Ziemia dla roślin - wszystko o glebach

Alicja Gawryś
30.06.2011 , aktualizacja: 16.05.2013 16:44
A A A Drukuj
Rodzaje ziemi

Rodzaje ziemi (Fot. Arkadiusz Scichocki / AG)

Zanim zaczniesz planować ogród, sprawdź, jaką masz ziemię na działce. Może się okazać, że rośliny, które chcesz posadzić, nie lubią twojej gleby.
Znaczną część gleby stanowią składniki mineralne, takie jak piasek, iły, kamienie i żwir, ale również życiodajna próchnica. Od ich wzajemnej proporcji zależy zdolność ziemi do gromadzenia wody, powietrza i związków odżywczych. W glebie żyją również różne organizmy, które rozkładają części organiczne na próchnicę i przyczyniają się do poprawienia struktury podłoża.

W każdym ogrodzie gleba ma nieco inny skład i strukturę. Na piaskach jest uboga i lekka, w dolinach rzek - żyzna i dość ciężka, na terenach podgórskich - kamienista. Jeżeli długo leżała odłogiem, staje się zbita i trudna do uprawy. Dla właścicieli ogrodów ważne jest, czy ziemia faktycznie nadaje się do uprawy wybranych gatunków roślin. Powinniśmy też wiedzieć, jak rozpoznać, co w naszym ogrodzie będzie rosło dobrze, a z czego powinniśmy zrezygnować lub jak przystosować glebę do potrzeb roślin.

Odczyn gleby

Jedną z najważniejszych cech każdej gleby jest jej odczyn chemiczny, czyli jej kwasowość lub zasadowość. Kwaśna gleba ma odczyn pH wynoszący 4,5-5,5. Za lekko kwaśną uznawana jest taka, która ma pH 5,5-6,5, a za obojętną ta o współczynniku pH 6,5-7. Rzadkością są ziemie o odczynie zasadowym, czyli pH powyżej 7.

Większość roślin potrzebuje lekko kwaśnego odczynu gleby. Bardzo kwaśną glebę lubią różaneczniki, azalie, wrzosy, borówka amerykańska. Odczyn słabo zasadowy powinna mieć ziemia dla czereśni i większości warzyw.

Gleba próchniczna

Bogata w próchnicę gleba gromadzi odpowiednią ilość wody, a jednocześnie jej gruzełkowata struktura sprawia, że jest łatwo przepuszczalna dla powietrza. Próchnica jest także magazynem łatwo przyswajanych składników mineralnych. Powstaje ona z obumarłych i rozłożonych szczątków roślinnych i zwierzęcych. Znajduje się w górnej części gleby i im grubsza jest jej warstwa, tym lepiej dla roślin. Cechy ziemi próchnicznej mają gleby powstałe na terenach leśnych oraz torfowych. Bogate w nią są także gleby ogrodowe regularnie wzbogacane kompostem i obornikiem.

Gleba piaszczysta

Jest bardzo lekka, dobrze napowietrzona i łatwo akumuluje ciepło. Dość dobrze przepuszcza wodę, co jest korzystne po ulewnych deszczach, jednak w okresach suszy wymaga częstego podlewania. Nawozy mineralne, którymi wzbogaca się takie gleby, szybko się z niej wypłukują. Aby dłużej były dostępne dla roślin, trzeba regularnie zwiększać warstwę próchnicy. Jeśli gleba piaszczysta w ogrodzie ma odczyn kwaśny, wymaga wapnowania.

Większość gleb w Polsce ma odczyn lekko kwaśny (pH 5,5-6,5). Gleb obojętnych, które są najbardziej przydatne dla roślin, praktycznie nie ma.

Przeciętna gleba ogrodowa

Przyjmuje się, że jest to gleba gliniasto-piaszczysta (z przewagą jednego lub drugiego składnika), często ze sporym dodatkiem próchnicy. Wykazuje cechy pośrednie pomiędzy glebą gliniastą a piaszczystą. Jest więc przepuszczalna dla wody oraz powietrza, wymaga nawadniania podczas suszy, a także wzbogacania materiałem organicznym. Może na niej rosnąć wiele roślin, nawet te o specyficznych wymaganiach, jeśli tylko w odpowiedni sposób doprawimy ziemię - zależnie od potrzeby zakwasimy, dodając kwaśny torf wysoki, albo zwiększymy jej zasadowość, wzbogacając ją w wapno.

Gleba gliniasta

Gleby gliniaste są ciężkie, słabo napowietrzone i łatwo się zbrylają. Wiosną powoli się nagrzewają. Zawierają dużo rozdrobnionych części mineralnych i są zasobne w składniki odżywcze, ale trudne do upraw - po ulewach gromadzą za dużo wody, natomiast w okresie suszy zeskorupiają się i pękają. Przykładem ziemi gliniastej jest żyzna mada.

Gleba torfowa

W miejscach często zalewanych przez rzeki powstają dość ciężkie torfy niskie. Mają ciemną barwę, zawierają sporo iłów. Chociaż są zasobne w składniki pokarmowe, to ich zwarta struktura znacznie utrudnia dostęp powietrza do korzeni. Taką ziemię należy rozluźniać, podobnie jak gliniastą. O wiele lepsze właściwości mają ziemie torfowe próchniczne. Zawierają dużo minerałów, a ich struktura jest gruzełkowata.

Inny typ gleby torfowej powstaje na torfowiskach wysokich, które porośnięte są mchem torfowcem. Ma ona włóknistą strukturę i kwaśny odczyn. Jest lekka, dobrze napowietrzona, a jednocześnie ma duże zdolności gromadzenia wody. Torfy wysokie są wykorzystywane jako komponenty podłoży ogrodniczych. Mają barwę jasnobrunatną lub żółtawą.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Zobacz także
Brak komentarzy
PRZED DECYZJĄ
BUDOWA i REMONT
INSTALACJE
WNĘTRZA
WYKOŃCZENIE
KONTAKT Z REDAKCJĄ
  • ul. Czerska 8/10
  • 00-732 Warszawa
  • ladnydom@agora.pl