Projekty domów: dom z elewacją w czerni i bieli

Cechy charakterystyczne tego projektu to czysta, prosta forma bez zbędnych ozdób, a także kontrastowe zestawienia kolorów - czerni i bieli - na elewacji.
Powierzchnia użytkowa domu: 246,5 m2

Powierzchnia działki: 2000 m2

Autorzy: architekci Rafał Łosiak i Bartłomiej Siwak, Architekci Łosiak-Siwiak

Kontakt: ul. Roosevelta 16/6, 90-056 Łódź, www.losiaksiwiak.pl, rafal@archibox.com.pl, tel. 606 621 551; 42 630 43 56

Autorska pracownia projektowa Architekci Łosiak-Siwiak powstała w 2000 roku. Od kilkunastu lat wprowadza w życie swoje nowatorskie pomysły. Ma precyzyjnie wyznaczony program współpracy z inwestorami prywatnymi i komercyjnymi. Celem pracowni jest jak najlepsza obsługa klientów przez tworzenie architektury niebanalnej, prostej i funkcjonalnej, wykorzystującej najnowsze technologie oraz trendy pozostające w zgodzie z tradycją myśli architektonicznej i ekologią.

Inwestorzy

Projekt tego domu zamówiła czteroosobowa rodzina, która do tej pory mieszkała w typowym wielkomiejskim bloku. Rodzice i dwoje dzieci w wielu szkolnym zajmowali trzy pokoje z łazienką i kuchnią, o łącznej powierzchni 70 m2. Dzięki otrzymanemu spadkowi i wieloletnim oszczędnościom inwestorzy mogli zaplanować przenosiny z mieszkania w bloku do własnego domu.

Zgodnie z ich wyobrażeniami dom miał być funkcjonalny i nowoczesny, o prostej i czystej formie. Powinien być też maksymalnie powiązany z otaczającym go krajobrazem.



Działka

Przed wielu laty inwestorzy odkupili od miejscowego rolnika kawałek łąki (2000 m2) w pobliżu lasu rosnącego na obrzeżach miasta. Planowali wybudować tam skromny domek letniskowy. Pomysłu tego nie udało się jednak zrealizować ze względów finansowych. W międzyczasie teren, na którym znajdowała się działka, został odrolniony. Wybudowano przy niej drogę o szutrowej nawierzchni, a w nieodległym sąsiedztwie wzniesiono kilka domów jednorodzinnych. Dzięki funduszom preferencyjnym z Unii Europejskiej zmeliorowano również łąkę i doprowadzono bieżącą wodę.

Założenia projektowe

Dom jest przeznaczony dla czteroosobowej rodziny. Został zaprojektowany w taki sposób, by jego przestrzeń w funkcjonalny i czytelny sposób łączyła potrzeby starszych oraz młodszych domowników. Miejscem, w którym w ciągu dnia wszyscy mogą spędzać czas razem, jest przestronny salon połączony z dużą kuchnią i jadalnią, a w ciepłe dni - także taras z przydomowym basenem.

Na planie parteru wyraźnie rysują się trzy strefy użytkowe: dzienna, nocna oraz gospodarcza, która ma połączenie z garażem. Pierwotnie poddasze również miało zostać w całości zagospodarowane, jednak ostatecznie z tego zrezygnowano, a pod dachem powstała przestronna antresola.

Wygląd budynku

Dom tworzą dwie połączone ze sobą bryły. Niższa, parterowa, ma formę sześcianu, natomiast wyższa, bardziej klasyczna, przykryta jest dwuspadowym dachem bezokapowym. Te proste, geometryczne kształty zostały zastosowane po to, by osiągnąć efekt spokoju i nowoczesności.

Dwie bryły składające się na dom wykończone zostały w kontrastowych kolorach. Niższa pokryta jest tynkiem w kolorze czarnym, wyższą obłożono białą blachą płaską, łączoną na rąbek (kolory można stosować zamiennie, zależnie od indywidualnych upodobań inwestora).

W części parterowej od strony ogrodu umieszczono duże przeszklenia, wyposażone w drewniane ruchome żaluzje, które nie tylko chronią przed słońcem, ale też stanowią dodatkowy element aranżacji zarówno wnętrz, jak i elewacji. Strefę wejściową do domu podkreślają białe drzwi, kontrastujące z czarną elewacją. Okalający budynek taras z wkomponowanym w jego powierzchnię basenem wykończono zatartym na gładko betonem. Na uwagę zasługuje wysoki na dwie kondygnacje ryzalit, wyrastający z południowej elewacji. Jest on fragmentem sypialni rodziców, która dzięki niemu zyskała na elegancji i przestronności.

Wnętrza i ich funkcje

Wnętrze podzielono na trzy strefy: dzienną, nocną oraz gospodarczą, połączoną z otwartym garażem.

Strefa dzienna. Składa się z dużego salonu połączonego z kuchnią i jadalnią. W salonie każda ze ścian pełni odrębną funkcję. Na jednej z nich umieszczono telewizor; pod nim znajduje się nisko osadzone, długie i wąskie okno z widokiem na strefę basenu. Ozdobą drugiej ze ścian jest kominek z ciekawie wkomponowanym składzikiem na drewno. Trzecia jest w całości przeszklona - przez duże drzwi tarasowe rozpościera się widok na ogród. Jeśli domownicy wolą odgrodzić się od świata zewnętrznego, mogą zasłonić duże przeszklenia drewnianymi żaluzjami. Bezpośrednio przy kuchni z dużą wyspą zaplanowano miejsce na jadalnię oraz podręczną spiżarnię.

Strefa nocna. Mieści sypialnię rodziców wraz z łazienką i garderobą oraz dwa pokoje przeznaczone dla dzieci. Ogólnodostępną łazienkę zaprojektowano w pobliżu wejścia do domu. Łazienka ta służy wszystkim domownikom oraz ich gościom.

Strefa gospodarcza. W tej części domu znajduje się pralnia i kotłownia. Stąd też można przejść do dwustanowiskowego garażu (lub zamiennie wiaty).

Granice między poszczególnymi strefami podkreślają materiały użyte do wykończenia podłogi: w części dziennej jest to jasne drewno, w gospodarczej - beton.

Z parteru widoczna jest antresola. Rezygnacja z ułożenia stropu nad całym parterem i wybudowania poddasza sprawiła, że wnętrze domu wydaje się bardziej przestronne (projekt można też zrealizować w wersji z poddaszem mieszkalnym).



Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail



Więcej o:
Komentarze (5)
Projekty domów: dom z elewacją w czerni i bieli
Zaloguj się
  • homo_lupus

    0

    Czy AutoCad ma funkcję oblania tego códa wodą - ale taką prawdziwą, jaka leje się z nieba spłukując przy okazji pyłki, pyły, kurz itd., itp.? Oczywiście płynącą po dachu i po ścianach, najlepiej przez cały sezon. Albo kilka.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX