Owoce. Ogrodowe desery z owców

Magdalena Narkiewicz

Świeżo zerwane owoce są znakomitą przekąską, doskonale nadają się też na orzeźwiające lody, musy czy galaretki.

Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku.
Czekoladowe Fondue: Porzeczki zanurzamy w gorącej masie, trzymając za ogonki, inne drobne owoce - na widelczyku.
Fot.: Yulia Davidovich shutterstock

Jeżeli mamy w ogrodzie maliny, porzeczki czy inne owoce, szybko możemy przygotować wspaniały poczęstunek dla niespodziewanych gości. Oczywiście można także wykorzystać przywiezione z dalekich krain np. pomarańcze, banany czy kiwi. Ale latem na naszych stołach powinny królować plony przyniesione prosto z ogrodu.
Proponujemy kilka szybkich przepisów - trzeba tylko pamiętać, że niektóre z nich należy przygotować na kilka godzin przed podaniem.  

Sorbety i lody

Domowe desery lodowe są mniej aksamitne niż kupowane, ale za to zdrowsze. Możemy też dowolnie komponować ich skład. Mrozimy je w foremkach, a w gęstniejącą masę wtykamy patyczek (lody wyjmujemy po zanurzeniu foremki w gorącej wodzie). Te mrożone w dużym naczyniu nakładamy łyżką.
Sorbety składają się z samych owoców i cukru. Jeśli nie dodamy wody, nie trzeba ich w czasie mrożenia mieszać. Lody są robione na bazie produktów z mleka, często także jajek.

Owoce w czekoladzie

Żeby przygotować taki deser, należy roztopić czekoladę gorzką, deserową, mleczną
lub białą i połączyć ze zmiękczającym ją dodatkiem. Masa do "kapturków" powinna
być gęsta, np. z roztopionej tabliczki czekolady białej lub ciemnej i łyżki masła roślinnego. Masa do fondue jest rzadsza, np. z roztopionej tabliczki gorzkiej i deserowej czekolady, zmieszanej w kąpieli wodnej z 3-4 łyżkami śmietanki kremówki do uzyskania jednorodnej masy. Można też dodać nieco alkoholu lub olejek waniliowy. Podgrzewacz jest potrzebny do utrzymywania czekolady w odpowiedniej temperaturze, by na stole zachowywała płynną konsystencję.

Mrożone owoce

Lodowe kostki ze świeżymi owocami są prostym w wykonaniu, ale bardzo efektownym dodatkiem do zimnych napojów; można też na nich podawać owocowe sorbety. Włożenie do foremek drobnych owoców, zalanie ich wodą i wstawienie do zamrażalnika zajmuje tylko chwilę.

Orzeźwiające napoje

Dzięki różnorodności ogrodowych zbiorów możemy mieć frajdę przyrządzania
rozmaitych napojów. Należy je pić w krótkim czasie po przygotowaniu.
Soki wyciskane z owoców, niedosładzane i bez żadnych innych dodatków, są bardzo esencjonalne i najzdrowsze, ale nie wszystkim smakują (np. bardzo kwaśne z aronii).
Nektary to soki rozcieńczone i dosłodzone. Napoje owocowe zawierają najwięcej wody i mają różnorodne dodatki. Syropy uzyskamy po zasypaniu owoców cukrem. Można je długo przechowywać.

Owoce w galaretce

Galaretkę warto zrobić samodzielnie, zestalając żelatyną (według przepisu) sok, nektar lub przecier ze świeżych owoców. Do podziwiania i smakowania: Aby galaretkę podać nie w misce, a na talerzu, wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, formę na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, nakrywamy talerzem, odwracamy i zdejmujemy ją z galaretki. Efektownie wyglądają też galaretki z kilku kolorowych warstw.

Skomentuj:

Owoce. Ogrodowe desery z owców