Kalendarz prac na wrzesień

Pracy w ogrodzie nigdy dość, a teraz szczególnie przed końcem sezonu nie będzie jej brakowało. Podpowiadamy jak zorganizować sobie czas, by móc się cieszyć końcówką lata.
Wrzesień w domu Wrzesień w domu Fot. Shutterstock

Wrzesień w domu

Przeglądamy rośliny

Upały zwykle pogarszają kondycję roślin. Przekwitłe kwiaty oraz żółknące i usychające liście wycinamy. Sprawdzamy, czy na roślinach nie pojawiły się mszyce i przędziorki. W razie potrzeby jak najszybciej opryskujemy pędy odpowiednim preparatem. Jeśli w doniczkach ubyło dużo ziemi, dosypujemy nieco świeżej, ale niezbyt zasobnej w składniki odżywcze (ziemię do kwiatów możemy zmieszać z torfem). Roślin teraz lepiej nie przesadzać, by nie przeszkodzić im w przygotowaniach do zimowego spoczynku.

Podlewamy

Rośliny podlewamy regularnie, choć mniej obficie niż latem. Używamy wyłącznie wody, ewentualnie roztworu tzw. nawozu zimowego, rozcieńczonego według zaleceń producenta. Mało wilgoci potrzebują zwłaszcza rośliny stojące w chłodnych miejscach. Kaktusów już nie nawadniamy. Czas, by weszły w stan spoczynku.

Mały balkon to wyzwanie. Powinniśmy tak wybrać meble by można było pod nimi coś schować. Pod stół można wsunąć niższe taborety, a pod ławę niepotrzebne donice wypełnione drobiazgami.  Mały balkon to wyzwanie. Powinniśmy tak wybrać meble by można było pod nimi coś schować. Pod stół można wsunąć niższe taborety, a pod ławę niepotrzebne donice wypełnione drobiazgami. Fot. Ikea

Wrzesień na balkonie i tarasie

Oczyszczamy

Likwidujemy źródła infekcji, wycinając chore pędy i liście. Usuwamy przekwitłe kwiatostany, które szpecą rośliny. Uzupełniamy kompozycje Okazy, które straciły ładny wygląd, wymieniamy na gatunki atrakcyjne jesienią: chryzantemy, bratki, mrozy (czyli starce popielne) i ozdobne kapusty. Jeśli spodziewane są przymrozki, należy na noc osłonić lub wnieść do pomieszczenia doniczkowe odmiany chryzantem. Pozostałe bez uszczerbku zniosą nawet niewielkie spadki temperatury poniżej 0°C. Aby balkon wyglądał atrakcyjnie także zimą, warto wybrać tzw. pączkowe odmiany wrzosu lub wrzosiec delikatny. Ten ostatni ginie od mrozu, ale ładnie zasycha i ? zwłaszcza gdy jesień i zima są suche ? zachowuje kolor do wiosny.

Przenosimy do pomieszczeń

Zanim nadejdą pierwsze przymrozki, wstawmy do wnętrza kwiaty doniczkowe, które spędzały lato na dworze. Najlepiej zrobić to, dopóki nie grzeją kaloryfery. W chłodnym pomieszczeniu roślinom łatwiej będzie przystosować się do zmiany warunków. Natomiast narażone na szok temperaturowy mogą stracić liście.

s s Fot. Shutterstock

Wrzesień w ogrodzie

Drzewa i krzewy ozdobne

Staramy się już nie przycinać gałęzi, aby nie pobudzać roślin do wypuszczenia pędów. Ich delikatne tkanki nie zdążyłyby zdrewnieć przed zimą i z pewnością zostałyby uszkodzone przez mróz.Do końca miesiąca przesadzamy iglaki i gatunki zimozielone. Będą miały jeszcze dość czasu, by się ukorzenić i nabrać odporności na niską temperaturę i suszę.

Rabaty

We wrześniu sadzimy większość gatunków wiosennych kwiatów cebulowych. Tylko z sadzeniem irysów żyłkowanych i czosnku lepiej poczekać do października. Na początku miesiąca wykopujemy mieczyki, a po pierwszym przymrozku pozostałe ciepłolubne rośliny cebulowe. Obcinamy im liście i zostawiamy pod zadaszeniem. Gdy trochę obeschną, przenosimy je do przechowalni i przesypujemy torfem.

Trawnik

Trawę kosimy co 10-14 dni i podlewamy tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo sucho. Na ubogiej glebie murawę warto zasilić nawozem jesiennym do trawników (wg wskazań producenta).

Owoce świdośliwy są smaczne na surowo, a także mrożone, suszone i w przetworach. Owoce świdośliwy są smaczne na surowo, a także mrożone, suszone i w przetworach. Fot. Shutterstock/Andrew Burns

wrzesień w sadzie

Gałęzie jabłoni i gruszy uginające się pod ciężarem owoców podwiązujemy lub podpieramy. Sadzimy truskawki i poziomki. Dbamy, by nie brakowało im w glebie wilgoci. Im silniejszy system korzeniowy wytworzą przed zimą, tym obfitsze plony zbierzemy wiosną. Usuwamy psujące się owoce. Zakopujemy je na głębokości ok. 50 cm, aby nie stanowiły źródła infekcji. Zbieramy dynie, bakłażany, pomidory i paprykę. Zielone zdrowe pomidory po oberwaniu szypułek układamy luźno w średnio wilgotnym pomieszczeniu w temp. ok. 14°C. Papryka lepiej dojrzewa w torbach foliowych w cieple (ok. 20°C). Zbiorów nie należy opóźniać, bo po przymrozkach lub po dłuższym okresie chłodu warzywa te szybko się psują. Natomiast niedojrzałe bakłażany, a także zdrowe resztki warzyw przeznaczamy na kompost lub przekopujemy.

Zobacz także...

Więcej o: