Piekarniki, kuchenki, płyty kuchenne

Tekst Urszula Kułak
23.06.2012 09:12
A A A
Płyta wbudowana w blat kuchenny z czterema palnikami gazowymi, wykonana z modnego obecnie białego szkła

Płyta wbudowana w blat kuchenny z czterema palnikami gazowymi, wykonana z modnego obecnie białego szkła (Fot. Mastercook)

Remontując kuchnię, często wymieniamy starą kuchenkę na nowocześniejszą, łatwiejszą i bezpieczniejszą w użytkowaniu. Podjęcie decyzji nie ogranicza się tylko do wyboru modelu, który najbardziej nam się podoba. Uwzględnić trzeba dostęp do mediów, możliwości techniczne, a także bezpieczeństwo użytkowania i późniejsze koszty eksploatacyjne.
Kuchenka gazowa lub elektryczna

Montaż kuchenki gazowej stwarza więcej problemów niż takiej samej kuchenki elektrycznej. Jest to szczególnie ważne, jeśli do tej pory gotowaliśmy "na prądzie". W kuchni powinien bowiem znajdować się co najmniej jeden kanał wentylacyjny. Drugi przyda się, kiedy będziemy chcieli podłączyć okap. Poza tym kuchenka powinna stać co najmniej 0,5 m od okna, ponieważ przeciąg może zdmuchnąć płomień, a to grozi niekontrolowanym wypływem gazu.

Urządzenie gazowe lub gazowo-elektryczne musi zostać podłączone przez gazownika z uprawnieniami. W pobliżu kuchenki powinno znajdować się jednofazowe gniazdko elektryczne, do którego podłączany jest piekarnik.

Płyty elektryczne muszą być podłączone do instalacji trójfazowej . Jeśli płyta ma zarówno palniki gazowe, jak i elektryczne pola grzejne, wystarczy osobny obwód elektryczny i jednofazowe gniazdko z uziemieniem.

Bezpieczeństwo i komfort

W płytach elektrycznych bezpieczeństwo zapewniają:

- sterowanie sensorowe - aby wybrać funkcję lub poziom mocy, wystarczy lekko dotknąć odpowiednie czujniki na panelu sterowniczym;

- możliwość blokowania ustawień - zapobiega to ich przypadkowym zmianom;

- wskaźnik ciepła resztkowego - po wyłączeniu świeci się, gdy temperatura pola grzewczego przekracza 60°C. Po wyłączeniu pola grzewczego nagromadzone podczas gotowania ciepło wykorzystywać można do podgrzewania potraw lub rozmrażania produktów.

Choć możliwości regulacji pracy płyty gazowej są mniejsze, urządzenia te są równie bezpieczne w użytkowaniu, a to dzięki:

- zabezpieczeniu przeciwwypływowemu gazu ;

- zapalaczom elektroiskrowym zintegrowanym z pokrętłami. Zapewniają one komfortowe uruchamianie palników bez konieczności użycia ognia.

Gotowanie na płycie elektrycznej gwarantuje mniejsze zabrudzenia w kuchni. Opary nie są tak tłuste jak te, które powstają podczas użytkowania płyty lub kuchenki gazowej (wyższa temperatura grzania).

Płyty mogą być zintegrowane z piekarnikiem lub nie. Piekarnik zwykle wybieramy elektryczny. I to nie tylko ze względu na to, że nie korzysta się z niego często, ale również dlatego, że ma wiele praktycznych funkcji usprawniających proces pieczenia.

Kuchenki wolno stojące

Te produkty nadal cieszą się dużą popularnością. W jednej bryle występuje tu zarówno płyta, jak i piekarnik. Kuchenka może stać zupełnie niezależnie - nawet wtedy, gdy nie mamy jeszcze mebli w kuchni, lub można ją wstawić w ich ciąg. Kuchenki te są dostępne w dwóch szerokościach - 50 cm lub 60 cm. Ich wysokość wynosi około 85 cm, a głębokość - około 60 cm. Dla osób bardziej wymagających w sprzedaży są urządzenia o szerokości nawet 100 cm, czasami z dwoma piekarnikami umieszczonymi obok siebie. Swoim wyglądem i zaawansowanymi funkcjami przypominają te wykorzystywane w drogich restauracjach. Wybierać można spośród kuchenek:

z płytą gazową i gazowym piekarnikiem - ich najważniejszym atutem jest stosunkowo niska cena zakupu; mankamentem - prosty piekarnik bez funkcji dostępnych w modelach elektrycznych;

- z płytą gazową i elektrycznym piekarnikiem podłączonym do jednofazowego gniazdka z uziemieniem. Płyta zasilana gazem oznacza mniejsze rachunki za prąd. Piekarnik wprawdzie potrzebuje do zasilania energii elektrycznej, ale dzięki temu oferuje zaawansowane możliwości, niedostępne w piekarnikach gazowych (termoobieg, termosonda czy rożen obrotowy);

- z elektryczną płytą ceramiczną i elektrycznym piekarnikiem - popularność tych kuchni ciągle rośnie. Wybierają je przede wszystkim osoby, które nie mają w domu gazu z sieci i nie chcą mieć w kuchni butli z gazem.

Płyty kuchenne do zabudowy

Płyty kuchenne wbudowuje się na równi z blatem. Wyglądają estetycznie i są łatwe do czyszczenia. Mają różną szerokość - od klasycznych 60 cm (modele czteropalnikowe/czteropolowe) do ponad 100 cm (nawet sześć palników lub pól grzejnych). Urządzenia te mają niezależne sterowanie, dlatego mogą funkcjonować bez piekarnika.

Płyty gazowe. Ze względu na rodzaj zastosowanej w płytach gazowych powierzchni podpalnikowej do wyboru są płyty:

- emaliowane - to najtańsze modele płyt gazowych. Jest ich coraz mniej w sprzedaży. Najczęściej występują w białym kolorze, choć można znaleźć również modele w kolorze kości słoniowej, miedzi, zieleni czy cynamonowym;

- ze stali nierdzewnej - to najpopularniejsze w tej chwili płyty na polskim rynku. Wybrani producenci dodatkowo proponują jej różnorodne odmiany, np. ze strukturą jedwabiu czy też lnu;

- ze szkła - podstawowa wersja tych płyt jest wykonana z czarnego hartowanego szkła, które wygląda tak samo jak to stosowane w elektrycznych płytach ceramicznych. Nowością jest szkło białe, w kolorze nazywanym "szampan" lub "lodowy", a także lustrzane (z efektem odbicia).

Płyty elektryczne. Najczęściej podłącza się je do gniazda trójfazowego. Większość płyt <a href="http://ladnydom.pl/budowa/w/p%C5%82yty+kuchenne/rodzaj,elektryczne+ceramiczne/1">elektrycznych ceramicznych</a> ma czarny kolor, choć zdarzają się już płyty białe (najnowsze trendy wzornicze). Wszystkie mają idealnie płaską powierzchnię, co zapobiega osadzaniu się brudu. Wystarczy ją przetrzeć - najlepiej, gdy jest jeszcze ciepła.

Szczególnym rodzajem płyt elektrycznych ceramicznych są płyty indukcyjne. Wyglądają jak płyty elektryczne ceramiczne (czarna płaska powierzchnia), mają jednak więcej zalet. Indukcja jest najbezpieczniejszym i najefektywniejszym sposobem gotowania. Strefy gotowania takiej płyty się nie nagrzewają. Podczas zjawiska indukcji ciepło jest wytwarzane bezpośrednio w dnie garnka. Dzięki temu płyta błyskawicznie reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie mocy pola grzejnego. Jeśli wyłączymy pole grzejne, na którym stoi garnek z gotującą się zupą, płyn w tej samej sekundzie przestaje wrzeć.

Brak strat ciepła to także oszczędność prądu. Indukcja zapewnia też bezpieczne użytkowanie, ponieważ powierzchnia płyty cały czas pozostaje chłodna, co eliminuje ryzyko poparzenia przez przypadkowe dotknięcie.

Uwaga! Płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne. Nie zaleca się więc korzystania z takich płyt przez osoby z rozrusznikiem serca. Położenie na niej karty kredytowej może spowodować jej rozmagnesowanie.



Piekarniki do zabudowy

Piekarniki do zabudowy stanowią alternatywę dla kuchenek wolno stojących. Są to urządzenia elektryczne. Zwykle piekarniki wbudowuje się w szafki pod blatem kuchennym lub z boku. Działają one samodzielnie, czyli mogą być zabudowane bez płyty. Dostępne są także piekarniki kompaktowe o wysokości około 45 cm, które przystosowane są do podwyższonej zabudowy.

Płyty kuchenne kombinowane

Osoby, które chcą być ubezpieczone od wszelkich wyjątkowych sytuacji (przerw w dopływie prądu lub gazu), mogą wybrać płytę lub kuchnię wolno stojącą zarówno z palnikami gazowymi, jak i elektrycznymi polami grzejnymi (zdjęcie).

Płyta i piekarnik osobno, ale w komplecie

Zakup niezależnie działającej płyty i piekarnika do zabudowy to wydatek ponad 2 tys. zł. Dlatego producenci wprowadzili opcję bardziej korzystną cenowo, czyli kuchnie do zabudowy - piekarnik jest zamontowany pod płytą wpuszczoną w blat.

W takich urządzeniach płyta nie ma indywidualnego panelu sterowniczego, a jej pracą steruje się z panelu znajdującego się na piekarniku. Część producentów proponuje piekarniki, które współpracują z różnymi modelami płyt gazowych oraz ceramicznych.

* * *


Po porównaniu kosztów eksploatacji kuchenek gazowych i elektrycznych okazuje się, że w dalszym ciągu taniej jest gotować na tych pierwszych. Wybierając jednak urządzenie elektryczne, mamy większe możliwości regulacji mocy i temperatury gotowania. Jeśli będzie się z niego korzystać racjonalnie, wykorzystując jego właściwości w pełni efektywnie, rachunki za prąd nie powinny być zbyt wygórowane, a wygoda zdecydowanie większa.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX