Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Sałatka z szynką i ananasem

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

400 g ananasa z puszki lub świeżego, 1 winne jabłko, sok z 1/2 cytryny, 50 g marynowanej dyni lub papryki,150 g żółtego sera, 150 g szynki w kawałku, 100 g majonezu lub jogurtu, 100 g śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 25 ml brandy (dla 6-8 osób)

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Fot. Marcin Kiełbiewski
Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Także w słupki kroimy marynowaną dynię lub paprykę. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do salaterki i mieszamy. Majonez lub jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brandy. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

    Więcej o:

Skomentuj:

Sałatka z szynką i ananasem