Projekty domów: Forrest House - dom na długą działkę

arch. Tomasz Zaleski

Dom ukryty w parkowej scenerii starej dzielnicy Wrocławia. Niewymuszona elegancja i ponadczasowa architektura wyeksponowana na tle stuletnich drzew, korespondują z historyczną zabudową i urbanistyką sąsiedztwa.

projekty domów, dom jednorodzinny, nowoczesny dom
Projekt domu Forrest House
Projekt i wizualizacja: JABRAARCHITECTS, Tomasz Zaleski
Powierzchnia działki: 900 m2

Powierzchnia użytkowa: 250 m2 + 45 m2garaż

Projekt domu i wnętrz: JABRAARCHITECTS, Tomasz Zaleski

Działka i otoczenie

Wąska, długa działka, na której zaprojektowano dom, wpisana jest w atrakcyjny i kameralny krajobraz sąsiadującego parku. Najbliższe otoczenie stanowi przeważająca, jednorodna architektonicznie historyczna zabudowa, utrzymująca czytelny układ urbanistyczny. A wszystko to w otoczeniu stuletnich kasztanów i lip. Większość okolicznych budynków posiada dachy dwuspadowe, usytuowane szczytem do frontów działek. Uwarunkowania te zostały przeniesione na zapisy obowiązującego planu miejscowego, który dość restrykcyjnie określa warunki w zakresie kształtowania zabudowy.

Funkcja

W odpowiedzi na potrzeby inwestorów, architekci w długiej, horyzontalnej bryle podzielili przestrzeń na wyraźne strefy. Mimo, że wyraźnie zdefiniowane w konserwatywny sposób, to przenikają się, podobnie jak praca zawodowa, która jednocześnie jest pasją i nieodłącznym elementem życia domowników. Z tego powodu duża pracownia z osobnym wejściem oddzielona została osią - monumentalną ścianą z kamienia - która wyznacza granicę prywatności, z drugiej strony będąc wizytówką strefy wejściowej willi.

W kondygnacji parteru architekt zaproponował program, w którym mieszczą się: kuchnia, jadalnia, salon, biblioteka, sypialnia, salon rekreacyjny z jacuzzy, wc, pomieszczenia gospodarcze i pracowania. Centralna część domu zorganizowana została wokół salonu, jadalni i kuchni, która od wschodu otwiera się na park, a od zachodu dużym przeszkleniem łączy salon z tarasami i ogrodem dostępnym tylko dla mieszkańców. Część budynku usytuowana w głębi działki to strefa nocno-rekreacyjna. Przyszli właściciele mają do dyspozycji sypialnię otwartą na park i salon rekreacyjno-kąpielowy, z którego można wyjść bezpośrednio do ogrodu.

Piętro domu stanowi strefa dla dzieci i gości, obejmująca trzy odrębne i przestronne sypialnie, pustkę nad jadalnią oraz łazienkę.

Architektura

Horyzontalna bryła domu naturalnie wpisuje się w geometrię długiej i wąskiej działki. Częściowo przeszklona struktura domu koresponduje i stwarza relację pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem poprzez duże rozsuwane okna. Pomieszczenia parteru - kuchnia, jadalnia, biblioteka, sypialnia oraz pracowania - zaprojektowane zostały z widokiem bezpośrednio na park. Natomiast salon i salon rekreacyjno - kąpielowy obszernymi przeszkleniami łączą się z prywatną częścią ogrodu. Białe oraz kamienne płaszczyzny elewacji kontrastują z najbliższym otoczeniem - stuletnimi drzewami w parku. Jednocześnie projekt uwzględnia i respektuje kontekst urbanistycznej oraz architektonicznej starej zabudowy w sąsiedztwie, wpisując się w jej charakter poprzez dwuspadowy dach.

Intencją inwestora i architektów było przeniesienie na projekt charakteru i estetyki Wrocławskiego Modernizmu z metamorfozą ducha Farnsworth House - domu ikony modernizmu. Lekka, jasna architektura projektowanego budynku wpisana w krajobraz starego Brochowa, z nienachalnym spokojem wpisuje się w dialog z pobliską zabudową i wprowadza świeży, dyskretny powiew nowoczesności.

Budynek wykorzystuje technologie pasywne do ogrzewania i wentylacji zaprojektowane przez FutureSystems Polska.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekty domów: Forrest House - dom na długą działkę