Orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe i włoskie są źródłem witamin i minerałów. Jakie orzechy warto jeść i dlaczego

tekst: dr Magdalena Narkiewicz

Chcesz mieć zgrabną figurę, piękne włosy, jędrną skórę, a przy tym błyszczeć intelektem? Zamiast podjadać chipsy lub słodycze, chrup orzechy. To idealna przekąska dla dbających o zdrowy styl życia. Które orzechy są najlepsze?

Migdały to pestkowce migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (opóźnia proces starzenia, nazywana więc jest witaminą młodości). Mają też sporo witaminy B2 (ważnej dla błon śluzowych i skóry), B3 oraz wapnia. Najwięcej antyoksydantów jest w ich skórce, lepiej więc jeść migdały nieobrane.
Migdały to pestkowce migdałowca pospolitego (Prunus dulcis). Zawierają wyjątkowo dużo witaminy E (opóźnia proces starzenia, nazywana więc jest witaminą młodości). Mają też sporo witaminy B2 (ważnej dla błon śluzowych i skóry), B3 oraz wapnia. Najwięcej antyoksydantów jest w ich skórce, lepiej więc jeść migdały nieobrane.
Fot. Shutterstock/Dionisvera

Skomentuj:

Orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe i włoskie są źródłem witamin i minerałów. Jakie orzechy warto jeść i dlaczego