Top 10 ziół które musisz mieć. [Miejscy ogrodnicy]

Bazylia, rozmaryn, oregano... Żaden smakosz i miłośnik dobrej kuchni nie może się bez nich obejść. Sprawdź jak je z sukcesem uprawiać i stosować. To proste
Zioła - samo zdrowie Zioła - samo zdrowie Fot. Shutterstock

Ziołowy ogródek w domu

Aby założyć ziołowy ogródek, nie potrzeba wiele. Ekologiczna plantacja może powstać w skrzynce na balkonie, a nawet w doniczkach stojących na kuchennym parapecie .

Można tak uprawiać wiele różnych ziół, od szczypiorku i pietruszki naciowej poczynając, na niezbędnym każdej wiedźmie lubczyku kończąc. Przeznaczmy zatem dla roślin pełne słońca lub wystarczająco jasne miejsce i przygotujmy skrzynkę albo doniczki. Wsypmy trochę żwirku jako drenaż na dno pojemników i wypełnijmy je odkwaszoną ziemią kompostową. Większość ziół lubi lekko zasadowe podłoże. Nasiona można wysiewać wczesną wiosną, ale prościej kupić gotową rozsadę w sklepie ogrodniczym. Miejsca na parapecie jest niedużo, toteż najlepiej, zamiast wielu, zdecydować się na kilka ulubionych gatunków ziół, które będziemy systematycznie oskubywać. Gdy jest wystarczająco jasno i ciepło, rośliny szybko się regenerują, zachowując przy tym ładny pokrój.

Ogródek zraszamy umiarkowanie - zioła nie lubią zalewania. Nie używajmy sztucznych nawozów. W razie konieczności można swoją uprawę dokarmiać biohumusem.

Zioła to samo zdrowie

Uprawiany bez użycia chemii ekologiczny ogródek ziołowy w doniczkach to pomysł dla tych, którzy mają odrobinę ogrodniczego zacięcia, a ponadto cenią sobie wygodę i dobrą, zdrową kuchnię. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zioła zawierające m.in. olejki eteryczne potrafią znakomicie poprawiać, a nawet całkiem odmieniać smak potraw.

Oprócz niezrównanych walorów smakowych zioła - szczególnie świeże - mają jeszcze inne zalety. Dostarczają mikroelementów oraz witamin, a także regulują przemianę materii. Zioła działają często antyseptycznie i korzystnie wpływają na procesy trawienne ludzkiego organizmu. Znane od tysiącleci zalety tych roślin potwierdzają współczesne poradniki zdrowego żywienia. Dlatego każdy, kto chciałby lepiej niż dotychczas zadbać o swoje zdrowie, figurę i urodę, powinien na dobre zaprzyjaźnić się z ziołami.

Rozmaryn. Zioła Rozmaryn. Zioła Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Rozmaryn. Ziołowy zestaw podręczny

Świeże listki rozmarynu dodają smaku nie tylko mięsnym potrawom. Można nimi aromatyzować masło, dipy czy pieczone ziemniaki, a jadalne kwiaty wrzucić do sałaty. Roślina potrzebuje słońca i ciepła. Uprawiana w większej donicy może być przez lata ozdobą balkonu; zimy musi spędzać w domu.

29.03.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , DO PRZEPISU AGNIESZKA KREGLICKA ,     NA ZDJECIU SZASZLYK , NADZIEWANY NA ROZMARYNIE , ROZMARYN    STYLIZACJA JOANNA SZACHOWSKA    FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gałązki rozmarynu jako pałeczki szaszłykowe nie tylko zdobią potrawę, ale dodają jej aromatu

Melisa Melisa Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Melisa. Ziołowy zestaw podręczny

Jej listki o lekko cytrusowym aromacie dobre są do przyrządzania orzeźwiającego letniego napoju z kostkami lodu albo uspokajającej herbatki z plasterkiem cytryny. Można nimi ozdabiać lody i desery. Melisa lubi systematyczne podlewanie.

04.07.2005DZIECKONIEMOWLESLIWKI Z FIGA I MELISASTYLIZACJA JUNON ALAMCHAFOT. PAWEL KISZKIEL / AGENCJA GAZETAPUBLIKACJA DZIECKO NR 9 - 9.2005PUBLIKACJA DZIECKO NUMER SPECJALNY 2/2006 - PIERWSZY ROK ZYCIA - 7.2006SLOWA KLUCZOWE:DZIECI ZYWNOSCZDJĘCIE DO WKŁADKI:PUBLIKACJA DZIECKO NR 9 , PUBLIKACJA DZIECKO NUMER SPECJALNY 2/2006 - PIERWSZY ROK ZYCIA - CZASOPISMA

Fot. Paweł Kiszkiel

 

Melisą przyprawia się sałatki, zupy, desery i sosy rybne. Najlepiej dodawać do potraw jej świeże listki, bo wtedy najintensywniej pachną. Można z niej także robić napary, herbatki, nalewki.

Korzystnie wpływa na system trawienny i reguluje system nerwowy.

Oregano nie jest trudne w uprawie, wysiewamy w kwietniu i w maju Oregano nie jest trudne w uprawie, wysiewamy w kwietniu i w maju Fot. Ziemowit Wardecki / AG

Oregano. Ziołowy zestaw podręczny

Inaczej lebiodka. Uświetni omlety, potrawy z warzyw, drobiu i owoców morza. Pasuje do sera, pomidorów i zimnych sosów. Młode listki lebiodki można zbierać przez cały sezon.

 

30.10.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIESZEFOWIE KUCHNI MENU WIGILIANA ZDJECIU 8. RYBA ZAPIEKANA Z KRUSZONKA Z CHLEBA OREGANO I PARMEZANUSTYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKADLA CZASOPISMA NOWA KUCHNIA POLSKAFOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETADODATEK NOWA KUCHNIA POLSKA 2006 GRUDZIEN 23 SZYBKIE SPOTKANIE WIGILIJNESLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSC

Tymianek Tymianek Fot. Łukasz Zandecki / AG

Tymianek. Ziołowy zestaw podręczny

Pyszne jest masło tymiankowe, szaszłyki i omlet z tymiankiem. Dodaje lekkości potrawom z mięs i ryb. To ziółko doskonale wspomaga trawienie. Tymianek lubi słońce, lepiej będzie się czuł na balkonie niż w domu na parapecie.

 

Tymianek świetnie pasuje do potraw z ryb

Fot. Shutterstock

Bazylia Bazylia Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Bazylia. Ziołowy zestaw podręczny

Niezbędna dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście bazylii, aromatyczne i nieco słodkawe, to klasyczny dodatek do pomidorów w różnej postaci, podstawa sosu pesto i wspaniałe urozmaicenie smaku wielu sałatek.

 

POTRAWA , ZUPY - KREM POMIDOROWY Z BAZYLIAFOT. MARCIN URBANPUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 4 (248) - 4 2011SLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSC KULINARIA POTRAWA ZUPAZDJĘCIE DO WKŁADKI:PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 4 (248) - CZASOPISMA 16.06.2010 WARSZAWA , POTRAWA - KOKARDKI Z POMIDORAMI I BAZYLIA , PRZEPISY AGNIESZKA KREGLICKA ,DZIECKOSTYLIZACJA JUNONA LAMCHA-GRYNBERG , FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETAPUBLIKACJA DZIECKO NR 8  - 8 2010SLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSC POTRAWA KULINARIAZDJĘCIE DO WKŁADKI:PUBLIKACJA DZIECKO NR 8  - CZASOPISMA

Fot. Marcin Urban

Bazylia 'kocha' oliwę z oliwek, czosnek i ser. Roślina potrzebuje ciepła i słońca.

Pietruszka naciowa Pietruszka naciowa Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pietruszka naciowa. Ziołowy zestaw podręczny

Świetny dodatek do kanapek, sałatek i potraw z jaj. Natka pietruszki to oręż przeciwko wirusom grypy, znakomite źródło witaminy C, wapnia, żelaza i fosforu. Stymuluje oczyszczanie organizmu i dodaje energii. Ziółko dobre na balkon, nie boi się chłodu.

