Pomarańczowa zupa z fenkułem (dla 2 osób)

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: Justyna Bednarek, archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 bulwy fenkułu, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z 3 pomarańczy, sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kie3biewski
Fenkuły kroimy na cztery plastry każdy. Masło i oliwę podgrzewamy na patelni. Na tłuszczu przysmażamy fenkuły, po 5 min z obu stron, uważając, by nie zbrązowiały. Zalewamy je sokiem z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy zupę do garnka, aby zmniejszyć powierzchnię parowania. Gotujemy ok. 15 min (fenkuł musi zmięknąć). Wlewamy wino i dalej gotujemy, aż wywar zgęstnieje (czyli dalsze 10 min). Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, podajemy letnią, w małych deserowych filiżankach.

Skomentuj:

Pomarańczowa zupa z fenkułem (dla 2 osób)