Dom pełen pomysłowych schowków

ekb, stylizacja: Dorota Karpińska, projekt wnętrza: Katarzyna Putka i Kamila Chojnowska/INSIDEarch

Dom Agnieszki i Sebastiana miał być nowoczesny, przestronny i uporządkowany. Przeciwieństwo mieszkania, które wcześniej zajmowali. Udało się stworzyć stylowe wnętrza, a do tego pełne ciekawych rozwiązań.

salon z kominkiem, kominek, aranżacja salonu, nowoczesny salon
Zabudowa w salonie mieści liczne schowki oraz kino domowe. Pojemniki na samym dole służą jako stoliki kawowe. Łatwo je wyjąć i z powrotem wsunąć, np. gdy dziewczynki chcą się bawić w pobliżu rodziców odpoczywających na kanapie (zrobionej na wymiar w firmie Meble Rafek). Lustra na obudowie kominka i na suficie powiększają optycznie wnętrze.
fot. Igor Dziedzicki

W widocznym miejscu wiszą trzy zegary wskazujące czas w różnych regionach świata: w Polsce, na Florydzie (przypomina o wspaniałych wakacjach w Miami) oraz Bangladeszu, do którego Sebastian często wyjeżdża służbowo. Właśnie przez te podróże nadzorowanie wykończenia domu spadło na Agnieszkę, będącą wówczas w zaawansowanej ciąży. - Nie narzekam, bo to zajęcie tak mnie pochłonęło, że nie myślałam o rychłym porodzie. A potem miałam ogromną satysfakcję, że tak dobrze ze wszystkim sobie poradziłam. Trzy tygodnie przed terminem rozpakowałam ostatnie pudła i mogliśmy się wprowadzać - wspomina. Oczywiście, szczegóły przygotowanego przez architektki projektu małżonkowie uzgadniali wspólnie. Obyło się bez gorących dyskusji, bo ich oczekiwania dotyczące domu były takie same - miał być nowoczesny, przestronny i uporządkowany. Przeciwieństwo mieszkania, które dotychczas zajmowali.

Zależało im przede wszystkim na jak największej liczbie schowków. Cieszą się, że jest ich znacznie więcej, niż się spodziewali, bo oprócz dwóch garderób projektantki zaplanowały pojemne szafki w każdym pomieszczeniu. Nawet na prowadzących na piętro schodach dostrzegły miejsce, które dało się z pożytkiem wykorzystać - powstała tam minibiblioteka. Właściciele chcieli również, aby dom wydawał się jeszcze większy, niż jest w rzeczywistości. To życzenie także zostało spełnione. Pomogły w tym jasne kolory, neutralna, wtapiająca się w tło zabudowa meblowa w salonie oraz sprytnie rozmieszczone lustra, które optycznie powiększają przestrzeń.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Dom pełen pomysłowych schowków