Projekty domów: dom z widokiem na morze

Izabela Sołoducha

Surowe i jednocześnie niezwykle malownicze otoczenie Nadmorskiego Parku Krajobrazowego skłoniło autorów projektu do równie minimalistycznych rozwiązań podczas projektowania domu. Powstał dom w Mostach, którego prosta bryła idealnie wpisuje się w naturalny krajobraz okolicznych łąk i stonowanej zabudowy.

dom jednorodzinny, projekty domów, projekt domu
Elewacja wejściowa - północna
Projekt: Autor: R3D3 Pracownia Architektoniczna Grzegorz Ziętek
Powierzchnia użytkowa: 233,6 m2

Powierzchnia zabudowy: 188,8 m2

Powierzchnia działki: 1.066,0 m2

Autor: R3D3 Pracownia Architektoniczna Grzegorz Ziętek

Kontakt: +48 58 350 96 00, +48 501 106 840, www.r3d3.pl, e-mail: biuro@r3d3.pl

Założenia projektowe

Działka położona jest w Mostach, w województwie pomorskim, w pobliżu Zatoki Puckiej, z malowniczym widokiem na Morze Bałtyckie od wschodu. Teren inwestycji jest wyjątkowy, ponieważ znajduje się pod ochroną przyrodniczą i archeologiczną. Położony jest na obszarze Nadmorskiego Parku Krajobrazowego, w otulinie rezerwatu Mechelińskie Łąki. Powyższe uwarunkowania wymogły na inwestorach wykonanie badań archeologicznych oraz uzyskanie pozytywnej opinii Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gdańsku.

Podstawowym założeniem projektowym było wykorzystanie walorów widokowych działki. Podczas prac koncepcyjnych nadrzędną rolę odgrywał widok z domu na morze. Pierwszym elementem zaprojektowanym w domu była sofa, ustawiona w salonie w taki sposób, aby podziwiać z niej widok na Bałtyk. Pozostała część domu została zbudowana w oparciu o ten sam schemat myślowy. Morze widać również z jadalni, kuchni, łazienki oraz sypialni.

Drugim w kolejności - stworzenie domu niemalże pasywnego - inwestor przykładał dużą wagę do rozwiązań energooszczędnych. Forma domu miała być prosta, niekrzykliwa, nawiązująca wielkością i proporcjami do zabudowy w sąsiedztwie. Dzięki dużej odwadze inwestorów oraz ich zaufaniu do architekta udało się stworzyć wyjątkowy budynek ubrany w minimalistyczną bryłę.

Wygląd budynku

Główna bryła domu posiada symetryczny, dwuspadowy dach o kącie nachylenia 35 stopni, o kalenicy równoległej do drogi. Prostopadłościan garażu wystaje z głównej bryły i wraz z podcieniem zapewnia ochronę strefy wejściowej. Wybór formy architektonicznej podyktowany był zapisami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Ciekawostką może być fakt, iż dom w pierwszej fazie nie uzyskał pozwolenia na budowę ze względu na płaski dach nad garażem - niezgodny z założeniami planu zagospodarowania. Po przeprojektowaniu dachu na taras (dodanie balustrady) projekt został zatwierdzony przez Starostwo Powiatowe w Pucku.

Materiały zastosowane w projekcie miały podkreślać minimalistyczną formę domu. Białą, tynkowaną elewację poprzecinają horyzontalne, czarne otwory okienne wykończone płytami włókno-cementowymi. Zrezygnowano z okapu dachu, a odwodnienie ukryto w tzw. rynnie leżącej. Pokrycie dachu pierwotnie założono w projekcie w białym kolorze (z płyt włókno-cementowych), jednak inwestorzy zdecydowali się na kolor grafitowy (dachówka ceramiczna glazurowana). Od strony południowej przewidziano dach nad tarasem. W celu ochrony budynku przed przegrzewaniem w okresie letnim, okna tarasowe zaplanowano wraz ze zintegrowanymi, przesuwnymi żaluzjami.

Wnętrza i ich funkcje

Dom zaprojektowano dla 4-osobowej rodziny tak, aby każdy z członków miał dla siebie kawałek przestrzeni i czuł się komfortowo.

