Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Bomba cynamonowa

Stylizacja deserów: Nawojka Meijer Zdjęcia: Bartosz Fasiecki Przepisy: Kamis Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Ciasto: 10 jajek, 250 g cukru, 150 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej, Krem cynamonowy: 300 ml śmietany 30%, 10 g żelatyny, 30 ml wody, 2 łyżki otartej kory cynamonu Kamis Spécialité, oliwa i cukier puder do formy, kakao i dodatkowe kawałki kory cynamonu do dekoracji bomby

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Jajka ubijamy z cukrem, następnie łączymy z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą, prostokątną blachę i pieczemy w temp. 220 st. C przez około 25-30 min. Gdy ciasto wystygnie, wykrawamy trzy krążki o średnicy 12 cm. Robimy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie, podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z 2 łyżkami świeżo otartej kory cynamonu. Porcjami dodajemy do ubitej śmietany. Całość delikatnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Półkulistą formę smarujemy bardzo cienko oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Wykładamy na dno misy niewielką ilość kremu i przyciskamy krążkiem ciasta biszkoptowego. Wykładamy kolejne warstwy kremu i biszkoptu w ten sam sposób, aż do wypełnienia półkuli. Wstawiamy do zamrażarki na około 2 godz. Wyjmujemy ciasto z formy i dekorujemy boki pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao i ozdabiamy kawałkami cynamonu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Bomba cynamonowa