Projekty domów: ekologiczny i ekonomiczny dom dla rodziny

architekt Iwona Mere

Domy pasywne, o zwartej, ekonomicznej bryle, są coraz bardziej popularne. Umożliwiają oszczędne gospodarowanie energią, a przy tym mają nowoczesny i elegancki wygląd.

projekty domów, nowoczesny dom, dom pasywny
Dom pasywny dla czteroosobowej rodziny. Największe przeszklenia zaplanowano w miejscach dobrze nasłonecznionych. Projekt i wizualizacja Synergia Architekci
Metryczka budynku:

Powierzchnia użytkowa domu: 270 m2

Minimalne wymiary działki: 17 m x 25 m

Autorzy projektu domu: Eliza Michalczak-Król, Rustam Kurbanly, Paweł Widawski

Kontakt do pracowni: info@synergiaarchitekci.pl, tel. 692 550 545; 880 219 352, www.synergiaarchitekci.pl

Ten dom jest przeznaczony dla typowej, czteroosobowej rodziny, która nie zapomina o konieczności dbania o środowisko naturalne. Dodajmy, że korzyści ekologiczne w przypadku budowy domu pasywnego wiążą się ściśle z ekonomicznymi, bo radykalnie obniżają się koszty eksploatacji budynku.

Zwarta bryła główna mieści część mieszkalną rozłożoną na trzech poziomach (parter, piętro i piwnice). Garaż na dwa samochody to osobny obiekt, zagłębiony w ziemi i pokryty zielonym dachem. Wygodne garażowanie dwu aut uniezależni gospodarzy od komunikacji zbiorowej, zatem miejsce zamieszkania mogą wybierać z dużą swobodą.

Przy części dziennej zaplanowano duży pokój przeznaczony na gabinet do pracy - takie rozwiązanie spodoba się przede wszystkim osobom, które planują regularną pracę w domu.

By dom zasłużył na miano pasywnego, powinien zużywać nie więcej niż 15 kWh (m2rok); prezentowany budynek ma szanse bez problemów spełnić ten wymóg. Doskonale ocieplony i szczelny obiekt wykorzystuje głównie ciepło pochodzące z alternatywnych, ale powszechnie dostępnych źródeł energii, to znaczy: ze słońca i pracujących urządzeń elektrycznych, a także z odzysku z wentylacji (dzięki systemowi rekuperacji).

Działka

Budynek zaprojektowano na niewielką parcelę pod lasem. Ma prostą bryłę i plan w kształcie prostokąta. Dłuższe boki są zwrócone ku północy i na południe, elewacje wschodnia i zachodnia to o połowę krótsze ściany szczytowe. Całość przekrywa dwuspadowy dach. Zgodnie z zasadami budownictwa pasywnego, największe przeszklenia zaplanowano w miejscach dobrze nasłonecznionych, a ograniczono do minimum od strony północnej.

Podpiwniczenie - niezbyt często stosowane w budynkach pasywnych - to wynik troski o zapewnienie południowej fasadzie odpowiedniej ilości światła. Dzięki wystającym ponad linię gruntu ścianom piwnicy (osłoniętym sztuczną górką), kondygnacja mieszkalna zostanie uniesiona wyżej. Dotrze więc do niej więcej promieni słonecznych, niż docierałoby na parter tuż przy gruncie, nawet jeśli w bliskim sąsiedztwie wąskiej działki pojawi się zacieniający otoczenie budynek.

Choć z uwagi na specjalne ukształtowanie terenu cały budynek opasuje "rama" podestu, to kluczowa rola przypadnie tarasowi od zachodu. Tam zlokalizowano wygodne wyjście z salonu oraz dużą drewnianą platformę - przedłużenie strefy dziennej - do wypoczynku na powietrzu. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jest to najbardziej prywatna, schowana za domem część posesji.

Wnętrza i ich funkcje

Na uwagę zasługuje strefa wejściowa. Ulokowane w zgrabnej wnęce drzwi są dobrze chronione przed wiatrem, deszczem i śniegiem, znajdują się właściwie wewnątrz domu. A za progiem - zamiast ciasnego przedsionka - na wchodzących czeka duży hol z dostępem do szatni, toalety i schodów oraz z atrakcyjnym widokiem na salon (gdzie na osi wejścia stoi kominek - symbol domowego ogniska).