Parter (rzut) składa się z garażu dwustanowiskowego, połączonego z pomieszczeniem technicznym, w którym przewidziano miejsce na centralę wentylacyjną, rozdzielnię elektryczną oraz pompę ciepła. Garaż połączony jest z domem za pomocą dwóch wejść. Jedno, tradycyjnie prowadzi do wiatrołapu, natomiast drugie, przez spiżarnię do kuchni. Dzięki temu uciążliwość rozładunku tygodniowych zakupów ograniczono do minimum. Za wiatrołapem znajduje się nieduży korytarz z klatką schodową, łazienką, wejściem do pokoju gościnnego oraz salonu.

Dwukondygnacyjna przestrzeń pokoju dziennego sąsiaduje z jadalnią i kuchnią. Założeniem inwestorów było wygospodarowanie w salonie miejsca na duże akwarium, kominek (na granicy salonu z jadalnią), telewizor, możliwość podłączenia projektora oraz widok przez duże przeszklenia na morze i ogród. Wszystkie te funkcje udało się ze sobą pogodzić, a salon prawidłowo umeblować i oświetlić.

Kuchnia jest dwutraktowa. Jej tylną ścianę stanowią szafy typu cargo ze schowanym, zabudowanym sprzętem AGD oraz wejściem przez dwuskrzydłowe drzwi (ukryte w zabudowie kuchennej) do spiżarni. Pomiędzy kuchnią a jadalnią znajduje się wyspa kuchenna, wyposażona w płytę grzejną indukcyjną oraz zlewozmywak. Jadalnia ze stołem na 6-8 osób, zaplanowana w pobliżu wyspy kuchennej, ma bezpośrednie wyjście na taras ogrodowy.

Poddasze użytkowe (rzut) ma niestandardową wysokość ścianki kolankowej - 1,7 m. Dzięki temu udało się prawie całkowicie wyeliminować skosy w domu, a także zastosować okna pionowe zamiast połaciowych. Przestronna i oświetlona naturalnym światłem klatka schodowa prowadzi z parteru na antresolę poddasza.

Górną kondygnację podzielono na strefy dzieci oraz rodziców. Dwa pokoje dzieci wyposażono w łóżka, szafy oraz biurka do pracy. Po drugiej stronie schodów znajdują się: obszerna łazienka, pralnia oraz sypialnia rodziców z garderobą. Z pralni jest wyjście na taras nad garażem, który umożliwia suszenie prania w sezonie letnim.

Zastosowane rozwiązania

W domu przyjęto wiele rozwiązań zapewniających dobry klimat we wnętrzu, a jednocześnie zadbano o niskie koszty eksploatacji budynku. Budynek usytuowano względem stron świata w taki sposób, aby garaż, komunikacja i pomieszczenia techniczne znajdowały się od strony północnej. Po przeciwnej stronie domu umieszczono duże przeszklenia strefy dziennej - salonu oraz kuchni z jadalnią. Zwarta bryła charakteryzuje się bardzo dobrym współczynnikiem A/V = 0,76 (określa on stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury budynku - im niższy współczynnik A/V, tym bardziej energooszczędny dom).

Przez zastosowanie minimalistycznej formy budynku bez zbędnych elementów architektonicznych takich, jak balkony czy wykusze, wyeliminowano mostki cieplne. Dom usytuowany jest na płycie fundamentowej izolowanej przez 30 cm styroduru, zapewniającej ciągłość izolacji termicznej fundamentów i ścian zewnętrznych. Ściany wybudowano z bloczków gazobetonowych gr. 24 cm oraz 20 cm styropianu, co zapewnia współczynnik przenikania ciepła U=0,11 W/m2K. Również dach przewiduje bardzo dobra izolację o grubości 30 cm wełny mineralnej. Założono montaż wysokiej jakości 3-szybowej stolarki okiennej w warstwie termoizolacji. Zastosowano też system wentylacji mechanicznej z rekuperacją, tj. odzyskiem ciepła z powietrza wywiewanego. Dom będzie ogrzewany gruntową pompą ciepła sprzężoną z ogrzewaniem podłogowym w całym domu. Efektem wszystkich powyższych zabiegów jest uzyskanie bardzo niskiego zapotrzebowania na energię końcową Ek = 21,20 kWh/m2 rocznie.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekty domów: dom z widokiem na morze