Kupujemy nowy piec do sauny

Tekst: Konrad Koper

Jeżeli chcemy, aby piec był bezpieczny i trwały, a koszty jego eksploatacji okazały się niskie, wybierając go, warto zwrócić uwagę na kilka spraw.

Piec do sauny Mega wykonany ze stali nierdzewnej jest wyposażony w obszerny pojemnik na kamienie, który zapewnia optymalne warunki do przedłużonego procesu parowania wody.
Piec do sauny Mega wykonany ze stali nierdzewnej jest wyposażony w obszerny pojemnik na kamienie, który zapewnia optymalne warunki do przedłużonego procesu parowania wody.
Fot. Tylo/Koperfam
Ważne podczas zakupu nowego pieca są:

- krótki czas nagrzewania; piec powinien osiągać temperaturę 90°C mniej więcej w 30 minut. Specjalnie ukształtowane komory konwekcyjne pozwalają na szybsze nagrzewanie się sauny;

- niskie zużycie energii elektrycznej; umożliwiają je systemy oszczędzania energii, na przykład "zmienna moc". Pozwalają zredukować jej pobór przy utrzymaniu stałej temperatury;

- zabezpieczenie termiczne; włącza się, gdy tylko zaistnieje ryzyko przegrzania się pieca (najczęściej powodowane złą wentylacją w saunie lub nieprawidłowym usytuowaniem pieca);

- bezpieczna obudowa pieca; zabezpiecza przed oparzeniami w przypadku jej dotknięcia. Temperatura obudowy pieca powinna wynosić ok. 50°C przy temperaturze powietrza ok. 90°C;

- wielkość i konstrukcja pojemnika na kamienie; zbyt duża ilość kamieni powoduje, że bezwładność pieca rośnie, przez co wzrasta zużycie prądu;

- możliwość powieszenia pieca na ścianie; ułatwia to utrzymanie czystości w saunie.

Wszystkie elementy markowych pieców wykonuje się ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Obudowy są bezpieczne i mało się nagrzewają. Nie ma więc potrzeby osłaniania pieca drewnianym płotkiem.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Kupujemy nowy piec do sauny