Ciasto z białą czekoladą

Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

185 g masła pokrojonego w kostkę, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki cukru, 150 g białej czekolady, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji waniliowej, 2 jaja. Syrop: 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z pomarańczy, 1/2 szklanki pociętej w paseczki skórki pomarańczowej

!!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!
Fot. Studio Duklas +
Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Masło, mleko, cukier i białą czekoladę podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, dodajemy jaja. Wlewamy czekoladowy krem i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej (średnica 24 cm) i pieczemy około 60-70 minut. Przygotowujemy syrop: na małym ogniu gotujemy cukier z sokiem i skórką pomarańczową, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5-6 minut, by powstał syrop. Od czasu do czasu mieszamy. Połową syropu polewamy upieczone, gorące ciasto. Ciasto podajemy pokrojone, na ciepło lub na zimno. W osobnym naczyniu serwujemy pozostały syrop - aby każdy mógł skropić kawałki ciasta na talerzu.

    Więcej o:

Skomentuj:

Ciasto z białą czekoladą