Piekarniki, kuchenki, płyty kuchenne

Tekst Urszula Kułak
23.06.2012 , aktualizacja: 06.10.2011 16:52
A A A Drukuj
Płyta wbudowana w blat kuchenny z czterema palnikami gazowymi, wykonana z modnego obecnie białego szkła

Płyta wbudowana w blat kuchenny z czterema palnikami gazowymi, wykonana z modnego obecnie białego szkła (Fot. Mastercook)

Remontując kuchnię, często wymieniamy starą kuchenkę na nowocześniejszą, łatwiejszą i bezpieczniejszą w użytkowaniu. Podjęcie decyzji nie ogranicza się tylko do wyboru modelu, który najbardziej nam się podoba. Uwzględnić trzeba dostęp do mediów, możliwości techniczne, a także bezpieczeństwo użytkowania i późniejsze koszty eksploatacyjne.
Kuchenka gazowa lub elektryczna

Montaż kuchenki gazowej stwarza więcej problemów niż takiej samej kuchenki elektrycznej. Jest to szczególnie ważne, jeśli do tej pory gotowaliśmy "na prądzie". W kuchni powinien bowiem znajdować się co najmniej jeden kanał wentylacyjny. Drugi przyda się, kiedy będziemy chcieli podłączyć okap. Poza tym kuchenka powinna stać co najmniej 0,5 m od okna, ponieważ przeciąg może zdmuchnąć płomień, a to grozi niekontrolowanym wypływem gazu.

Urządzenie gazowe lub gazowo-elektryczne musi zostać podłączone przez gazownika z uprawnieniami. W pobliżu kuchenki powinno znajdować się jednofazowe gniazdko elektryczne, do którego podłączany jest piekarnik.

Płyty elektryczne muszą być podłączone do instalacji trójfazowej . Jeśli płyta ma zarówno palniki gazowe, jak i elektryczne pola grzejne, wystarczy osobny obwód elektryczny i jednofazowe gniazdko z uziemieniem.

Bezpieczeństwo i komfort

W płytach elektrycznych bezpieczeństwo zapewniają:

- sterowanie sensorowe - aby wybrać funkcję lub poziom mocy, wystarczy lekko dotknąć odpowiednie czujniki na panelu sterowniczym;

- możliwość blokowania ustawień - zapobiega to ich przypadkowym zmianom;

- wskaźnik ciepła resztkowego - po wyłączeniu świeci się, gdy temperatura pola grzewczego przekracza 60°C. Po wyłączeniu pola grzewczego nagromadzone podczas gotowania ciepło wykorzystywać można do podgrzewania potraw lub rozmrażania produktów.

Choć możliwości regulacji pracy płyty gazowej są mniejsze, urządzenia te są równie bezpieczne w użytkowaniu, a to dzięki:

- zabezpieczeniu przeciwwypływowemu gazu ;

- zapalaczom elektroiskrowym zintegrowanym z pokrętłami. Zapewniają one komfortowe uruchamianie palników bez konieczności użycia ognia.

Gotowanie na płycie elektrycznej gwarantuje mniejsze zabrudzenia w kuchni. Opary nie są tak tłuste jak te, które powstają podczas użytkowania płyty lub kuchenki gazowej (wyższa temperatura grzania).

Płyty mogą być zintegrowane z piekarnikiem lub nie. Piekarnik zwykle wybieramy elektryczny. I to nie tylko ze względu na to, że nie korzysta się z niego często, ale również dlatego, że ma wiele praktycznych funkcji usprawniających proces pieczenia.

Kuchenki wolno stojące

Te produkty nadal cieszą się dużą popularnością. W jednej bryle występuje tu zarówno płyta, jak i piekarnik. Kuchenka może stać zupełnie niezależnie - nawet wtedy, gdy nie mamy jeszcze mebli w kuchni, lub można ją wstawić w ich ciąg. Kuchenki te są dostępne w dwóch szerokościach - 50 cm lub 60 cm. Ich wysokość wynosi około 85 cm, a głębokość - około 60 cm. Dla osób bardziej wymagających w sprzedaży są urządzenia o szerokości nawet 100 cm, czasami z dwoma piekarnikami umieszczonymi obok siebie. Swoim wyglądem i zaawansowanymi funkcjami przypominają te wykorzystywane w drogich restauracjach. Wybierać można spośród kuchenek:

z płytą gazową i gazowym piekarnikiem - ich najważniejszym atutem jest stosunkowo niska cena zakupu; mankamentem - prosty piekarnik bez funkcji dostępnych w modelach elektrycznych;

- z płytą gazową i elektrycznym piekarnikiem podłączonym do jednofazowego gniazdka z uziemieniem. Płyta zasilana gazem oznacza mniejsze rachunki za prąd. Piekarnik wprawdzie potrzebuje do zasilania energii elektrycznej, ale dzięki temu oferuje zaawansowane możliwości, niedostępne w piekarnikach gazowych (termoobieg, termosonda czy rożen obrotowy);

- z elektryczną płytą ceramiczną i elektrycznym piekarnikiem - popularność tych kuchni ciągle rośnie. Wybierają je przede wszystkim osoby, które nie mają w domu gazu z sieci i nie chcą mieć w kuchni butli z gazem.

Zobacz także
  • Piekarniki, kuchenki, płyty kuchenne jonio1 04.10.11, 20:02

    to ja dodam jeszcze informacje o oświetleniu w kuchni piekny-domek.blogspot.com/2011/10/oswietlenie-w-kuchni.html»

  • Re: Piekarniki, kuchenki, płyty kuchenne zo_h 05.10.11, 09:55

    Warto jeszcze dodać że ogólnie określane podłączenie do gniazda trójfazowego wcale nie oznacza, że wykorzystywane są 3 fazy. Posiadam kuchenkę Amica z serii INARI, która wykorzystuje tylko 2»

  • Re: Piekarniki, kuchenki, płyty kuchenne marecki_1 05.12.12, 22:37

    Ile płacicie za prąd używając kuchni elektrycznej? Pytam z ciekawości, ponieważ posiadam kuchnię gazową z elektrycznym piekarnikiem o mocy 2500W. Piekarnik oczywiście używany jest »

Materiały budowlane

Znajdź produkty z oferty producentów materiałów budowlanych

PRZED DECYZJĄ
BUDOWA i REMONT
INSTALACJE
WNĘTRZA
WYKOŃCZENIE
KONTAKT Z REDAKCJĄ
  • ul. Czerska 8/10
  • 00-732 Warszawa
  • ladnydom@agora.pl