Kuchnia, choć otwarta, kryje się nieco w cieniu, bo jej najbliższy sąsiad - aneks stołowy - ma podwójną wysokość i w naturalny sposób będzie przyciągał uwagę. Sprytne, prawda? Z kolei rejon wypoczynkowy z sufitem na standardowej wysokości, przez kontrast, zyska na przytulności, a nie zabraknie mu oddechu.

Pod skosami dachu mieszczą się sypialnie. Od wschodu znajduje się pokój rodziców z osobną łazienką oraz obszerną garderobą (pomieszczenia pomocnicze mają okna - to spora zaleta!). Przy zachodniej ścianie szczytowej zaplanowano pokoje dzieci. Mają one wspólną łazienkę dostępną z antresoli, a w położonym obok schowku umieszczono zsyp na brudne pranie, z wylotem w piwnicy, obok pralni. Ze względu na otwarcie nad jadalni, ten obszar będzie mniej izolowany od gospodarstwa niż główna sypialnia, ale warto to wykorzystać do tworzenia balansu między pielęgnowaniem więzi, a potrzebą odseparowania się od innych (samotnej pracy, wypoczynku itp.).

Największe pomieszczenie na poziomie piwnic przeznaczono na siłownię, pozostała przestrzeń spełnia funkcje gospodarcze. Jeśli projekt zainteresowałby rodzinę planującą przerobienie gabinetu na pokój gościnny, w którym często mieliby nocować goście, właśnie tutaj, w piwnicy proponuję urządzić dodatkową "gościnną" łazienkę. Nie zburzy to znakomicie wypracowanej równowagi w kluczowych rejonach domu, ochroni prywatność domowników i uzupełni istniejący układ funkcjonalny.

Wygląd budynku

Prosta, zwarta bryła budynku nawiązuje do tradycyjnych wzorców i czerpie z wypracowanych przez stulecia rozwiązań. Otwiera się ku słońcu i ogrzewa w jego promieniach, a grubymi warstwami izolacji termicznej chroni przed utratą cennego ciepła. Południowa połać dachu i ściana poniżej zostały wyposażone w przeszklenia, od północy w zasadzie nie ma przebić (ulokowano tam głównie pomieszczenia pomocnicze, w których nie przebywa się zbyt długo).

Większość pionowych okien schodzi aż do poziomu podłogi lub ma wyraźnie obniżone parapety. Otwory na parterze zostały pogrupowane w pasma, dzięki łączącym je fragmentom drewnianych okładzin. W rejonie wejścia oraz od strony tarasu takie wykończenie stanowi nie tylko ozdobę, ale i zabezpieczenie ścian. Przeszklenia w południowej elewacji wyposażono w przesuwne okiennice-żaluzje, które umożliwią dawkowanie ilości światła stosownie do pory roku, dnia i konkretnych potrzeb mieszkańców.

O eleganckim, współczesnym wyglądzie przesądzają ładne proporcje bryły, klarowne podziały oraz brak okapów. Pomiędzy pionowe płaszczyzny ścian i skosy połaci wpasowują się rynny o prostokątnym przekroju, w kolorze zbliżonym do pokrycia dachowego.

Taki dom dobrze zaprezentuje się w niemal każdym otoczeniu. Niezwykłego uroku przydaje mu naturalna zieleń, a znane i lubiane materiały wykończeniowe - takie jak gładkie tynki, drewno, ceramika - zestawione w czysty, szykowny sposób, ułatwią nawiązanie dialogu z domami z sąsiedztwa.

Autorzy projektu

Biuro architektoniczne Synergia Architekci zostało założone przez architektów Rustama Kurbanly (RIBA) i Elizę Michalczak-Król w 2007 roku w Irlandii. Od tamtej pory powstały w nim projekty budynków biurowych, przemysłowych, handlowo-usługowych, przedszkolnych i mieszkalnych. W swoich projektach architekci stosują rozwiązania przyjazne środowisku i trzyma- ją się zasad energooszczędności.

Dla założycieli biura architektura jest nie tylko pracą, ale ważnym elementem życia, wielką pasją i ciągłym wyzwaniem; jest połączeniem piękna i funkcji; jest sztuką tworzenia miejsc przyciągających i inspirujących, miejsc w których ludzie odpoczywają, pracują, uczą się, w których chcą zostać, i do których chcą wracać; miejsc, w których ludzie żyją.

W roku 2013 do zespołu dołączył magister inżynier budownictwa lądowego Paweł Widawski - certyfikowany europejski planista budownictwa pasywnego (certyfikat Instytutu Domów Pasywnych w Darmstadt).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Projekty domów: ekologiczny i ekonomiczny dom dla rodziny