Rośliny na zielony nawóz [Porada eksperta]

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma

Pyta: Karolina Węglowska
We wrześniu na pustej grządce wysiałam żyto na nawóz zielony. Kiedy powinnam je przekopać? Jakie inne rośliny można jeszcze wykorzystać w tym celu?

Odpowiada:

Alicja Gawryś: Zboże przeznaczone na zielony nawóz można jesienią zmieszać z glebą, wówczas będzie ono ulegało rozkładowi już podczas zimowych miesięcy, a grządka będzie gotowa do użytku od wczesnej wiosny. Jeśli przekopanie żyta odłoży Pani do przyszłego sezonu, to trzeba z tym zdążyć, zanim pojawią się kłosy, bo wówczas tkanki roślin twardnieją i dłużej będą się rozkładać w glebie. 

W takim właśnie celu można wykorzystywać wiele gatunków roślin, zwłaszcza te z rodziny bobowatych, jak seradela, łubin, bobik czy lucerna, bo mają one zdolność wiązania azotu z powietrza. Gdy je przekopiemy, wzbogacą w ten składnik glebę. Popularne są również: gorczyca, wy-ka, koniczyna i facelia.
Nasiona roślin na zielony nawóz można wysiewać od wiosny do jesieni na pustych grządkach lub między rzędami warzyw. Po 2-3 miesiącach można je przekopać.

Żyto wysiane we wrześniu na zielony nawóz można przekopać późną jesienią. Po rozłożeniu w glebie stanie się źródłem minerałów i próchnicy.