Sałatka z wędzonego węgorza

Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 awokado, sok z 1/2 cytryny, 2 buraczki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1/4 szklanki cukru, 40 ml octu jabłkowego, 2 grejpfruty, 1 limonka, 4 łyżki oliwy,300 g wędzonego węgorza bez ości, 2 pomidory, 1 sałata rzymska

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały


Awokado obieramy, kroimy na plastry i zraszamy sokiem z cytryny. Buraczki obieramy, kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy woda prawie się wygotuje, dodajemy 200 ml wina i 1 łyżeczkę cukru. Gdy płyn znów wyparuje, uzupełniamy wodą. Zdejmujemy z ognia, gdy buraczki będą miękkie. Wyjmujemy je na talerz, a do pozostałego płynu dodajemy resztę cukru, wina i ocet jabłkowy. Grejpfruty obieramy, łyżeczką wyciągamy miąższ, zachowując sok, który wycieknie. Mieszamy go z sokiem z limonki i oliwą. Do obranego i podzielonego na małe cząstki węgorza dodajemy kawałki grejpfruta, pokrojone pomidory, awokado, buraczki oraz porwaną na kawałki sałatę. Delikatnie mieszamy. Polewamy całość sosem z oliwy, grejpfruta i limonki oraz sosem winnym.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka z wędzonego węgorza