Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Śledź z buraczkami Matki Generalnej (dla 12 osób)

Stylizacja i wykonanie potraw: Marta Dzikowska-Łuczywo, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: Matka Generalna z Klasztoru Benedyktynów w Tyńcu Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1kg. buraków, 1kg. marynowanych płatów śledzi (z wiaderka lub słoiczka),4 cebule, 1 słoik majonezu, cukier, sól, kwasek cytrynowy

DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI
Śledzie przygotowane w ten sposób bardzo smakują wszystkim księżom, dlatego czasem przygotowuję je także poza Bożym Narodzeniem, w piątki. A przepis jest bardzo prosty. Buraki gotuję, obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Następnie przyprawiam do smaku cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Cebulę kroję w kosteczkę, a śledzie w paski centymetrowej szerokości. Potrawa bardzo ładnie wygląda, jeśli podamy ją w przezroczystej misce. Układamy wtedy na dnie warstwę buraków, na niej cienką warstwę majonezu, warstwę śledzi i cebulki i znów buraków i tak dalej, do wyczerpania składników. Sam wierzch smaruję majonezem i dekoruję kilkoma kawałkami śledzika.

    Więcej o:

Skomentuj:

Śledź z buraczkami Matki Generalnej (dla 12 osób)