Oszczędzanie: lodówki, zmywarki, płyty, piekarniki oszczędzające energię

Monika Utnik-Strugała

Czasem lepiej zainwestować w dobry sprzęt AGD, bo na dłuższą metę ten wydatek naprawdę się opłaci. Jednak praktyczne funkcje lodówki czy zmywarki to nie wszystko. Z urządzeń trzeba nauczyć się korzystać!

AGD oszczędzające energię
AGD oszczędzające energię
fot. Samsung

Jak zmniejszyć zużycie prądu przez lodówkę?

1. Nie stawiaj lodówki w pobliżu kaloryfera czy kuchenki, bo będzie potrzebowało więcej energii do chłodzenia.

2. Zapewnij swobodny obieg powietrza wokół lodówki i raz, dwa razy w roku odkurz zewnętrzny wymiennik ciepła.

3. Czyść regularnie uszczelkę w drzwiach i co jakiś czas sprawdzaj jej szczelność za pomocą kartki papieru - jeśli bez problemu wsuniesz ją w szczelinę między drzwiami a obudową, to znaczy, że czas wymienić uszczelkę.

4. Zamykaj dokładnie lodówkę, a jeśli zdarza ci się o tym zapominać, zainwestuj w model z funkcją, która włącza alarm, jeśli drzwi są otwarte przez kilka minut, i wyłącza chłodzenie, gdy pozostają otwarte przez kilkadziesiąt minut.

5. Utrzymuj optymalną temperaturę - w lodówce wynosi ona od 5 do 7 st. C, w zamrażarce -18 st. C.

6. Nie wkładaj do lodówki ciepłych, a tym bardziej gorących produktów. Litr wody o temperaturze 50 st. C sprawia, że urządzenie pobiera o 60 proc. więcej energii niż wtedy, gdy wstawimy 1 l wody o temperaturze pokojowej.

7. Wybierz urządzenie z funkcją „wakacje” - jadąc na urlop, możesz (zależnie od modelu) podwyższyć temperaturę chłodzenia (do około 12 st. C) albo w ogóle wyłączyć chłodziarkę, pozostawiając pracującą zamrażarkę.

8. Zdecyduj się na lodówkę z funkcją automatycznego usuwania szronu - lód o grubości pół centymetra działa jak izolator i sprawia, że lodówka musi pobrać nawet o 20 proc. więcej prądu, by dobrze chłodzić. Funkcja ta zapobiegnie gromadzeniu się szronu i pozwoli zaoszczędzić pieniądze.

9. Dobrym rozwiązaniem są najnowsze modele z podwójnymi drzwiczkami, dzięki którym na zewnątrz ucieka mniej zimnego powietrza.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Jak oszczędzać na zmywaniu?

1. Nie układaj naczyń byle jak - pozostaną na nich resztki jedzenia i będzie trzeba je myć jeszcze raz.

2. Jeśli naczynia są tylko lekko zabrudzone, włącz program eco. Zużyjesz zaledwie 6,5 l wody, podczas gdy w standardowym programie około 9 l.

3. Jeśli masz mało brudnych naczyń, wykorzystaj funkcję połowy wsadu - zmywarka dostosuje ilość wody do liczby garnków i talerzy.

4. Wybierz zmywarkę z czujnikiem, który na początku zmywania sprawdza, ile brudu unosi się w wodzie i pobiera jej tylko tyle, ile faktycznie potrzeba do umycia naczyń.

5. Zdecyduj się na urządzenie, w którym zastosowano minerał zeolit - zamienia on wilgoć w ciepło i podczas suszenia uwalnia suche, gorące powietrze, nie pobierając prądu. Zużywa tylko 0,67 kWh (standard to 1-2 kWh).

6. Jeśli masz małą rodzinę, nie inwestuj w standardową zmywarkę o dużej pojemności. Z powodzeniem wystarczy stawiany na blacie model kompaktowy (o podstawie 50 x 50 cm).

Jak oszczędzać na gotowaniu?

1. Wybierz płytę indukcyjną - jej sprawność wykorzystania energii (wskaźnik, który przekłada się bezpośrednio na zużycie prądu) jest największa spośród wszystkich płyt i wynosi 90 proc. Sprawność płyty elektrycznej to około 55 proc., a ceramicznej 60 proc.

2. Używaj garnków o płaskim, gładkim dnie i dbaj, by zawsze było ono czyste. Przygotowanie potrawy w naczyniu, którego dno nie przylega całą powierzchnią do płyty, zajmuje o 50 proc. więcej czasu i energii elektrycznej.

3. Dobierz garnek o średnicy mniej więcej o 2 cm większej od średnicy pola grzejnego. Unikniesz strat ciepła.

4. Przykryj garnek pokrywką. Gotując w otwartych naczyniach, zużywasz o 30 proc. więcej energii.

5. Gotuj tylko tyle wody, ile faktycznie potrzebujesz.

6. Zanim potrawa się zagotuje, ustaw moc na maksimum, a potem ją zmniejsz.

7. Rozmroź produkty przed gotowaniem.

8. Postaw na model z funkcją PowerBoost - zwiększa moc grzania, dzięki czemu potrawy są przygotowywane szybciej (nawet o połowę), zachowując więcej wartości odżywczych.

9. Zwróć uwagę na płyty ze wskaźnikiem ciepła resztkowego, który informuje, czy pole jest jeszcze ciepłe (na wyświetlaczu pojawia się litera H); jeśli tak, będzie można na nim podgrzać inną potrawę.

Jak oszczędzać na pieczeniu?

1. Nie nagrzewaj piekarnika przed włożeniem potrawy (tracisz wtedy około 20 proc. energii), chyba że jest to naprawdę konieczne, np. gdy pieczesz ciasto.

2. Otwieraj drzwiczki najrzadziej, jak się da, unikniesz wówczas strat ciepła.

3. Wybierz model z termoobiegiem - piekarnik szybciej się wtedy nagrzewa, dzięki czemu zaoszczędzisz czas i energię elektryczną. Termoobieg pozwala przygotować kilka potraw jednocześnie (na różnych poziomach), obniżając zarazem temperaturę pieczenia o 30 proc.

4. Wykorzystuj ciepło resztkowe - wyłącz piekarnik na 5-10 minut przed końcem pieczenia; zgromadzona energia cieplna pozwoli „dojść” potrawie.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Skomentuj:

Oszczędzanie: lodówki, zmywarki, płyty, piekarniki oszczędzające energię