Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Porysowany blat kuchenny z granitu

Agata Król

Najlepszym kamieniem na blat kuchenny jest granit. Powstaje on głęboko w skorupie ziemskiej w wyniku krystalizacji minerałów w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest bardzo twardy i trwały. Granit nie ulega działaniu kwasów, jest odporny na typowe zadrapania narzędziami kuchennymi oraz gorące garnki.

Do kuchni wybrałam blat z granitu, ponieważ zapewniano mnie, że jest niezniszczalny i można nawet na nim kroić nożem. Do pewnego czasu faktycznie tak było. Niestety, niedawno użyłam noża ceramicznego i nie dość, że go stępiłam i uszkodziłam, to także porysowałam blat. Rysy wprawdzie nie są głębokie, ale bardzo widoczne. Jak powinnam teraz naprawić blat, by go jeszcze bardziej nie zniszczyć? Bożena Modzelewska, Bełchów

Czy na granitowym blacie można kroić?

Na granitowym blacie kuchennym można kroić jedynie teoretycznie, bo granit jest twardszy od ostrzy noży. Jeśli zatem będziemy używać blatu z granitu jako powierzchni do krojenia, bardzo szybko je stępimy i wyszczerbimy. Z takim blatem kuchennym - mimo że wydaje się nadzwyczaj wytrzymały - należy obchodzić się delikatnie, bo prędzej czy później jakaś rysa zostanie. Kroimy więc zawsze na przeznaczonej do tego desce, niezależnie od tego, jaki to jest rodzaj blatu. Należy też uważać, aby nie uderzyć w granitową płytę ciężkim przedmiotem, ponieważ mogą powstać na niej odpryski lub pęknięcia.

Jak usunąć rysy z granitowego blatu kuchennego?

Granit ma krystaliczną strukturę, co oznacza, że zawsze ma maleńkie otworki - przestrzenie między kryształkami różnych minerałów. Na dużym fragmencie blatu są one niewidoczne - powierzchnia jest wypolerowana i przypomina lustro. Jeżeli rysy na polerowanym granicie są niewielkie, można spróbować je usunąć pastą polerską. W przypadku głębszych uszkodzeń potrzebne jest już mechaniczne polerowanie przez kamieniarza. Ukruszenie z kolei wypełni on granitowym pyłem z mieszanką epoksydową.

Jak dbać o blat kuchenny z granitu?

Kamieniarze zazwyczaj proponują impregnację wszystkich blatów do kuchni, nawet tych z granitu. Zrobiona raz wystarcza na wiele lat. Później pozostaje jedynie zwykła pielęgnacja. Do polerowanych płyt granitowych można używać łagodnych, biodegradowalnych, niezawierających kwasów (amoniaku) płynów do mycia naczyń. Nie wolno zaś stosować nawet delikatnie złuszczających środków ani łopatek. Na koniec czyszczenia blat trzeba dokładnie spłukać wodą i osuszyć flanelową szmatką lub irchą.
    Więcej o:

Skomentuj:

Porysowany blat kuchenny z granitu