Wspomnienie lata

Komentarz: Anna Skórkowska Aranżacje: Jolanta Grzechnik, Jolanta Samsel, Ewa Skutnik Zdjęcia: Krzysztof Duklas, Wojciech Kindlarski, Jerzy Mańkowski, Paweł Słomczyński, Arkadiusz Ścichocki

Chcesz zatrzymać w bukietach urok letnich miesięcy? Już teraz zacznij zbierać rośliny. Podpowiadamy, jak je zasuszyć, by zachowały kształt i kolor.

Rośliny ścinamy w słoneczny dzień i wieszamy główkami w dół w suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze powyżej 10oC. Kwiaty zachowają naturalne barwy, jeśli umieścimy je w ciemnym pomieszczeniu. Gatunki o dużych kwiatach lub kwiatostanach (np. hortensję, jeżówkę, ostróżkę) suszymy pojedynczo, natomiast te z mniejszymi główkami (m.in. lawendę, lewkonię, ozdobne trawy, róże, suchołuski) wiążemy w małe pęczki. Rośliny o sztywnych łodyżkach, takie jak zatrwiany, gipsówkę, lubczyk i makówki, oraz gałązki z owocami tarniny, berberysów, irg wystarczy wstawić do wazonu bez wody. Gałązki z liśćmi, np. dębu, buka, berberysu, można spreparować, wstawiając ich końce na 3-5 tygodni do roztworu gliceryny i wody (proporcja 1: 1 lub 1: 2). W taki sam sposób postępujemy z kwiatostanami hortensji i dzwonka irlandzkiego. Naturalne kształty dużych, pełnych kwiatów - aksamitek, róż, gerber - najlepiej utrwalimy, susząc rośliny w piasku. Układamy je w pojemniku łodyżkami do dołu i przysypujemy piaskiem.

Skomentuj:

Wspomnienie lata