Sposoby na przeziębienie. Skuteczne zioła na katar, kaszel i chrypę

Zioła na przeziębienie. Pomogą, gdy zmokniesz lub zmarzniesz, obronią cię przed katarem, chrypą i kaszlem.
Przeziębienie można zwalczyć w zarodku. Jeśli tylko poczujemy lekkie dreszcze, wypijmy kubek ciepłej herbaty, np. z czarnego bzu lub lipy, by się rozgrzać. Warto też wzmocnić swoją odporność jeżówką lub czosnkiem. Przeziębienie można zwalczyć w zarodku. Jeśli tylko poczujemy lekkie dreszcze, wypijmy kubek ciepłej herbaty, np. z czarnego bzu lub lipy, by się rozgrzać. Warto też wzmocnić swoją odporność jeżówką lub czosnkiem. Fot. shutterstock.com

Przeziębienie czy grypa?

Mamy się czego obawiać - około 200 różnych typów wirusów jest w stanie wywołać objawy, które - choć mało groźne - znacznie pogarszają nasze samopoczucie. Zwykle dokuczają nam jesienią, zimą i na przedwiośniu, gdy jest chłodno i mokro, a powodowane przez nie dolegliwości nazywamy przeziębieniem.

Przeziębienie zaczyna się dreszczami i kichaniem, potem pojawia się katar lub kaszel, chrypa, ból gardła i stan podgorączkowy. Infekcja trwa przeciętnie tydzień, przez pierwsze trzy dni chora osoba rozsiewa wirusy i zaraża innych.

Jak walczyć z chorobą?

Praktyka dowodzi, że w tej sytuacji pomocne są zioła. Roślinne specyfiki działają wielokierunkowo, warto jednak wybrać te szczególnie "wyspecjalizowane" w zwalczaniu objawów, które nam dokuczają, np. szałwia przynosi ulgę przy bólu garda, a rumianek udrażnia nos. Ponieważ przeziębienie zagraża właściwie wszystkim, i to kilka razy w roku, warto takie ziółka, własnoręcznie zebrane albo kupione, mieć zawsze pod ręką. Zażyte, gdy tylko czujemy, że coś nas "bierze", działają najskuteczniej.

Czy to nie grypa? Typowej grypie towarzyszy osłabienie, wysoka gorączka, ból głowy i mięśni, ale choroba ta może też przybrać łagodniejszą formę. Grypa czasem prowadzi do groźnych powikłań. Jeśli więc po kilku dniach objawy przeziębienia nie miną, trzeba udać się do lekarza.

Zdjęcie: Przeziębienie można zwalczyć w zarodku. Jeśli tylko poczujemy lekkie dreszcze, wypijmy kubek ciepłej herbaty, np. z czarnego bzu lub lipy, by się rozgrzać. Warto też wzmocnić swoją odporność jeżówką lub czosnkiem.

Pędy szałwii ścinamy tuż przy ziemi 2-3 razy w sezonie przed rozwinięciem się kwiatów. Pędy szałwii ścinamy tuż przy ziemi 2-3 razy w sezonie przed rozwinięciem się kwiatów. Fot. shutterstock.com

Zioła na ból gardła i chrypę

Ziele szałwii jako napar do płukania oraz inhalacji łagodzi ból gardła, działa odkażająco. Ma też właściwości ściągające i wykrztuśne, picie go ułatwia więc oczyszczenie oskrzeli z wydzieliny. Naparu z szałwii nie powinny pić matki karmiące, bo ogranicza laktację.

Ziele tymianku zwykle mamy wśród kuchennych przypraw. Może być ratunkiem przy przeziębieniu. Napar z niego łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa również wykrztuśnie i rozkurczowo, dzięki czemu pomaga przy suchym i mokrym kaszlu. Ale nie nadużywajmy go, bo zawarty w nim tymol w większej ilości szkodzi wątrobie i nerkom.

Zdjęcie powyżej: Pędy szałwii ścinamy tuż przy ziemi 2-3 razy w sezonie przed rozwinięciem się kwiatów. Poniżej: Tymianek słabo zimuje, więc uprawia się go jeden sezon. Pędy ścinamy przed kwitnieniem.

Tymianek słabo zimuje, więc uprawia się go jeden sezon. Pędy ścinamy przed kwitnieniem.Fot. shutterstock.com

TymianekFot. shutterstock.com

Młode przyrosty sosny ścinamy w kwietniu lub maju, gdy mają 15 cm. Młode przyrosty sosny ścinamy w kwietniu lub maju, gdy mają 15 cm. Fot. shutterstock.com

Zioła na kaszel

Zdjęcie powyżej: Młode przyrosty sosny ścinamy w kwietniu lub maju, gdy mają 15 cm.

Młode pędy sosny udrażniają drogi oddechowe, ułatwiają odkrztuszanie i oddychanie, działają bakteriobójczo, wspomagają układ odpornościowy. Robi się z nich syrop, zasypując je cukrem (na 1 kg pędów 75 dag cukru).

Owoce dzikiej róży, podobnie jak liście i płatki, działają przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Poprawiają też odporność. Napar przygotowuje się, zalewając 3 czubate łyżki suchych owoców (lub 2 łyżki liści) wrzątkiem na 30 min.

Owoce róży zbieramy po przymrozku, zanim zmiękną, i suszymy krótko, w temp. 50°C.Fot. shutterstock.com

Zdjęcie powyżej: Owoce róży zbieramy po przymrozku, zanim zmiękną, i suszymy krótko, w temp. 50°C.

Prawoślaz lekarski jako napar (z kwiatów, liści, a zwłaszcza z korzeni) albo syrop nawilża błony śluzowe, łagodzi suchy kaszel, chrypę i ból gardła. Polecany jest zwłaszcza dla dzieci (ma łagodny smak).

Liście prawoślazu zbieramy przed kwitnieniem, a z dwuletnich roślin pozyskujemy korzenie.shutterstock

Powyżej: Liście prawoślazu zbieramy przed kwitnieniem, a z dwuletnich roślin pozyskujemy korzenie.

Biedrzeniec anyż, zwany inaczej anyżkiem, zwykle stosowany jest na kolkę u dzieci, ale ma też łagodne właściwości wykrztuśne. Pomaga na suchy kaszel. Łyżkę stołową zmiażdżonych nasion zaparzamy przez kwadrans w szklance wrzątku.

Z wysianego w kwietniu anyżu zbieramy owoce w sierpniu (to gatunek jednoroczny).shutterstock

Wyżej: Z wysianego w kwietniu anyżu zbieramy owoce w sierpniu (to gatunek jednoroczny).

Rozwijające się koszyczki rumianku zrywamy przez całe lato w ogrodzie lub na łąkach nieskażonych chemią. Rozwijające się koszyczki rumianku zrywamy przez całe lato w ogrodzie lub na łąkach nieskażonych chemią. shutterstock

Zioła na katar

Rumianek w postaci inhalacji z herbatki (łyżka kwiatów na szklankę wrzątku) nawilża śluzówkę i zmniejsza jej obrzęk, rozrzedza gęstą wydzielinę i działa odkażająco. Takie inhalacje polecane są nawet dla niemowląt. 

Chrzan, używany głównie jako przyprawa, to doskonały lek na przeziębienie. Wdychanie olejków, które wydziela tarty chrzan (lub siekane liście), udrażnia nos i odkaża. Miodowy syrop z korzenia pomaga przy uciążliwym kaszlu.

Rumianekshutterstock

Zdjęcia powyżej: Rozwijające się koszyczki rumianku zrywamy przez całe lato w ogrodzie lub na łąkach nieskażonych chemią. 
Poniżej:
Zbieramy liście chrzanu wiosną i wczesnym latem, a jesienią korzenie młodych roślin.

Zbieramy liście chrzanu wiosną i wczesnym latem, a jesienią korzenie młodych roślin.shutterstock

Chrzanshutterstock

Jeżówka purpurowa Jeżówka purpurowa shutterstock

Zioła na odporność

Jeżówka purpurowa (zdjęcie powyżej), zwłaszcza jej korzenie, ale także ziele, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo, skraca okres przeziębienia. Ale nie należy jej podawać dzieciom poniżej 12. roku życia, kobietom w ciąży i karmiącym (może powodować uczulenia). Jej kwitnące pędy zbiera się w drugim lub trzecim roku uprawy, trzyletnie korzenie zaś późną jesienią.

Czosnek (zdjęcie poniżej) stosowany jako przyprawa wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom układu oddechowego. Ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, udrażnia drogi oddechowe i niszczy wirusy.

Czosnekshutterstock

Napar z lipy Napar z lipy shutterstock

Ziołą naszybkie rozgrzanie

Ciepła herbata z łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu zalanych szklanką wrzątku po 10 minutach parzenia działa napotnie i łagodzi katar. Podobne właściwości ma też sok z owoców tej rośliny.
Kwiaty lipy mają działanie napotne, a herbatka z nich świetnie rozgrzewa (dodatkowo można osłodzić ją syropem z malin). Zawarte w nich związki śluzowe mają właściwości powlekające i zmiękczające, łagodzą więc też kaszel, ból gardła i chrypkę.

Napar z czarnego bzushutterstock

Zdjęcia powyżej: Napar z lipy i z czarnego bzu.
Zdjęcie poniżej:
Kwiatostany bzu ścinamy w maju-lipcu, a owoce w sierpniu-wrześniu.
Zdjęcie na samym dole: Kwiaty lipy zrywamy w czerwcu-lipcu z drzew rosnących z dala od dróg.

Kwiatostany bzu ścinamy w maju-lipcu, a owoce w sierpniu-wrześniu.Fot. shutterstock

Kwiaty lipy zrywamy w czerwcu-lipcu z drzew rosnących z dala od dróg.Fot. shutterstock

Więcej o: