Kotłownia ze spiżarnią - czy można je połączyć?

Odpowiada Władysław Łyszkowski
06.10.2014 12:09
A A A
Kocioł gazowy w spiżarni

Kocioł gazowy w spiżarni (Fot. Ariston)

Mam nieduży dom i nie mam w nim miejsca na osobną kotłownię. Zastanawiam się więc, czy mogę zamontować nowoczesny kondensacyjny kocioł gazowy w spiżarni? Katarzyna R.
Zgodnie z przepisami, kocioł gazowy o mocy do 30 kw nie wymaga montażu w osobnej kotłowni. Można go zamontować w dowolnym pomieszczeniu, jeśli nie jest ono przeznaczone na stały pobyt ludzi - czyli takim, w którym przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa nie dłużej niż cztery godziny.

W wielu niedużych domach kotły gazowe - najczęściej wiszące - umieszcza się w kuchni lub łazience. Natomiast urządzenia z większym zasobnikiem ciepłej wody montuje się raczej w pomieszczeniach, które spełniają wiele funkcji - na przykład w spiżarni.

Niezależnie jednak od przeznaczenia, musi ono spełniać określone warunki. Gdy planujemy zainstalować kocioł kondensacyjny, pomieszczenie powinno mieć kubaturę co najmniej 6,5 m3, wysokość 2,2 m (dla budynków remontowanych dopuszcza się wysokość 1,9 m) i być wyposażone w kratkę wywiewną. Natomiast kratka nawiewna nie jest konieczna. Wymagana jest jedynie niewielka ilość powietrza w celu przewietrzania pomieszczenia. Do tego wystarczy w zupełności na przykład nawiew pośredni z sąsiednich pokoi - przez osadzoną w drzwiach niewielką kratkę lub przez wywiercone w nich otwory.

Zwróćmy też uwagę, że gazowy kocioł kondensacyjny może być instalowany w pomieszczeniu, niezależnie od rodzaju zastosowanej w nim wentylacji - dopuszczalna jest mechaniczna.

Kocioł gazowy w spiżarni

Znajdujące się w spiżarni urządzenia AGD (chłodziarka, zamrażarka na warzywa i owoce) oraz grzewcze, takie jak kocioł, zasobnik ciepłej wody oraz rury instalacji centralnego ogrzewania - będą oddawały część produkowanego ciepła do otoczenia. Spowoduje to podniesienie temperatury w pomieszczeniu. Przyjmuje się, że wartość strat ciepła wynosi dla kotła kondensacyjnego około 1% mocy. Zatem model o mocy 20 kW odda do otoczenia około 200 W ciepła.

Chociaż nie jest to dużo, to jednak musimy wziąć pod uwagę, że stosując kocioł kondensacyjny ograniczamy intensywność wentylacji w pomieszczeniu. Wynika to stąd, że pobiera on powietrze do spalania gazu bezpośrednio z zewnątrz, zazwyczaj przez przewód powietrzno-spalinowy. Dlatego też niekiedy nawet te 200 W może się okazać wartością znaczną, co nie jest wskazane dla przechowywanych produktów.

Uwaga! Aby ograniczyć straty ciepła w spiżarni, w której znajduje się kocioł, należy właściwie zaizolować rury grzewcze.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX