Wczesny groszek - kiedy zbierać?

Wczesna wiosną jest idealną porą na uprawę grochu łuskowego i cukrowego. Dlatego już pierwszą połowę kwietnia uważa się za ostatnie chwile, kiedy należy zasiać nasiona.
Na przełomie marca i kwietnia panują idealne warunki do kiełkowania nasion grochu.

Warunki rozwoju groszku

Groszek to jedna z tych roślin jakie ma małe wymagania termiczne i może zakiełkować
w temperaturze nawet kilku stopni powyżej zera. Optymalna temperatura dla rozwoju
i wzrostu to od 15 do 18 stopni Celsjusza. Należy mieć świadomość, że większe temperatury wpływają na pogorszenie wartości smakowych nasion. Dlatego tak ważny jest sam moment zbioru. Wczesne wysiewy są korzystne w ekologicznych uprawach, ponieważ minimalizują ryzyko porażenia strąków przez pachóweczkę strąkóweczkę. To szkodnik, którego larwy wżerają się w strąki grochu i wyżerają nasiona. Groch wysiany w odpowiednim terminie będzie posiadał czyste strąki, ze względu na to, że czas jego kwitnienia nie pokrywa się z czasem wylęgu pachóweczki.

Wysiew groszkuWysiew groszku shutterstock

Warto wiedzieć, że przed siewem nasiona grochu dobrze będzie zaprawiać. Zmniejsza to ryzyko porażenia siewek przez patogeny przenoszone z nasionami i występujące w glebie. Nasiona wysiewa się do gleby głęboko uprawionej, piaszczysto – gliniastej, użyźnionej kompostem. Groch jest narażony na niedobór wody gdy kwitnie, dlatego takie warunki uprawy są niezbędne. Koniec plonowania grochu przypada na przełom lipca.
Zbiory przeprowadzane są stopniowo, ponieważ co około 4 dni zrywa się dojrzewające strąki. Kiedy nie jest się pewnym, czy groszek jest dojrzały można sprawdzić miękkość strączka, poprzez jego delikatne ściśnięcie. Dla potrzeb przetwórstwa zbiera się wyrośnięte strąki z dobrze wykształconymi nasionami. Wówczas można pozyskać groch łuskowy.

Zielony groszekZielony groszek shutterstock

Z kolei, zbiór grochu cukrowego powinien odbyć się wtedy, gdy nasiona nie są jeszcze
w pełni wykształcone. Jako poplon, na miejscu grochu można zasadzić marchewkę,
warzywa liściowe lub kapustę.

Groszek zielony – najważniejsze informacje

Groszek zielony zalicza się do jednej z bardziej popularnych roślin strączkowych.
Warzywo to jest bogate w białko, skrobię, cukier, witaminę C oraz w witaminy z grupy B. Jest to również cenne źródło żelaza. Największą popularnością w Polsce cieszą się odmiany groszku łuskowe. Posiadają one w strąkach wyściółkę pergaminową. Oznacza to, że mogą one być zjadane nawet w fazie nie do końca dojrzałej. Wśród odmian grochu łuskowego można wyróżnić także odmiany wyróżniające się kulistymi i gładkimi nasionami, a także nasionami spłaszczonymi lub pomarszczonymi. Odmiany wczesne mają nasiona gładkie, późne są bardzo pomarszczone. Odmiany cukrowe pozwalają na zjedzenie również strąków. Groszek zielony najlepsze plony daje wtedy, gdy lato jest chłodne i deszczowe. Najlepsze plony uzyskuje się, kiedy posadzony jest w drugim lub w trzecim roku po oborniku. Na tym samym miejscu może zostać posadzony za pięć lat.

Zielony groszekZielony groszek shutterstock

Groszek zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów dlatego jego kaloryczność jest
o wiele większa niż w przypadku większości roślin uprawianych jako warzywo. Poza tym, groszek zawiera kwasy organiczne, żelazo, mangan, jod, wapń, miedź i fosfor. Jest to bardzo odżywcza roślina, którą warto spożywać regularnie. Dzięki temu można będzie czuć się dobrze oraz dbać o swoją kondycję. Należy tylko pamiętać o tym, że groszek należy szybko posadzić oraz zebrać plony w odpowiednim czasie, w zależności od odmiany. To pozwoli uzyskać najlepsze rezultaty. Groszek nie jest wymagającą roślinę, jeśli chodzi o uprawę i pielęgnację. Trzeba zapamiętać podstawowe zasady związane z wysiewem. Jest to roślina, która na pewno powinna znaleźć się w domowym ogródku ze względu na posiadane właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Groszek powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie. Zwłaszcza, że może stać się bazą dla wielu potraw, szczególnie lekkostrawnych i nadać im wyjątkowego charakteru smakowego.

Pasta z zielonego groszkuPasta z zielonego groszku shutterstock

Zupa krem z zielonego groszkuZupa krem z zielonego groszku shutterstock

Więcej o: