Dom na działkę z ładnym widokiem

Andrzej Markowski

Miejsce, w którym ma stanąć dom, powinno mieć decydujący wpływ na jego architekturę. Tak stało się właśnie tutaj, gdzie atrakcyjna, ale stonowana bryła budynku otwiera się na otaczającą przyrodę.

Widok od strony południowej
Widok od strony południowej
Projekt i wiz. Pracownia Architekci Łosiak-Siwiak/Grzegorz Augustowski
Metryczka domu

Powierzchnia użytkowa: 232,9 m2

Powierzchnia zabudowy: 281,7 m2

Powierzchnia działki: 1700 m2

Autor: Architekci Łosiak-Siwiak

Kontakt: ul. Roosevelta 16 m. 6 90-056 Łódź www.losiaksiwiak.pl rafal@archibox.com.pl tel. 606 621 551; 42 630 43 56

Działka

Dom ma powstać na działce o powierzchni 1700 m2, położonej na płaskim terenie, w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich. Rozległa przestrzeń, wypełniona zielenią krzewów i drzew, emanuje atmosferą harmonii i spokoju. Stwarza to wymarzone warunki do otwarcia domu na urzekającą perspektywę otaczającej go przyrody.

Założenia projektowe

Właściciele to trzyosobowa rodzina z dzieckiem w wieku szkolnym. Ich podstawowym życzeniem było, by projektowany dom był parterowy.

W trakcie rozmów z architektami o przyszłym kształcie domu, inwestorzy przykładali też szczególnie dużą wagę do harmonijnego połączenia go z otaczającym krajobrazem, którego uroda obligowała do stworzenia równie atrakcyjnej bryły budynku.

Tak powstał dom o nowoczesnej architekturze, otwierający się dużymi przeszkleniami na otoczenie, i wypełniony światłem. Jednocześnie projektantom zależało na stworzeniu takiej przestrzeni w jego wnętrzu, która w naturalny sposób wpłynęłaby na integrację domowników.

Wygląd budynku

Budynek został zaprojektowany z dwóch prostopadłościennych brył - części mieszkalnej i garażu. W obrysie pierwszej z nich znajduje się obszerny zadaszony taras, który otwiera się wielkimi przeszkleniami na strefę dzienną.

Do wnętrza domu prowadzą drzwi umieszczone w centralnej części elewacji frontowej, zaakcentowanej odmiennym kolorem tynku. W budynku zaprojektowano wysokie, przesuwane okna oraz pasmowe okno w kuchni w pobliżu drzwi wejściowych. To między innymi sprawia, że jego bryła wygląda bardzo lekko i dobrze wpisuje się w krajobraz, niczym nie zakłócając jego charakteru.

Elewacje zostały pokryte białymi tynkami, z wyjątkiem antracytowej ściany frontowej. Taras na poziomach gruntu, wyłożono impregnowanymi deskami. Dwa z czterech otworów w dachu nad tarasem przykryto szklanymi daszkami, co pozwala pozostawać na nim nawet w czasie niezbyt sprzyjającej pogody.

Wnętrza i ich funkcje

Wnętrze domu podzielono na trzy strefy: dzienną, nocną i gospodarczą z garażem. Taki układ zapewnia z jednej strony konieczną dozę prywatności, z drugiej zaś umożliwia wspólne spędzanie czasu w salonie z kominkiem bądź przy sporządzaniu i spożywaniu posiłków.

Część dzienną, zlokalizowaną od strony południowo-zachodniej, stanowi otwierający się na taras salon, który połączony jest z kuchnią i jadalnią. Od przestrzeni komunikacyjnej oddziela go kominek zaopatrzony w podręczny składzik drewna.

Każdy pokój ma także oddzielne wejście na taras, który staje się kolejną wspólną przestrzenią, ułatwiającą integrację domowników, a także miejscem do organizowania spotkań towarzyskich. Dodatkową atrakcję stanowi patio wypełnione roślinnością.

Strefę nocną zaprojektowano od strony północno-wschodniej. Znajdują się w niej dwie sypialnie z łazienkami, garderoba i pokój do pracy.

Na strefę gospodarczą składają się pomieszczenia pralni, kotłowni i garażu, dostępne z wiatrołapu.

Stylistyka wykończenia wnętrz harmonizuje z architekturą budynku. Białe ściany pomieszczeń dobrze kontrastują z widoczną za wielkimi przeszkleniami zielenią krajobrazu. Na podłodze położono parkiet z egzotycznego drewna oraz częściowo płyty gresowe. Przylegające do siebie pomieszczenia - łazienki i wiatrołapu - oddzielono ściankami z piaskowanego szkła.

Wnętrze domu wypełniają minimalistyczne, funkcjonalne meble, utrzymane - podobnie jak płaszczyzny ścian - w odcieniach bieli.

Autorzy projektu

Autorska pracownia projektowa Architekci Łosiak-Siwiak powstała w 2000 roku. Z powodzeniem od kilkunastu lat wprowadza w życie swoje nowatorskie pomysły. Ma bardzo precyzyjnie wyznaczony program współpracy zarówno z inwestorem prywatnym, jak i komercyjnym. Celem pracowni jest jak najlepsza obsługa klientów przez tworzenie architektury niebanalnej, prostej i funkcjonalnej, wykorzystującej najnowsze technologie oraz trendy pozostające w zgodzie z tradycją myśli architektonicznej i ekologią.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Dom na działkę z ładnym widokiem