają one sporo białka i tłuszczu (100 g ma ok. 570 kcal), a m.in. dzięki witaminie E i kompleksowi witamin B (oprócz B12) poprawiają cerę, pamięć, zmniejszają zagrożenie miażdżycą. Druga forma tworzy drobne, gorzkie nasiona zawierające, jak inne pestkowce, amygdalinę. W organizmie zamienia się ona w trujący kwas pruski. Tłoczy się z nich olej.

MIGDAŁ KARŁOWY 'FIRE HILL' kwitnie obficie na przełomie kwietnia i mają. Kwiaty mają średnicę ok. 3 cm i przyjemnie pachną. MIGDAŁ KARŁOWY 'FIRE HILL' kwitnie obficie na przełomie kwietnia i mają. Kwiaty mają średnicę ok. 3 cm i przyjemnie pachną.

Krewniacy migdałowca rosnący w Polsce

Doskonale w naszym klimacie radzi sobie migdał karłowy (Prunus tenella, inaczej Amygdalus nana), zwany rosyjskim migdałem, bo występuje w Europie i Azji aż po wschodnią Syberię. Jest niezwykle odporny na suszę oraz mróz. Osiąga około metra wysokości i rozrasta się szeroko przez rozłogi, co może być jedynym problemem w jego uprawie w ogrodzie. Tworzy płaskie migdałki o długości do 2 cm w suchej, pękającej, owłosionej skórce z gorzkim nasieniem w środku.

domowa chałwa z sezamem i migdałami domowa chałwa z sezamem i migdałami Fot. foodlove Shutterstock

Nasze przepisy: domowa chałwa z sezamem i migdałami

Upraż na małym ogniu 50 dag ziaren sezamu. Zmiel je w młynku małymi porcjami razem z 50 dag obranych ze skórki migdałów. Masę dokładnie rozetrzyj z łyżeczką esencji migdałowej i 10 łyżkami płynnego miodu. Następnie przełóż ją na papier do pieczenia i uformuj blok o wysokości kilku centymetrów. Wstaw na dobę do lodówki, a gdy stwardnieje, pokrój w romby i przybierz je orzeszkami oraz startą skórką limonki.

nugat z migdałami i orzechami nugat z migdałami i orzechami Fot. Oxana Denezhkina Shutterstock

Nasze przepisy: nugat z migdałami i orzechami

Upraż 40 dag obranych migdałów i orzechów, grubo posiekaj. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotuj gęsty syrop, dodaj 3/4 szklanki płynnego miodu i ogrzewaj do zgęstnienia. Z 5 białek ubij sztywną pianę. Delikatnie mieszając, wlej powoli syrop. Masę podgrzewaj, ubijając, aż znów zgęstnieje i zacznie się rwać na włókna. Dodaj migdały, wymieszaj. Masę rozłóż na jadalnym papierze ryżowym. Gdy zgęstnieje, pokrój wraz nim na kawałki.

zielona zupa z białą fasolą i migdałami zielona zupa z białą fasolą i migdałami Fot. Elena Veselova Shutterstock

Nasze przepisy: zielona zupa z białą fasolą i migdałami

Zalej warzywnym lub mięsnym wywarem po szklance ugotowanej białej fasoli oraz świeżego lub mrożonego zielonego groszku i fasolki szparagowej. Gotuj, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj pokrojony kawałek ogórka i młodej cukinii, gotuj jeszcze przez chwilę. Gorącą zupę na talerzu posyp posiekaną zieleniną (szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem) i kawałkami podprażonych migdałów. Gdy lekko ostygnie, skrop sokiem z cytryny.

łosoś pieczony z serem i migdałami łosoś pieczony z serem i migdałami Fot. Timolina Shutterstock

Nasze przepisy: łosoś pieczony z serem i migdałami

Kawałki umytego i osuszonego dużego fileta z łososia bez skóry i ości połóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej. Dopraw rybę solą morską i czarnym pieprzem. Posyp 5-10 dag startego sera żółtego, a na wierzchu 4 łyżkami płatków migdałowych. Przykryj szczelnie folią. Wstaw na 25 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pod koniec pieczenia folię rozchyl na ok. 10 min. Rybę podawaj z cytryną i warzywami.

Więcej o: