Ceramika

red.

Ceramika - nienasiąkliwa, odporna na zabrudzenia i wysoką temperaturę, a także na działanie detergentów i ścieranie. Jednym słowem praktyczna i trwała, dlatego wydaje się najbardziej oczywistym wyborem, kiedy trzeba zdecydować o wykończeniu ścian w kuchni.

Choć teoretycznie można do tego zastosować dowolny rodzaj płytek ceramicznych - zarówno ściennych, jak i podłogowych - to nie każdy w kuchni się sprawdza. Lepiej wybrać te, których powierzchnia jest szkliwiona: glazurę, terakotę, szkliwiony gres lub klinkier. W sprzedaży są też kolekcje przeznaczone specjalnie do kuchni - zróżnicowane pod względem wzornictwa, rodzajów powierzchni i wielkości. Wiele z nich zawiera także tzw. dekory, czyli specjalnie zdobione płytki, często o niestandardowych wymiarach.

W kuchni:

+ zapewnia swobodę aranżacji, bo dostępna w wielkim wyborze wzorów, rozmiarów i kolorów,

+ jest nienasiąkliwa,

+ odporna na działanie środków czyszczących,

+ i na wysoką temperaturę,

+ łatwa do utrzymania w czystości,

+ uszkodzone płytki można wymieniać;- ułożenie płytek wymaga wprawy lub zatrudnienia fachowca,

- spoiny dość szybko się brudzą, ale można je pokryć specjalnymi preparatami albo zastosować do spoinowania droższe preparaty epoksydowe odporne na tłuszcz i łatwe do czyszczenia; można też wybrać płytki do układania bez spoin,

- jest kłopotliwa w rozbiórce (wymiana okładziny wymaga skucia płytek).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Ceramika