 

18.09.2007 WARSZAWASESJA  JEDZENIE DO PRZEPISU AGNIESZKI KREGLICKIEJNA ZDJECIU BOROWIKI , SMAZONE BOROWIKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKASTYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKADLA CZASOPISMA WYSOKIE OBCASYFOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETASLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSC

Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szałwia Szałwia Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Szałwia. Ziołowy zestaw podręczny

Dodaje charakteru sosom, dipom i omletom. Jej wonne liście są fantastyczną przyprawą do mięs. Szałwia pomaga uporać się z trawieniem tłuszczów. Ma właściwości antyseptyczne. Lubi słońce i lekką, odkwaszoną ziemię.

 

12.07.2009 WARSZAWAMAKARON - PAPPARDELLE ( WSTAZKI ) + SZALWIASTYLIZACJA ZUZA WICIEJOWSKAFOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETAPUBLIKACJA KUCHNIA NR 10 (176) - 10 2009PUBLIKACJA PORADNIK DOMOWY  NR 9 (253) - 9 2011 + DODATEK OBIAD W POL GODZINYSLOWA KLUCZOWE:ZYWNOSC POTRAWAZDJcCIE DO WKüADKI:PUBLIKACJA KUCHNIA NR 10 (176) - CZASOPISMA

Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szczypiorek Szczypiorek Fot. Shutterstock

Szczypiorek. Ziołowy zestaw podręczny

Ma wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Szczypior jest rośliną leczniczą, której liście zawierają m.in.: karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Gromadzą też w sobie spore ilości witaminy C oraz B2. Roślina ta skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie.

Lubi stanowiska słoneczne do pół cienistych i żyzną, wilgotną glebę próchniczą. Można go wysiać do inspektów w lutym-marcu i przepikować do gruntu gdy podrośnie lub kupić gotowe doniczki z sadzonkami w supermarkecie.

Ruccola Ruccola Fot. Shutterstock

Rukola. Ziołowy zestaw podręczny

Rukola jest bardzo aromatyczna i ma nieco pikantny smak. Jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Stosuje się ją do sałatek, pomidorów, serów, kanapek, makaronów, potraw na gorąco i zimno.

 

Sałatka z ruccoli, pomidorów i mozarelli

Fot. Shutterstock

 

Rukola pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale świetnie sobie radzi w naszym klimacie. Nasiona można wysiewać do gruntu od maja do sierpnia, a liście zbierać już po trzech tygodniach od siewu. Obrywanie liści pobudza roślinę do wzrostu.

Mięta pieprzowa Mięta pieprzowa Fot. Shutterstock

Mięta. Ziołowy zestaw podręczny

Mięta to bogactwo witamin, olejków eterycznych, żelaza, wapnia, potasu i magnezu, kwasu askorbinowego i wielu innych pożytecznych składników. Ma wszechstronne zastosowanie - w kuchni, medycynie, kosmetykach.

Świeże listki mięty świetnie poprawiają smak i wygląd deserów, napojów, sosów, sałatek i dań gorących.

 

Mięta to świetny dodatek do deserów, napojów, sałatek i sosów

Fot. Shutterstock

 

Mięta lubi stanowiska cieniste lub pół cieniste. Glebę żyzną, gliniastą i wilgotną. Regularne przycinanie rośliny sprzyja jej rozkrzewianiu.

Oliwy ziołowe Oliwy ziołowe Fot. Gts / Shutterstock

Przepis na aromatyzowany ocet i oliwę

Jeśli mamy nadwyżki ziół to warto je wykorzystać do aromatyzacji oliwy. Najlepiej użyć oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (extra virgin). Do wyparzonych butelek wkładamy umyte i osuszone pędy świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn) i zalewamy je ciepłą (40°C) oliwą lub letnim octem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego, chłodnego miejsca

Więcej o: