Wyspa kuchenna - podłączenie instalacji

Wyspa w kuchni ma swoich przeciwników. Są też tacy, którym trudno byłoby zrezygnować z takiego ?centrum dowodzenia?, mimo że zarówno jego wyposażenie, jak i podłączenie do mediów wcale nie jest takie proste.
Wyspa kuchenna jeszcze do niedawna uchodziła za luksus. Obecnie jest bardziej popularna, ale wciąż robi wrażenie. Podstawową zaletą wyspy jest to, że pracując przy niej, nie odwracamy się tyłem do wnętrza, lecz mamy przed sobą otwartą przestrzeń. Gdy kuchnia jest częścią otwartej części dziennej zachęca to do wspólnego "mieszania w garnkach", pogawędek, jednym słowem - integruje.

Wyspa ma także wady - wymaga większej powierzchni niż typowy, ustawiony pod ścianami ciąg kuchenny. Gdy kuchnia ma ograniczony metraż, dla wyspy można znaleźć miejsce łącząc pomieszczenie z jadalnią i salonem we wspólną, otwartą przestrzeń dzienną.

Kuchenna ergonomia

Żeby w ogóle myśleć o kuchni z wyspą trzeba zarezerwować na nią od 15 do 25 m2 (zależnie od wielkości zabudowy wyspowej, jak też od rozmieszczenia pozostałych elementów wyposażenia). Szerokość obejścia wokół wyspy powinna wynosić od 90 do 110-120 cm. Więcej miejsca powinniśmy zostawić wtedy, gdy wyspa sąsiaduje z ciągiem roboczym - taka odległość umożliwi przejście nawet przy otwartych drzwiach szafki lub wysuniętych szufladach. Przy planowaniu wyspy trzeba uwzględnić tzw. trójkąt roboczy (odległość między lodówką, zlewem i kuchenką), by ruch wokół wyspy nie zakłócał głównych połączeń.

Wyposażenie wyspy

Niemal wszystkie standardowe urządzenia AGD nadają się do "współpracy" z wyspą. Wyjątkiem jest okap - typowe modele montuje się do ściany, nad wyspę potrzebny będzie specjalny, wyspowy, mocowany do sufitu.

Polecane są sprzęty montowane w blatach urządzenia służące wygodnemu przygotowaniu i przyrządzaniu potraw:

- płyta gazowa najlepiej z chowanymi pokrętłami, które zapobiegają przypadkowemu zgaszeniu płomienia;

- płyta elektryczna lub oszczędniejsza indukcyjna z płaską, gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnią;

- płyty domino o szerokości zaledwie 30 cm, mogą być zasilane zarówno gazem, jak i prądem - wyposażone w dwa palniki lub pola grzejne (albo całą ich powierzchnię zajmuje grill);

- okap powinien to być model wyspowy, mocowany do sufitu;

- pomocniczy zlewozmywak wystarczy jedna komora, wyposażona ewentualnie w niewielki ociekacz;

- podblatowa chłodziarka z szufladami.

Niepolecane są te sprzęty, które wygodniej obsługuje się, gdy są umieszczone wyżej albo nie warto ich eksponować.

- chłodziarko-zamrażarka nie da jej się zamontować na wyspie z przyczyn oczywistych, bo jest wysoka (140-200 cm), nie jest to też dobry pomysł z powodów ergonomicznych lodówkę powinno się umieścić blisko drzwi;

- piekarnik, kuchenka mikrofalowa tych sprzętów używa się wygodniej, gdy są zamontowane na wysokości 140-150 cm, bo nie trzeba schylać się, by wyjąć przygotowaną potrawę;

- duży zlewozmywak, zmywarka całą strefę "zmywaka" lepiej zaplanować nieco dalej od reprezentacyjnego, obleganego przez domowników i gości rejonu.

Instalacje

Woda. Do miejsca, w którym stanie wyspa, rury zimnej i ciepłej wody prowadzi się najczęściej w podłodze. W nowo budowanym domu - układa się je przed wykonaniem wylewki, w remontowanych kuchniach trzeba je rozprowadzić od nowa. Najczęściej wymaga to zdejmowania posadzki i wykuwania w szlichcie bruzd, w których zostaną ułożone przewody. Rura ciepłej wody i ewentualnie cyrkulacyjna powinny być zaizolowane termicznie. Można też przy wyspie postawić filar lub boczną ściankę z wodoodpornych płyt g-k i wewnątrz ukryć instalację wodną. Jeśli chcemy poprowadzić rury pod stropem, musimy zrezygnować z okapu i oświetlenia w podwieszanym suficie, bo instalacji elektrycznych nie prowadzi się razem z wodnymi.

Elektryczność. Podobnie jak instalację wodną, przewody elektryczne najczęściej chowa się w podłodze (osłonięte peszelami). Zanim jednak rozprowadzimy przewody, musimy wiedzieć, jakie urządzenia zostaną zamontowane w wyspie. Płyty elektryczne, w tym indukcyjne, zasilane są prądem trójfazowym, natomiast piekarniki podłącza się do napięcia sieciowego. Do każdego z tych urządzeń powinno się doprowadzić osobny obwód elektryczny zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym. Dodatkowe obwody przydadzą się do zasilania gniazd, które powinniśmy zamontować na wyspie, jeśli chcemy używać tam drobnych sprzętów AGD. Sprawdzą się tu wysuwane spod blatu gniazda-monobloki.

Kanalizacja. Problem odprowadzenia ścieków z kuchennej wyspy najlepiej rozwiązać na etapie budowy domu. Wówczas rurę można ułożyć w podłodze z 2-2,5% spadkiem wymaganym, by grawitacyjne odprowadzanie ścieków w ogóle funkcjonowało. Inną możliwością jest wyprowadzenie jej przez strop nad niższą kondygnacją, np. piwnicy.

W remontowanych kuchniach trudniej wykonać działającą instalację grawitacyjną bez zmiany wysokości podłogi. Można wtedy zastosować urządzenie rozdrabniająco-przepompowujące. Trzeba tylko pamiętać, że podłączenie rury odprowadzającej ścieki z urządzenia do pionu instalacji kanalizacyjnej powinno znajdować się wyżej niż pompa.

Gaz. Gdy do zasilania płyty gazowej będziemy używać butli, nie ma problemu - musimy tylko znaleźć dla niej miejsce pod wyspowym blatem (nie może to być jednak szczelnie zamknięta szafka). Jeśli jednak chcemy korzystać z gazu sieciowego, doprowadzenie go do wyspy nastręczy problemów. Przepisy wymagają, by przewody gazowe były prowadzone tak, by uniemożliwić koncentrację gazu w zamkniętej przestrzeni. Oznacza to, że jeśli zechcemy je zabudować, osłony muszą umożliwiać stałe przewietrzanie. Trzeba też zapewnić łatwy dostęp do przewodów i zaworu odcinającego. Najlepiej więc zrezygnować z urządzeń zasilanych gazem sieciowym. Jeśli uprzemy się przy płycie gazowej, najlepiej doprowadzić go przez strop z niższej kondygnacji.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Więcej o: