Projekty domów: bez okien od strony ulicy

Elewacja frontowa

Elewacja frontowa (Projekt i wizualizacja: Prodom - Architektura i Konstrukcja)

Dom nie musi mieć skomplikowanej, rozbudowanej bryły, by w pełni zaspokoić potrzeby jego mieszkańców. W tym prostym budynku z tradycyjnym dwuspadowym dachem, bez okien od strony ulicy, znalazły się wygodne wnętrza dla czteroosobowej rodziny.
Dom został zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny - małżeństwa z dwójką małych dzieci. Inwestorzy, którzy do tej pory zajmowali małe mieszkanie w bloku, zdecydowali się na budowę komfortowego domu, w którym będą mieli poczucie dużej i otwartej przestrzeni. Zgodnie z ich wyobrażeniami dom miał być przestronny, kształtem i formą zaś nawiązywać do klasycznego, polskiego domu z dwuspadowym dachem. Do wykończenia elewacji miały zostać użyte - oprócz białego tynku - także drewno, szkło i beton.

Działka

Inwestorzy cenią sobie bliskość przyrody, ale i wygodę życia w mieście. Wybrali więc działkę zlokalizowaną na podmiejskim, już zurbanizowanym terenie, w bezpośrednim sąsiedztwie lasu - na osiedlu domów jednorodzinnych w okolicy Obornik Wielkopolskich. Działka położona jest przy utwardzonej, asfaltowej drodze, przy której znajdują się wszystkie potrzebne do funkcjonowania domu media. Kształt parceli jest zbliżony do prostokąta; jeden z jej krótszych boków przylega do ulicy, natomiast pozostałe graniczą z sąsiednimi, zabudowanymi już działkami.

Front posesji skierowany jest na północ, natomiast strefa ogrodowa znajduje się od strony południowej.



Założenia projektowe

Dom zaprojektowano w taki sposób, by jego przestrzeń łatwo i w czytelny sposób dzieliła się na część dzienną i nocną.

Strefa dzienna, która obejmuje swoim zasięgiem parter budynku, jest całkowicie zwrócona w kierunku ogrodu. Z założenia miała być przestronna i jasna, z dużą ilością przeszkleń. Część dzienna miała zostać zaprojektowana jako przestrzeń otwarta, łącząca w sobie funkcje salonu, jadalni oraz kuchni. Część nocna jest niewielka i zlokalizowana została na poddaszu. Zaprojektowano tam nieduże, ale wygodne sypialnie, wspólną garderobę oraz łazienkę. Zgodnie z życzeniem inwestorów w bryle budynku znalazł się również garaż na dwa samochody oraz niezależny pokój biurowy, zlokalizowany bezpośrednio przy wejściu do domu. Na parterze w ogóle nie ma okien od strony ulicy, co zapewnia prywatność.

Wygląd budynku

Kształt budynku miał nawiązywać do klasycznej formy polskiego domu. Bryła domu przekryta jest prostym, dwuspadowym dachem, z kalenicą równoległą do ulicy.

W nieskomplikowaną, tradycyjną bryłę budynku zostały wstawione dwa mniejsze prostopadłościany - jeden stanowi powiększenie garażu, drugi natomiast to salon. Jest on w znaczny sposób "wystawiony" z głównej części budynku, dzięki czemu w przyjemny sposób osłania z boku przylegający do domu taras. Dołączenie prostopadłościanów do głównej bryły sprawiło, że całość prezentuje się bardzo nowocześnie. Z zewnątrz zostały one obłożone deskami, które ładnie kontrastują z białym tynkiem na reszcie ścian domu. Dzięki takiemu zróżnicowaniu materiałów wykończeniowych na elewacji, powstały wyraźne poziome podziały, które optycznie obniżają budynek.

W budynku mocno zaakcentowana została strefa wejściowa - uzyskano to dzięki zaprojektowaniu zadaszenia, wykończonego płytami z surowego betonu.

Od strony ogrodu zaplanowano duże przeszklenia. Pionowy pas szkła sięgający niemal dachu, znajduje się również w bocznej elewacji. Oddziela on od siebie bryły garażu i salonu, pozwala też doświetlić przestrzeń komunikacyjną - schody i korytarz na poddaszu.

Wnętrza i ich funkcje

Zgodnie z życzeniem inwestorów wnętrze domu podzielone zostało na trzy strefy - wejściową, dzienną i prywatną. Są one wyraźnie zaznaczone dzięki zastosowaniu zamkniętego frontu i mocno przeszklonego tyłu budynku oraz rozdzieleniu funkcji między kondygnacje budynku.

Strefę wejściową stanowi przestronny wiatrołap z miejscem na garderobę, połączony bezpośrednio z niewielkim pokojem biurowym i garażem.

Strefa dzienna zajmuje pozostałą część parteru i jest całkowicie otwarta. W jej obrębie wydzielone pełnymi ścianami zostały jedynie łazienka oraz spiżarnia. Pozostałe części - kuchnia, jadalnia, salon oraz komunikacja - wzajemnie się przenikają, zachowując jednak swoją odrębność. W centralnej części domu zaplanowano trójstronny kominek. Za nim, w wysuniętej części domu, zaprojektowano część wypoczynkową. Na lewo od kominka zlokalizowana została jadalnia, w której dzięki przeszklonej ścianie rozpościera się widok na cały ogród.

W głębi, za jadalnią zaplanowano część kuchenną, oddzieloną od niej wewnętrznym ogrodem. W poprzek domu zaprojektowano otwartą klatkę schodową z jednobiegowymi schodami, doświetlaną przez pionowe przeszklenie przechodzące przez całą wysokość budynku.

Strefa prywatna zaplanowana została na poddaszu. Mieści ona dwie małe sypialnie dla dzieci, położone po dwóch stronach przestronnej łazienki, sypialnię rodziców wraz z garderobą oraz pomieszczenie gospodarcze. Dodatkowo, na poddaszu zaprojektowano miejsce do gry na pianinie. Korytarz na poddaszu jest dobrze doświetlony - dopływ światła zapewniają okna dachowe oraz przeszklenie boczne.

Metryczka domu

Powierzchnia użytkowa domu: 243,9 m2

Powierzchnia działki: 840 m2

Autor: architekt Małgorzata Grabowska PRODOM - Architektura i Konstrukcja

Kontakt: tel. +48 665 05 75 15, e-mail: biuro@prodom-archikon.pl www.prodom-archikon.pl, ul. Tarninowa 3 64-600 Kowanówko k. Obornik Wlkp.



Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail



ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (16)
Projekty domów: bez okien od strony ulicy
Zaloguj się
  • sztucznypolak

    Oceniono 3 razy 3

    Od strony ulicy wyraznie widac 6 okien w polaci dachu. Zatem - nie chrzanmy.

  • eryn_7

    Oceniono 9 razy 3

    "Czy można mieszkać w domu, w którym nie ma okien od ulicy?"

    Można, ale czy warto?
    Jesli wszystkie domy przy tej ulicy bedą tak zaprojektowane, to nie zazdroszczę pieszym chcącym spacerować taka ulicą, zwłaszcza po zmierzchu...
    A bezpieczeństwo dzieci wracających za szkoły? Jesli sasiedzi nie patrza co się na ulicy dzieje, to wolną rękę maja piraci drogowi i zboczeńcy, a także włamywacze.

    Wygląda na dom zaprojektowany przy ulicy dla samochodów, a nie dla ludzi.

  • rumakmorski

    Oceniono 4 razy 2

    Taka tendencja w architekturze wydaje się atrakcyjna ale jest niezgodna z podstawową funkcją domu - schronieniem. Jej krańcową formą są domy zbudowane wg schematu "z trzech stron bunkier, z czwartej akwarium", z których po trzech stronach budynku nie ma możliwości obserwowania co się dzieje na zewnątrz, za to z czwartej jest się eksponowanym niczym na talerzu. Ciekawe na obrazku, nieżyciowe w praktyce.

  • 123loveme

    Oceniono 1 raz 1

    przecież wystarczy okno w pokoju na parterze przerzucić na front... dla tych, których oburza brak okien od frontu;)

  • budujesie

    0

    mnie sie podoba. czy wszystko musi byc takie jak to, do czego przyzwyczailiśmy się i czujemy bezpiecznie, bo znamy to coś jak wlasą kieszeń? wg mnie - niekoniecznie. gdyby tak było, mieszkalibysmy wszyscy w identycznych domach, otwieralibyśmy identyczne drzwi, wjeżdzalibyśmy samochodami prez takie same bramy garazowe.
    a tak, mamy wybory.
    najbardziej podoba się, że ta nowoczesność jest talka prosta, zgeometryzowana, naprawde bez udziwnien. ladnie działa ta plaszczyzna drewna. do tego wpuszczony garaz np z powtorzeniem zastosowanego materialu (Hormann daje takie mozliwości przy bramach do wlasnego wypelnienia przez odbiorce).

  • fajnylajkonik

    0

    Wszystko ładnie wygląda na papierze i w głowie architekta. Tylko gorzej jest później jak sie to wdroży w życie. Ja tutaj widzę problem z wypuszczanym garażem i salonem poza bryłę dachu. Płaski dach to same problemy. Oczywiście obrońcy takich rozwiązań powiedzą ze właściwe wykonanie zapewni bezproblemowe użytkowanie. Być może tylko ciężko znaleźć wykonawców którzy starannie to zrobią. Mam sasiadó ktorzy tez wymyslili sobie ( a mzoe pod wplywem architekta dali sie namowoć) na garaz bedacy rowniez tarasem dla dwoch pokoi na pietrze. Dzis maja z tego same problemy. Dwukrotnie juz zabezpieczane odpowiednimi materialami przez firmy deklarujące ze znają się an rzeczy. I dzis sa na etapie budowy zadaszenia nad tym. Lezacy, śnieg, ulewne deszcze, mrozy robia jednak swoje i naprawde ciezko to zabezpieczyć.

  • radek_sziwa

    Oceniono 2 razy 0

    Bardzo fajny projekt, prosty ale i nowoczesny.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX