Wyspa w kuchni

Zdjęcia: Sławomir Frąckowiak, Karl Jorgenson, Adam Kałwa/DADA, Rafał Lipski, Michał Skorupski, producenci Stylizacja: Agata Drogowska, Nigela Hope, Dorota Karpińska, Magdalena Kazimierczuk, Anna Kępińska, Tekst: Katarzyna Kowalska, Małgorzata Krośnicka, Małgorzata Safuta

Pojawiła się w naszych mieszkaniach wraz z modą na otwarte kuchnie. Z jednej strony dzieli (pomieszczenia), ale z drugiej - łączy (domowników). Okazała się tak wygodna i praktyczna, że trafiła także do tradycyjnych wnętrz.



Zanim postanowisz zbudować wyspę pamiętaj, że to bardzo praktyczne i efektowne rozwiązanie wymaga spełnienia określonych warunków. Odpowiadamy na najczęściej zadawane w tej sprawie pytania.

Jaka powinna być optymalna wielkość wyspy?

Minimalna szerokość jest taka sama jak blatu kuchennego, czyli 60 cm, jednak dla wygody dobrze jest powiększyć ją co najmniej o 30 cm. Jej wielkość zależy zarówno od naszych potrzeb, jak i od wielkości wnętrza i sposobu jego zagospodarowania. Wyspy najczęściej mają kształt prostokąta (np. 120 x 240 cm) lub kwadratu (np. 90 x 90 cm, 150 x150 cm).

Czy wyspa zawsze musi być oddzielnym elementem zabudowy w kuchni?

Najczęściej tworzy ją fragment zabudowy, który nie ma połączenia z głównym ciągiem kuchennym. Jednak jej funkcje z równym powodzeniem może pełnić duża, wolno stojąca szafka. W niektórych kuchniach, zwłaszcza urządzonych w stylu wiejskim, wyspa odgrywa rolę dawnego paleniska, pieca - tworzy ją murowana konstrukcja, na przykład z cegieł, w którą wbudowuje się piekarnik.

Czy w każdej kuchni można zbudować wyspę?

Takie rozwiązanie najczęściej stosuje się w kuchniach otwartych - wtedy wyspa uzupełnia zabudowę o dodatkowe schowki albo blat roboczy, a także stanowi optyczną granicę pomiędzy strefą kuchenną a jadalnią lub częścią wypoczynkową. Nieco rzadziej spotyka się wyspy w kuchniach zamkniętych. Pomieszczenie musi być wówczas dość przestronne - odległość między wyspą a meblami powinna wynosić min. 120 cm. W takich dużych kuchniach wyspa znacznie skraca dystans, jaki trzeba pokonywać, poruszając się między urządzeniami, np. między lodówką a zlewozmywakiem (umieszczonym w wyspie).

Jak można funkcjonalnie zagospodarować wyspę?

Często instaluje się w niej urządzenia kuchenne - płytę grzejną, piekarnik, zlewozmywak. Wyspa może też pełnić rolę dodatkowego blatu roboczego dostępnego ze wszystkich stron, z ukrytymi pod nim szafkami, szufladami albo otwartymi półkami; można umieścić tam również barek na kółkach przydatny zwłaszcza podczas przyjęć. Zdarza się też, że od strony pokoju w konstrukcji robi się wnękę na telewizor. Nad wyspą potrzebne jest oświetlenie - najlepiej sprawdza się punktowe, zamontowane w okapie kuchennym lub w podwieszanym suficie.

Jak trzeba przygotować miejsce na wyspę?

Wyspę należy zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki w kuchni. Jeśli mają się w niej znaleźć urządzenia, trzeba wcześniej doprowadzić odpowiednie instalacje. Zasilanie elektrycznej płyty grzejnej można poprowadzić w posadzce, tak samo rury doprowadzające i odprowadzające wodę. Nad płytą grzejną powinien się znaleźć okap zamocowany do sufitu. Jeśli w okapie ma być wyciąg, trzeba przemyśleć, co zrobić z rurą odprowadzającą powietrze do kanału wentylacyjnego. Dobrym pomysłem jest ukrycie jej fragmentów w suficie podwieszanym.

Jakie materiały najlepiej nadają się do wykończenia wyspy?

To zależy od stylu urządzenia całej kuchni, jej wielkości i upodobań gospodarzy. Dobrze wygląda wyspa wykończona drewnem, fornirem, marmurem, granitem, stalą i szkłem.

Skomentuj:

Wyspa w kuchni